Laadpalen in Nederland

Voor het onderzoek zijn tien Europese landen bekeken. Hiervan is Nederland samen met Denemarken koploper op het gebied van openbare laadinfra. Nederland heeft met 123.000 openbare laadpunten het hoogste aantal openbare oplaadpunten binnen Europa. Ook het aantal snelladers stijgt hard. Van 614 snelladers in 2021, zijn we al  naar 972 snelladers in 2022. Deze ontwikkeling zal naar verwachting in 2023 nog verder doorzetten. Je zou denken dat je jezelf in Nederland dus geen zorgen hoeft te maken over de mogelijkheid om te laden. Maar, ondanks de koppositie van Nederland, blijft de angst om niet te kunnen laden de grootste drempel om nog niet elektrisch te gaan rijden.

Elektrische auto’s in Nederland

Het aantal volledig elektrische auto’s groeit hard, mede door de zakelijke rijders. In 2021 waren er nog 216.000 volledig elektrische auto’s in ons land, in 2022 waren dit er al 328.000. De aanschafprijs is ondanks de subsidie vanuit de overheid nog een drempel. Diverse automerken doen er daarom nog een schepje bovenop met een eigen korting. De gemiddelde Nederlander wil € 29.000 betalen voor een nieuwe auto, waar de gemiddelde elektrische auto € 45.000 kost. Dat is nog een behoorlijk verschil. Met de opkomst van de occassionmarkt verwacht men dit probleem op te lossen. Bovendien zit de subsidie zowel op de nieuwe als tweedehands elektrische auto’s.

Kosten elektrisch rijden

Met de stijgende energietarieven is de twijfel groot of elektrisch rijden nu werkelijk nog voordeliger is dan een benzineauto. Het verschil is niet groot meer, maar een elektrische auto is in het totaalplaatje nog steeds goedkoper per kilometer. Het niet hoeven betalen van wegenbelasting draagt hier bijvoorbeeld positief aan bij evenals de onderhoudskosten. Kun je thuis laden op zonne-energie? Dan is het verschil wel aanzienlijk in het voordeel van de elektrische auto. Bovendien is het een duurzame en comfortabele keuze.

De elektrische toekomstvisie van Nederlanders

Een kwart van de Nederlanders wil binnen vijf jaar overstappen naar een elektrische auto. Kijken we naar Nederlanders die beschikking hebben over een eigen parkeerplek én zonnepanelen op het dak, dan wil ruim 40% binnen vijf jaar overstappen naar een elektrische auto. Niet zo gek omdat je laadkosten aanzienlijk lager zijn wanneer je zonnepanelen hebt. Ook is jouw comfort veel hoger wanneer je op je eigen terrein kunt laden.

Wanneer stap jij over?

Gezien de ontwikkelingen van autofabrikanten is het niet de vraag óf jij elektrisch gaat rijden, maar wanneer je elektrisch gaat rijden. Ben jij er al klaar voor? Dan helpen wij je graag aan een laadpaal thuis. Heb je geen mogelijkheid voor een laadpaal thuis? Dan kun je via ladeninzuidwest.nl een laadpaal aanvragen voor in jouw wijk.

Ik wil een laadpaal thuis of op de zaak