Opbouw energierekening en energietarief

Uw energierekening bestaat uit vier onderdelen: leveringskosten, netwerkkosten, belastingen en btw. De leveringskosten zijn de kosten die u maakt voor de hoeveelheid elektriciteit of gas die u verbruikt. Op de leveringskosten heeft u alleen invloed door uw energieverbruik te verkleinen of vergroten. Energieleveranciers bepalen zelf de tarieven hiervoor. Hierdoor kunt bij een andere energieleverancier goedkoper of duurder uit zijn. Daarnaast betaalt iedereen met een energieaansluiting netwerkkosten. Op de netwerkkosten heeft u geen invloed. De netbeheerder per regio bepaald deze kosten. In Zeeland is dit Enduris.

Energiebelasting is een heffing die u betaalt over iedere kWh aan stroom of m³ aan gas die u verbruikt. De vermindering energiebelasting (heffingskorting) is het gedeelte waar u vrijstelling voor krijgt. Dit betekent letterlijk teruggave energiebelasting en is alleen geldig voor locaties met een verblijfsfunctie. Het bedrag krijgt u terug van de overheid, omdat zij het gebruik van energie zien als basisbehoefte. Dit jaar is de heffingskorting € 311,62. Het maakt niet uit hoeveel stroom u afneemt. Zijn de totale kosten die u betaalt voor energie lager dan het bedrag van de heffingskorting? Dan krijgt u zelfs geld toe. Als laatste betaalt u over het totaalbedrag 21 procent btw.

Saman Groep | Saman EnergiQ | Duurzame energie | Een vast of een variabel energietarief?

Vaste energietarieven

Vaste energietarieven of vaste leveringskosten liggen vast en veranderen dus niet tijdens uw contract. U betaalt per maand, kwartaal of jaar een bedrag aan uw energieleverancier. Dat staat los van uw elektriciteitsverbruik. Energieleveranciers mogen zelf de energietarieven bepalen. Het moment waarop u een contract afsluit is dus bepalend voor het energietarief dat u tijdens de looptijd van uw contract betaalt. Op het moment dat u een nieuw contract afsluit, kunt u bij veel energieleveranciers kiezen voor een vast of variabel contract en ook voor hoeveel jaar u een vast contract wilt afsluiten. Vaak bent u maandelijks iets goedkoper uit als u kiest voor een vast contract. Ook heeft u dan vaak meer zekerheid en liggen de jaarkosten lager dan bij een variabel contract.

Variabele energietarieven

Een aantal energietarieven zijn variabel en veranderen gemiddeld twee keer per jaar: 1 januari en 1 juli. Denk hierbij aan het leveringstarief voor gas en stroom. In de praktijk zien we dat de energieprijzen afhankelijk zijn van de olieprijzen. Wordt olie duurder, dan is de kans groot dat energieprijzen ook stijgen.

Looptijd energiecontract afsluiten

De periode waarvoor u een energiecontract afsluit noemen we de looptijd. Een vast contract heeft een bepaalde looptijd van vaak één, twee of drie jaar. Dit wordt ook wel een contract voor bepaalde tijd genoemd. Tegenwoordig kunnen energiecontracten niet meer ongevraagd worden verlengd. Als u zelf niet op tijd uw contract verlengt of overstapt naar een andere energieleverancier dan krijgt u automatisch een variabel energiecontract. De energietarieven bij een variabel contract kunnen maandelijks variëren. Een variabel contract heeft geen vaststaande einddatum en is indien wenselijk direct opzegbaar.