1. Wat verandert er met het afbouwen van de salderingsregeling?
Eigenaren van zonnepanelen kunnen al een aantal jaar gebruikmaken van de salderingsregeling. Daardoor kunt u de zonne-energie die je niet direct in huis gebruikt, terugleveren aan het energienet. Voor de stroom die je teruglevert, ontvang je hetzelfde bedrag als wanneer je zelf voor de stroom zou betalen. Dat is inclusief energiebelasting en andere heffingen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je zo weinig mogelijk stroom teruglevert aan het net. Het duurzame effect van zonnepanelen is namelijk het grootst wanneer je de groene zonne-energie zelf gebruikt. Met het afbouwen van de salderingsregeling, wil de overheid stimuleren dat eigenaren van zonnepanelen hun stroomverbruik slimmer afstemmen op hun stroomproductie. Het afbouwen van de salderingsregeling begint niet nu al, maar pas over drie jaar. Daarna duurt het nog acht jaar voordat je geen subsidie meer ontvangt over de stroom die jouw zonnepanelen terugleveren aan het net. Zelfs daarna, na 2031, blijft zonne-energie winstgevend.
2. Is zonnepanelen kopen of huren nog de moeite waard als ik niet kan salderen?
Ja. Als je zonnepanelen laat installeren, verdien je de (gekochte) zonnepanelen gemiddeld binnen zeven jaar terug. Gedurende de 25 jaar dat de zonnepanelen op uw dak liggen, heb je gemiddeld een rendement dat vergelijkbaar is met een spaarrente van 4%. Dat is dus veel interessanter dan de spaarrentes op de bank. Daarnaast stoot je met zonnepanelen flink minder CO₂ uit. Ook na 2031, als de salderingsregeling is afgebouwd, blijven zonnepanelen financieel aantrekkelijk. De energie die je zelf opwekt hoef je bovendien namelijk niet in te kopen bij een energieleverancier. En met de steeds verder stijgende energiekosten, is dat ontzettend interessant. Daarnaast stijgt jouw woningwaarde wanneer je zonnepanelen hebt.
3. Hoe kan ik slim met zonne-energie omgaan?
Heb je een slimme energiemeter? Dan heb je de beschikking tot veel interessante informatie. Een slimme meter laat zien hoeveel stroom van jouw zonnepanelen je zelf verbruikt en hoeveel je teruglevert aan het energienet. Bovendien zie je wanneer dit gebeurt. Daardoor kan je op momenten dat je veel stroom teruglevert, slimmer met energie omgaan. Laat jouw wasmachine bijvoorbeeld een was draaien op een zonnige middag. Zo verminder je op deze ‘piekmomenten’ het terugleveren van stroom. Ook kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een warmtepomp of zonneboiler aan te schaffen om meer stroom in huis te verbruiken (en tegelijkertijd gas te besparen). Tot slot zijn er al een aantal jaar thuisbatterijen verkrijgbaar om een deel van de opgewekte zonne-energie op te slaan. Maar langer dan enkele dagen kan zo’n batterij nog niet voor je bewaren. Ook gaat er bij het opslaan en afstaan van stroom, elektriciteit verloren. Thuisbatterijen zijn nog ontzettend in ontwikkeling.
Nog geen zonnepanelen? Vraag een vrijblijvende offerte aan
Kortom, zonnepanelen zijn ook met het afbouwen van de salderingsregeling ontzettend interessant. Wanneer je nu veel stroom teruglevert, adviseren wij wel om uw energieverbruik in huis slimmer af te stemmen op jouw stroomproductie. Heb je nog geen zonnepanelen? Bij de Saman Groep kan je zonnepanelen kopen of huren. Vraag hieronder een vrijblijvende offerte aan of bestel direct in onze webshop.