Hoe werkt verwarmen met een airco?

Een airco met verwarming werkt in principe hetzelfde als een warmtepomp en bestaat uit een buitendeel en een binnendeel. Het buitendeel van de airco onttrekt warmte uit de omgeving en de warmtewisselaar zet deze warmte met behulp van koudemiddel om in energie waarmee jouw airco koelt. Dit proces werkt ook andersom. De airco keert zijn koudemiddelcyclus dan om. De lucht in de woning zal dan worden verwarmd en de kou zal naar buiten worden gebracht. Een airco wordt dan ook wel een lucht-lucht warmtepomp genoemd.

Hoeveel energie verbruikt een airco?

Het vermogen van de airco is niet bepalend voor het energieverbruik. Vaste airco’s voor particuliere woningen hebben veelal een vermogen van 2,0 kW tot 5,0 kW. Hiermee wordt het koelvermogen aangegeven en dus niet het verbruik. Bovendien gebruikt een airco zelden 100% van zijn capaciteit. Zodra een ruimte eenmaal gekoeld of verwarmt is, draait de compressor op een heel laag niveau.

Een gemiddelde split-unit airco neemt 1,0 kW stroom op per uur. Vaak zal dit in de praktijk zelfs lager uitvallen, maar het kan ook wat hoger uitvallen wanneer u de airco op vol vermogen in een koude ruimte laat opwarmen. Stel dat deze airco 40 dagen per jaar acht uur per dag laat draaien. Dan komt u uit op totaal 320 uur. 320 keer 1,0 (kW) is in totaal 320 kWh stroom.

Verwarmen met een airco en het prijsplafond

In 2023 is het prijsplafond voor energie van kracht. Je kunt jouw manier van verwarmen ook aanpassen naar het prijsplafond. Heb je de keuze om te verwarmen met een airco of een cv-ketel? Wanneer je richting het plafond van 1.200 m3 gas gaat, kun je overstappen naar verwarmen met een airco. Op die manier verbruik je een stuk minder gas waardoor je wellicht onder het prijsplafond blijft. Op die manier kun je zelf spelen met jouw manier van verwarmen en kom je op de meest voordelige optie voor jou uit.

Is verwarmen met een airco voordeliger dan verwarmen met gas?

Met een airco verwarmt u de woning met stroom in plaats van gas. Elektriciteit is een stuk goedkoper dan gas en tevens kan u de stroom zelf opwekken met zonnepanelen. Onderstaande figuren geven het vergelijk weer tussen verwarmen via de reguliere weg of met een airco en de bijbehorende energiekosten.

Benieuwd wat jij kan besparen met airco's als verwarming?

Vul onderstaand formulier in voor een vrijblijvend adviesgesprek!