Opbouw energierekening en energietarief
Jouw energierekening bestaat uit vier onderdelen: leveringskosten, netwerkkosten, belastingen en btw. De leveringskosten zijn de kosten die je maakt voor de hoeveelheid elektriciteit of gas die je verbruikt. Op de leveringskosten heb je alleen invloed door je energieverbruik te verkleinen of vergroten. Energieleveranciers bepalen zelf de tarieven hiervoor. Hierdoor kun je bij een andere energieleverancier goedkoper of duurder uit zijn. Daarnaast betaalt iedereen met een energieaansluiting netwerkkosten. Op de netwerkkosten heb je geen invloed. De netbeheerder per regio bepaald deze kosten.
Energiebelasting is een heffing die je betaalt over iedere kWh aan stroom of m³ aan gas die je verbruikt. De vermindering energiebelasting (heffingskorting) is het gedeelte waar je vrijstelling voor krijgt. Dit betekent letterlijk teruggave energiebelasting en is alleen geldig voor locaties met een verblijfsfunctie. Het bedrag krijg je terug van de overheid, omdat zij het gebruik van energie zien als basisbehoefte. Het maakt niet uit hoeveel stroom je afneemt. Zijn de totale kosten die je betaalt voor energie lager dan het bedrag van de heffingskorting? Dan krijg je zelfs geld toe. Als laatste betaal je over het totaalbedrag btw.
Vaste energietarieven
Vaste energietarieven of vaste leveringskosten liggen vast en veranderen dus niet tijdens je contract. Je betaalt per maand, kwartaal of jaar een bedrag aan jouw energieleverancier. Dat staat los van uw elektriciteitsverbruik. Energieleveranciers mogen zelf de energietarieven bepalen. Het moment waarop je een contract afsluit is dus bepalend voor het energietarief dat je tijdens de looptijd van het contract betaalt. Op het moment dat je een nieuw contract afsluit, kun je bij veel energieleveranciers kiezen voor een vast of variabel contract en ook voor hoeveel jaar je een vast contract wilt afsluiten. Vaak ben je maandelijks iets goedkoper uit als je kiest voor een vast contract. Ook heb je dan vaak meer zekerheid en liggen de jaarkosten lager dan bij een variabel contract.
Variabele energietarieven
Een aantal energietarieven zijn variabel en veranderen gemiddeld twee keer per jaar: 1 januari en 1 juli. Denk hierbij aan het leveringstarief voor gas en stroom. In de praktijk zien we dat de energieprijzen afhankelijk zijn van de olieprijzen. Wordt olie duurder, dan is de kans groot dat energieprijzen ook stijgen.
Looptijd energiecontract afsluiten
De periode waarvoor je een energiecontract afsluit noemen we de looptijd. Een vast contract heeft een bepaalde looptijd van vaak één, twee of drie jaar. Dit wordt ook wel een contract voor bepaalde tijd genoemd. Tegenwoordig kunnen energiecontracten niet meer ongevraagd worden verlengd. Als je zelf niet op tijd jouw contract verlengt of overstapt naar een andere energieleverancier dan krijg je automatisch een variabel energiecontract. De energietarieven bij een variabel contract kunnen maandelijks variëren. Een variabel contract heeft geen vaststaande einddatum en is indien wenselijk direct opzegbaar.