Wat doet de harscilinder van een waterontharder?

Een waterontharder werkt als een filter om jouw water als het ware te ‘ontkalken’. De harscilinder van een waterontharder – ook wel harskern genoemd – bestaat uit heel veel kleine harsbolletjes. Deze harsbolletjes binden zich aan calcium en magnesium (kalk) en staan vervolgens natrium af. Zo ontstaat zacht, of ontkalkt, water. Wanneer de harsbolletjes verzadigd zijn, kan het water niet meer verder ontharden en moet de harscilinder worden gespoeld. Dit spoelen gaat automatisch op basis van tijd of volume. Tijdens het spoelen worden de kalkverzadigde bolletjes weer omgezet in de natrium geladen harsbolletjes en wordt de harskern weer schoon. Om te kunnen spoelen, stop je periodiek onthardingszout in de waterontharder.

Lees ook: Regenereren waterontharder: waarom is het belangrijk?

Verschil tussen een enkele en dubbele harscilinder

De harscilinder is dus een cruciaal onderdeel in de werking van de waterontharder. Alleen, sommige waterontharders hebben maar één harscilinder en andere twee. Hoe zit dat? Een waterontharder met een enkele harscilinder beschikt over minder capaciteit dan een ontharder met een dubbele harscilinder. Daarnaast heb je met een enkele harscilinder, tijdens het spoelen – of regenereren – tijdelijk geen zacht water. Met een dubbele harscilinder ben je 24/7 verzekerd van onthard water. Tijdens het spoelen, worden de harscilinders namelijk om de beurt gespoeld. Daardoor ontkalkt altijd één harscilinder het water. Het spoelen duurt ongeveer een kwartier.

De gemiddelde waterhardheid is heel uiteenlopend per gemeente. De meeste plaatsen zitten tussen de 6 dH en 16 dH. Je kunt eenvoudig online bekijken wat de waterhardheid in jouw gemeente is. De Saman Groep stelt jouw waterontharder in op maximaal 4 dH. Te zacht water kan namelijk een negatief effect hebben op o.a. jouw leidingen, doordat de zuurgraad te laag wordt.

Waterontharder met een dubbele (duplex) of enkele (simplex) harscilinder?

Wil je ervan verzekerd zijn dat je te allen tijde zacht water heeft, kies dan voor een waterontharder met een dubbele harscilinder. Verder is het belangrijk om de kosten mee te nemen in jouw overweging. Een waterontharder met een dubbele harscilinder is namelijk duurder dan een waterontharder met een enkele harscilinder. Tot slot adviseert de Saman Groep om een waterontharder te kiezen die past bij jouw waterverbruik. De waterontharders met een enkele harscilinder die de Saman Groep aanbiedt (Delta Escalda Simplex en Delta Rusela Simplex), zijn meestal voldoende voor een gezin van circa één tot vier personen. Een groter gezin? Kies dan voor een waterontharder met dubbele harscilinder (Delta Morava Duplex of Delta Domela Duplex). Deze is geschikt voor gezinnen tot acht personen.

Wist je dat het bij de installatie van een waterontharder verplicht is om een CA keerklep te monteren en aangesloten moet worden op een afvoer? Onthard water mag namelijk niet terugstromen in het drinkwaternet.

De beste waterontharder kopen bij de Saman Groep

De Saman Groep is dé installateur van waterontharders in Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant, en maakt zacht water voor iedereen bereikbaar. Bovendien kan de Saman Groep topkwaliteit waterontharders inkopen tegen een gunstig tarief. Daardoor koop je een A-merk waterontharder van fabrikant Delta met een lange levensduur voor de beste prijs. Ook biedt de Saman Groep met haar 100-jarig bestaan goede garantie, betrouwbaarheid en zekerheid. Vanzelfsprekend is dit ontzettend belangrijk wanneer je de beste waterontharder wilt kopen die probleemloos functioneert.

Vraag hieronder een vrijblijvende offerte aan of bestel jouw waterontharder en onthardingszout direct in de webshop.

Vrijblijvende offerte aanvragen