1) Een goed advies is het halve werk
Allereerst moet je weten welke duurzame installatie jij zou willen laten plaatsen en of deze toe te passen is in jouw woning. Daarna kijken we pas hoe je die duurzame oplossing kunt financieren. Laat een adviseur geheel vrijblijvend jouw woning bezoeken voor een adviesgesprek. De adviseur geeft je veel informatie over de mogelijkheden om te verduurzamen en vertelt het ook eerlijk wanneer een warmtepomp bijvoorbeeld niet toe te passen is. Het zou zonde zijn als je al stappen hebt gezet om een installatie te financieren wanneer blijkt dat deze niet goed zou functioneren in jouw woning. Soms is er eerst meer isolatie nodig om een woning geschikt te maken of moet jouw dak nog gerenoveerd worden voordat je zonnepanelen kunt laten plaatsen.
2) Bekijk de subsidiemogelijkheden
Hoe voordeliger de installatie is, hoe minder je hoeft te investeren of lenen. Er zijn landelijke subsidies beschikbaar voor duurzame installaties. Op onze website staat bij ieder product vermeld hoeveel subsidie er te verkrijgen is. Op zonnepanelen is geen subsidie beschikbaar, echter betaal je 0% BTW. Naast de landelijke subsidies is er ook een kans dat jouw gemeente een steentje bij wil dragen aan verduurzaming in de vorm van een subsidie. Je vindt alle subsidiemogelijkheden op deze link of vraag ernaar bij jouw adviseur. Samen helpen we jou een duurzame oplossing te financieren.
3) Mogelijkheid om de installatie te huren
Heb je een bepekt budget? Dan is het soms ook mogelijk om de installatie te huren. Zo geniet je zonder investering toch van de voordelen die een duurzame installatie met zich meebrengt. Denk aan een hoog comfort en een besparing op de energierekening. In veel situaties bespaar je meer dan de maandelijkse huurkosten. Bovendien functioneert jouw installatie altijd, want wanneer je kiest voor huren, is service & onderhoud van de installatie inbegrepen. Heb je op een later moment meer budget? Dan kun je de installatie tussentijds overnemen zonder meerkosten.
4) duurzame oplossing financieren met spaargeld
Heb je spaargeld wat je kunt missen? Op dit moment is het niet interessant om je geld op de bank te laten staan. De rente is nihil en investeren in duurzaamheid is nu een rendabelere optie. Door te investeren in duurzaamheid gaat jouw energierekening ook meteen omlaag. Investeer natuurlijk alleen het spaargeld wat je kunt missen. Mocht je onverhoopt te maken krijgen met een defect elektronisch apparaat, moet je nog wel een veilige buffer hebben om dit op te vangen.
5) Diverse vormen om een duurzame oplossing te financieren
Als de bovengenoemde opties niet bij jou passen, kun je ook nog kiezen om geld te lenen en op die manier jouw duurzame installatie te financieren.
Via het Nationaal Warmtefonds kun je een lening krijgen om jouw woning te verduurzamen tegen aantrekkelijke rentepercentages. Ook zijn er gemeenten die leningen aanbieden om duurzaamheid te financieren, maar niet iedere gemeente doet dit. Bekijk hier of jouw gemeente meedoet.
Wil je meer dan € 15.000 lenen? Dan is je hypotheekverstrekker vaak een betere optie. Je kunt je hypotheek dan verhogen tot 106%. Wel is het dan vereist dan je deze 6% volledig in duurzaamheid investeert. Wil je minder dan € 15.000 lenen, grote kans dat een andere manier voordeliger is.
Zet jij ook stappen van verduurzaming?
Nu je de verschillende mogelijkheden kent om jouw volgende stap in duurzaamheid te financieren, kun je direct aan de slag. Bezoek bijvoorbeeld onze website om je verder te oriënteren of plan direct een adviesgesprek in met één van onze adviseurs. Zij komen graag bij je langs, geheel vrijblijvend.