Sinds 1921

Het is 1921 wanneer Saman wordt opgericht als smederij en rijwielhandel aan de Sint Domusstraat in Zierikzee. Jarenlang hielp de organisatie de mosselvisserij en landbouw bij hun mechanisatie.

Saman Groep | Geschiedenis

De opkomst van aardgas

Jaren later – in de jaren 60 –  werd aardgas geïntroduceerd en ontstond er steeds meer vraag naar gelaste stalen cv-leidingen en verwarmingstoestellen. Dat betekende kansen voor Saman. Naast constructiewerk ging de organisatie ook aan de slag met het installeren van cv-toestellen en leidingwerk. Zo breidde Saman uit met een tweede afdeling – Installatie – naast  de Constructie afdeling. Door continu in te spelen op marktontwikkelingen en deze te voorspellen, groeien we. We sprongen als eerste in op de introductie van het aardgas door het leveren en monteren van verwarmingstoestellen en verkochten als een van de eerste bedrijven in Zeeland HR ketels.

Totaalinstallateur

Daarna – begin jaren 90 – werd Saman overgenomen door de familie Bin. Met de overname werd ook de derde afdeling opgezet: Elektra. De afdeling Elektra kon de andere twee afdelingen op een juiste manier te ondersteunen, waardoor Saman groeide tot totaalinstallateur voor zowel de particuliere als zakelijke markt. Ook steeg het aantal gerealiseerde installaties sterk. Dit betekende dat ook de behoefte groeide naar een professionele partner voor service en onderhoud, waarmee het bedrijf zich verder ontwikkelde en uitbreide.

Saman Groep | Geschiedenis

Saman Groep: Focus op duurzaamheid

In 2004 nam de organisatie een belangrijke beslissing. De focus werd gezet op duurzaamheid. Door al vroeg in te spelen op de energietransitie, werd een enorme groei voor Saman mogelijk. Hierdoor is er door de jaren heen veel kennis opgedaan en een voorsprong genomen op de markt. Daarnaast nam het bedrijf in 2004 de naam Saman Groep aan om de diversiteit aan productgroepen aan te geven.

Zonnepark en tweede vestiging

Inmiddels heeft de Saman Groep in Zeeland met haar duurzame producten al 70% tot 80% marktaandeel. Ook opende de Saman Groep in 2018 haar eerste zonnepark in Zierikzee met 40.000 zonnepanelen. De laatste jaren groeit de organisatie ook sterk in de regio West-Brabant. Daardoor startte de Saman Groep in 2019 een tweede vestiging in Oosterhout. Hierdoor kunnen we ook in deze regio beter en sneller bereikbaar zijn. In 2020 verhuist Saman Groep vanuit Oosterhout naar de Neerloopweg in Breda. De groei in deze regio gaat zo hard dat Saman Groep in 2021 al een nieuw pand betrekt aan het Minervum in Breda. Dit pand is groter en klaar voor de toekomst.

Zonnepark Zierikzee | Saman Groep | Zonnepanelen

Saman Academie

In heel Nederland is er krapte op de arbeidsmarkt. Als antwoord hierop startte de Saman Groep in 2019 haar eigen praktijkopleiding aan de Saman Academie, speciaal gericht op vmbo schoolverlaters. In samenwerking met Scalda wordt een volwaardige mbo opleiding (niveau 2 of 3) aangeboden tot elektromonteur, installatiemonteur of constructiewerker. In tegenstelling tot een standaard mbo opleiding, laat de Saman Academie leerlingen direct kennismaken met de praktijk. De opleiding biedt uitzicht op een erkend diploma. Leerlingen die na twee jaar slagen, hebben een vaste baan bij de Saman Groep in het vooruitzicht. In het eerste jaar resulteerde dit al in 10 leerlingen die de opleiding volgen aan de Saman Academie.

Ook voor de generatie na ons

In de komende jaren blijft de Saman Groep groeien en continu innoveren door nieuwe oplossingen te bieden die bijdragen aan een duurzame energievoorziening voor ons allemaal. Vanaf het eerste contact tot de installatie, oplevering en het service & onderhoud. Wij vertalen vanuit positieve energie onze specialistische kennis naar praktische oplossingen. Zo zorgen we met elkaar voor een comfortabele en duurzame woon- en werkomgeving. Ook voor de generatie na ons.