Alles over salderen

DE NIEUWE SALDERINGSREGELING

Het gaat al een lange tijd over de salderingsregeling. De overheid wil deze afbouwen, maar is er lang niet tot een overeenstemming gekomen. Nu is de Tweede Kamer reeds akkoord en hoeft alleen de Eerste Kamer nog te stemmen. Wij organiseerden op 15 maart een webinar en vertelden de kijkers alles over salderen en de thuisbatterij. Heb jij het webinar over salderen en de thuisbatterij gemist? kijk het dan terug via deze link.

WAT IS SALDEREN?

Laten we bij het begin beginnen. Wat is salderen eigenlijk? Kort gezegd is salderen het terugleveren van jouw overtollige stroom aan de energieleverancier waarvoor je een vergoeding ontvangt die gelijk is aan de vergoeding die je zelf betaalt om stroom af te nemen.De stroom die zonnepanelen opwekken, wordt eerst geleverd aan alle apparaten die op dat moment stroom verbruiken. Denk hierbij aan apparaten die continu stroom verbruiken zoals je koelkast. Dit noemen we direct verbruik. Gebruik je niet alle opgewekte stroom direct? Dan lever je dit terug aan jouw energieleverancier. Hiervoor krijg je een vergoeding. Tot 2025 is de te ontvangen vergoeding nog even hoog als de prijs die jij op dat moment betaalt om stroom af te nemen. Dit noemen we salderen.Als jij nu € 0,40 per kWh betaalt aan jouw energieleverancier, ontvang je dit bedrag ook per kWh op het moment dat je dit teruglevert. Het salderen geldt wel met het maximum van jouw eigen verbruik. Zo blijft het zeker tot 2025 wanneer je nog volledig mag salderen.

HOE WERKT SALDEREN NU?

Op dit moment kun je dus salderen tegen hetzelfde tarief. Maar salderen tegen hetzelfde tarief kan met het maximum van jouw eigen verbruik. Als je een slimme meter hebt, wordt de stroom die je inkoopt apart gemeten ten opzichte van de stroom die je teruglevert. Op iedere jaarafrekening wordt dit verrekend.Als jij 3.000 kWh verbruikt en 2.000 kWh opwekt, ontvang je voor 2.000 kWh hetzelfde tarief als je betaalt per kWh stroom. Voor de extra verbruikte 1.000 kWh betaal je jouw reguliere energietarief. Bovendien maakt het niet uit of je de opgewekte 2.000 kWh direct verbruikt of pas als de zon onder is, op de jaarafrekening streep je deze twee gewoon tegen elkaar weg.

 Kalenderjaar

Te salderen percentage

2023

100 procent

2024

100 procent

2025

64 procent

2026

64 procent

2027

55 procent

2028

46 procent

2029

37 procent

2030

28 procent

2031

0 procent

WAT GEBEURT ER MET DE WAARDE VAN DE OPGEWEKTE STROOM?

Omdat vele woningeigenaren voor zonnepanelen kiezen om te besparen op de energierekening, leggen we graag uit wat er nu gaat veranderen. In onderstaand figuur maken we duidelijk wat er nu gebeurt en wat er tijdens en na de afbouw van de salderingsregeling gebeurt.

Hoe werkt salderen na 2026 door de Saman Groep. Grafiek met de afbouw van de salderingsregeling.

Groen; direct verbruik

De groene kleur staat voor de stroom die je zelf direct verbruikt. Dit noemden we eerder ook al jouw direct verbruik. Dit zijn bijvoorbeeld apparaten zoals jouw koelkast en warmtepomp.

In de figuur zie je dat wij verwachten dat het direct verbruik ieder jaar iets toeneemt. Meer direct verbruik is met het afbouwen van de salderingsregeling namelijk steeds gunstiger voor jouw energiekosten. Mede daardoor verwachten we dat woningeigenaren met zonnepanelen gaan proberen te zorgen voor meer direct verbruik.

Het direct verbruikt kan gemakkelijk toenemen doordat apparaten slimmer worden, zo kun je steeds meer wasmachines of vaatwassers timen. Dankzij deze functie gaan ze pas aan op het moment dat jouw zonnepanelen stroom opwekken. Ook kan het direct verbruik stijgen door bijvoorbeeld over te stappen op een (hybride) warmtepomp. Deze verbruikt ook de hele dag door stroom waardoor jouw direct verbruik ook stijgt. In de toekomst kun je ook met een thuisbatterij jouw directe verbruik vergroten.

Oranje; volledig te salderen

De oranje kleur staat voor de stroom die je teruglevert en volledig mag salderen. Hiervoor krijg je dus dezelfde prijs als de prijs die jij zelf ook voor de stroom betaalt. Dit is de huidige situatie van het salderen. Deze blijft tot 2025 nog onveranderd.

In de figuur zie je dat dit deel vanaf 2025 steeds kleiner wordt. Dit komt door de nieuwe salderingsregeling. De afbouw van deze oranje kleur is gelijk aan de afbouw zoals eerder aangegeven in de tabel. In 2025 en 2026 zal dit 64% zijn van de stroom die jij in totaal teruglevert en dit percentage bouwt steeds verder af.

De verandering van de oranje staven is dus volledig gelijk met bovenstaande tabel en de percentages zoals bepaald door de overheid.

Grijs; tegen terugleververgoeding

De grijze kleur staat voor de stroom die je teruglevert tegen een terugleververgoeding. De terugleververgoeding wordt gebaseerd op de kale stroomprijs, dat wil zeggen exclusief belastingen etc. Hiervoor krijg je dus een lagere vergoeding ten opzichte van de prijs die jij zelf voor de stroom betaalt. Na 2030 is dit de enige vergoeding die je nog krijgt voor de stroom die jij teruglevert. Er blijft dus altijd een vergoeding staan tegenover het terugleveren van jouw stroom.

Terugverdientijd zonnepanelen

Een lange tijd was de terugverdientijd van zonnepanelen circa zeven jaar. In de afgelopen periode is dit door de stijgende energieprijzen teruggedrongen tot circa drie jaar. Met de afbouw van de salderingsregeling zal dit uitkomen op circa vier jaar. Mochten de energietarieven weer gaan dalen, is de verwachting dat de terugverdientijd teruggaat naar circa zeven jaar. Ook na het afbouwen van de salderingsregeling.

Kan of wil je niet investeren? Dan is het ook een mogelijkheid om de zonnepanelen te huren. Zo geniet je zonder investering toch van een flinke besparing. Bovendien betaal je een vast laag maandbedrag en is service en onderhoud inbegrepen in de prijs.

De belangrijkste punten op een rijtje

  • Direct verbruik loont en dit wordt alleen maar aantrekkelijker. Door de ontwikkelingen in de markt wordt het steeds gemakkelijker om meer stroom direct te verbruiken. Denk hier ook voor jouw eigen situatie eens over na. Hoe minder we mogen salderen, hoe interessanter een thuisbatterij wordt.

  • Ook na 2030 ontvang je nog een vergoeding voor de stroom die je teruglevert. Je levert dus nooit gratis stroom aan jouw energieleverancier, maar ontvangt altijd een vergoeding.

  • De waarde van jouw opgewekte stroom gaat naar beneden, maar het verschil is klein. Het verschil is circa € 200 op jaarbasis bij 10 panelen.

  • Je verdient een nieuwe installatie zonnepanelen nog steeds in 5 – 7 jaar terug en zorgt iedere maand voor een lagere energierekening. Zonnepanelen blijven een goede investering. Bovendien gaat de installatie 25 jaar mee en geniet je na de terugverdientijd nog jarenlang van gratis stroom.

Binnen twee werkdagen reactie!

Offerte of vrijblijvend advies aanvragen

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer *

Postcode en huisnummer *

Over welke product(en) wil je meer informatie ontvangen? *