1) Hoe is uw energierekening opgebouwd?

Op uw energierekening vindt u altijd dezelfde onderdelen terug, namelijk;

  1. Energieprijs; de daadwerkelijke kale prijs voor de levering van de energie. Voor vele mensen stijgt dit vanaf 1 januari 2022. Voor mensen met een variabel energiecontract is de stijging nu al merkbaar.
  2. Netbeheerderskosten; dit bedrag wordt gebruikt voor het onderhouden van het gas- en elektriciteitsnet. Zo zorgt de netbeheerder ervoor dat u zo min mogelijk storingen ervaart.
  3. Belasting; de belasting die we betalen aan de overheid over onze energie. Via de belasting drijft de overheid te prijs op in de hoop dat men bewuster met energie omgaat of kiest voor duurzame energie.

2) Hoe ziet de compensatie eruit?

De compensatie op de energierekening bestaat uit twee onderdelen;

  • Een minder hoge energiebelasting; door de stijgende prijzen van gas, stijgt ook de prijs van elektriciteit. Het belastingtarief op elektriciteit gaat omlaag met 8,4 cent per kWh.
  • Een hogere belastingvermindering; er wordt altijd een belastingvermindering toegepast op de energierekening. Dit omdat de overheid begrijpt dat er een basisbehoefte aan energie is om te leven. Over het gedeelte wat de overheid ziet als basisbehoefte, betaalt men geen belasting. Dit was € 558 en wordt € 788. Dat is een extra bedrag van € 230 waarover u geen belasting betaalt.

Ook kondigde de overheid op Prinsjesdag aan extra geld beschikbaar te stellen voor isolatie van woningen. Een goed geïsoleerde woning verbruikt vele malen minder energie dan een slecht geïsoleerde woning.

3) Voor wie is de compensatie beschikbaar?

De compensatie is voor iedereen beschikbaar, ongeacht uw energieverbruik, isolatiewaarde of type energiecontract. Voorlopig wordt de compensatie alleen in 2022 toegepast. Hierna wordt de situatie opnieuw bekeken. Door deze compensatie bespaart een gemiddeld huishouden in 2022 circa € 400 op de energierekening. Hierbij gaat de overheid uit van een gemiddeld verbruik van 1.170 m3 gas en 2.384 kWh elektriciteit.

4) Is nu het moment om duurzame stappen te zetten?

Ja, dat is nu het juiste moment. Wanneer u ervoor kiest om uw eigen groene stroom op te wekken middels zonnepanelen, bent u minder afhankelijk van uw energieleverancier en dus ook van de energietarieven. Zeker wanneer u ervoor kiest om geheel of gedeeltelijk van het gas af te gaan, bespaart u aanzienlijk. Met een hybride warmtepomp bespaart u al tot 70% gas. Bovendien is er ook subsidie beschikbaar voor alle typen warmtepompen toegepast in bestaande woningen. Een hybride warmtepomp is vaak ook goed toepasbaar in wat oudere woningen. Wilt u weten of dit ook mogelijk is in uw woning? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan bij de Saman Groep.