Hoeveel kW hybride warmtepomp heb ik nodig?

Er komt nogal wat kijken bij het bepalen van het aantal kW wat je nodig hebt voor jouw hybride warmtepomp. Denk aan de grootte van je woning, gasverbruik, radiatoren of vloerverwarming, leefstijl, etc. Om je te helpen een eerste schatting te maken kun de volgende vuistregels hanteren om van de hybride warmtepomp het kW vermogen te bepalen dat jij nodig hebt:

 1. Op basis van je huidige gasverbruik:
  Voor elke 1.000 m3 gas dat je per jaar verbruikt is 5 kW vermogen nodig.
 2. Op basis van het aantal vierkante meters van je woning
  Vermenigvuldig het aantal vierkante meters met 45 watt en deel dat door 1000.

  Bijvoorbeeld:
  90 m2 oppervlakte x 45 watt / 1000 = 4 kW hybride warmtepomp nodig.

 

Wanneer is een hybride warmtepomp rendabel?

Is een hybride warmtepomp rendabel? Een vraag die we vaak krijgen, maar moeilijk te beantwoorden is. Of een hybride warmtepomp voor jou rendabel is hangt namelijk af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld: wil je de warmtepomp kopen? Wat is voor jou dan een acceptabele terugverdientijd? En ga je een warmtepomp huren? Hoe groot moet de netto besparing dan voor jou zijn?

In de basis zeggen we wel: een hybride warmtepomp wordt rendabel bij een gasverbruik vanaf 1.500 m3 per jaar. Bij voorkeur is je woning ook al (deels) geïsoleerd. Ga je de woning verder isoleren? Dan wordt het rendement van de warmtepomp steeds hoger. En heb je vloerverwarming? Dan is een hybride warmtepomp rendabeler, omdat er minder energie nodig is om te verwarmen.

Hoeveel stroom verbruikt een hybride warmtepomp per jaar?

Met een hybride warmtepomp bespaar je ongeveer 70% gas om je woning te verwarmen en je te voorzien in warm water om bijvoorbeeld te douchen. Daar staat tegenover dat een warmtepomp wel stroom verbruikt.

Een hybride warmtepomp verbruikt per jaar gemiddeld tussen de 2.000 kWh en 3.000 kWh stroom. Dat is behoorlijk wat, maar toch ben je goedkoper uit. Stroom is namelijk veel goedkoper dan gas. Heb je ook zonnepanelen? Dan is je netto besparing op de energierekening nog hoger.

Hoeveel subsidie op een hybride warmtepomp?

In 2023 krijg je tussen de € 2.400 en € 2.850 subsidie wanneer je een hybride warmtepomp koopt.

Wat kost een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp kost tussen de € 5.680 en € 6.290 inclusief btw en montage, na aftrek van subsidie. Afhankelijk van jouw woonsituatie kost een hybride warmtepomp meer wanneer er extra werk nodig is voor de montage. Denk daarbij aan een lang of complex leidingtraject.

int(332)
Is mijn omvormer wel veilig voor hackers?

De laatste tijd zien we in het nieuws veel over het mogelijk hacken van omvormers. We vertellen je in dit artikel waarom jouw omvormer gehackt zou kunnen worden, hoe je dit kunt voorkomen en welke omvormers de minste kans hebben om te worden gehackt.

Waarom zouden ze mijn omvormer hacken?

Wanneer jouw omvormer gehackt wordt, biedt dit de mogelijkheid om deze van afstand uit te schakelen of in te zetten voor DDoS-aanvallen. Ook kunnen er via de omvormers persoons- en gebruiksgegevens worden gestolen. De kans dat dit gebeurt is erg klein.

Hoe kan ik hacken van mijn omvormer voorkomen?

Om het hacken van je omvormer te voorkomen is het erg belangrijk dat je een sterk wachtwoord kiest en dit regelmatig wijzigt. Een sterk wachtwoord is minimaal tien tekens en bestaat uit letters, cijfers en speciale tekens. Je wijzigt jouw wachtwoord in de app van de omvormer.

Welke omvormers zijn er wel veilig?

De omvormers met CE markering wordt geadviseerd door de overheid. Alle omvormers die de Saman Groep levert, zijn voorzien van de CE markering.

Ook worden er eisen doorgevoerd voor cyberveiligheid waardoor alle omvormers vanaf augustus 2024 veilig moeten zijn.

Kan ik mijn omvormer ontkoppelen van het internet?

Dat kan door de LAN kabel of Wi-Fi stick te verwijderen. De omvormer is dan niet meer verbonden met het internet en kan dus ook niet meer gehackt worden. De consequentie is dan wel dat je ook geen monitoring via de app meer hebt. De data kan immers niet meer worden verzonden door de omvormer naar de app.

Let op; bovenstaande is alleen mogelijk bij omvormers van Solis en SolarEdge. Bij Enphase micro-omvormers is bovenstaande niet mogelijk.

Een oplossing hiervoor is Saman SunData. Met Saman SunData meten we niet de omvormer, maar alleen de opwek van stroom. Deze wordt via een beveiligde verbinding naar een website gestuurd. Zo zie je de prestaties van jouw zonnepanelen nog wel, maar is jouw omvormer niet meer direct verbonden met internet.

(Hybride) warmtepomp verplicht vanaf 2026

Terugverdientijd warmtepomp

Deze nieuwe regel, aangekondigd door minister De Jonge voor Volkshuisvesting in een Kamerbrief, heeft als doel duidelijkheid te bieden aan woningeigenaren en de installatiebranche. Het is van groot belang te weten dat deze verplichting al over slechts drie jaar van kracht wordt. Het is dus belangrijk om nu al de juiste keuze te maken als uw cv-ketel aan vervanging toe is.

Om ervoor te zorgen dat deze investering aantrekkelijk blijft, streeft De Jonge ernaar dat de terugverdientijd van de warmtepomp onder de zeven jaar blijft. Deze termijn komt overeen met de acceptabele terugverdientijd voor zonnepanelen, zoals gebleken is uit eerdere onderzoeken. Bovendien geldt: hoe hoger de energieprijzen zijn, des te korter de terugverdientijd zal zijn.

Uitzondering voor verouderde woningen

Voor woningen waarbij de terugverdientijd langer is dan tien jaar, bijvoorbeeld vanwege ingrijpende verbouwingen die nodig zijn om een warmtepomp te installeren, geldt er een uitzondering op de verplichting.

Subsidie voor warmtepompen

Gelukkig kunnen woningeigenaren, instellingen en kleine bedrijven gebruikmaken van ISDE subsidieregelingen die tot maar liefst 30% van de gemiddelde investeringskosten dekken. Volgens berekeningen is het voor de meeste huizen in Nederland mogelijk om een warmtepomp binnen tien jaar terug te verdienen.

Met behulp van deze subsidie van 30% kan de terugverdientijd echter worden teruggebracht naar de gewenste zeven jaar. Om dit mogelijk te maken, is er tot en met 2030 een budget van 900 miljoen euro gereserveerd.

Hoe werkt een hybride warmtepomp

De warmtepomp voorziet in warmte in huis en de geïntegreerde cv-ketel in warm water om bijvoorbeeld te douchen. Is de warmtebehoefte te groot voor de warmtepomp? Dan springt de cv-ketel bij. Dit zorgt onder alle omstandigheden voor het hoogste rendement. Zo zit je nooit in de kou. Ook niet als het buiten vriest.

Een hybride warmtepomp bestaat uit een binnendeel en buitendeel. Het warmtepomp binnendeel ziet er ongeveer hetzelfde uit als een cv-ketel. Het warmtepomp buitendeel is een soort ventilator die we buiten op de grond of op een plat dak plaatsen.

Meer informatie

Een warmtepomp van de Saman Groep

Naast het kopen van een warmtepomp is het bij de Saman Groep ook mogelijk om een warmtepomp te huren, hierdoor kan iedereen directe fors besparen op zijn energie zonder daarvoor een hoge investering te moeten doen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een warmtepomp voor uw woning? Vraag dan hieronder een offerte aan.

Vraag jouw adviesgesprek aan

Wordt je van een airco wel of niet verkouden?

De meest gehoorde klacht over airconditioning is wel dat men het gevoel heeft er verkouden van te worden of een zere keel van krijgt. We horen het vaak in de auto, maar vooral op vakantie. Het gevoel is onwijs vervelend, maar komt dit door de airco of niet? We zochten het uit!

Nee, je wordt niet verkouden van een airco

Maar, heb je al een virus in je lichaam wat nog niet op de voorgrond is getreden? Dan zorgt de verkoeling van een airco ervoor dat dit virus wel sneller naar de voorgrond komt en verspreid wordt. Het is in dit geval de verkoeling die ervoor zorgt, niet de airco zelf. Verwarm je met de airco? Dan wordt je dus zeker niet verkouden van de lucht van de airco.

Hoe zit het dan met de airco op vakantie?

Op vakantie is bovenstaande aannemelijk. Op een zonvakantie ga je veelal van de warmte in de kou, maar wat daar veel vaker voorkomt is keelpijn. De keelpijn is waarschijnlijk te wijten aan het gebrek aan onderhoud van de airco’s in hotels. Als de filters niet regelmatig worden schoongemaakt, hopen schimmels en bacteriën op. Deze worden dan samen met de koele lucht door de ruimte geblazen en daar kun je keelpijn van krijgen.

Airco onderhoud is de oplossing

Grote kans dat je van jouw airco thuis nog niet verkouden bent geworden, omdat je deze goed laat onderhouden of zelf de filters regelmatig reinigt. Natuurlijk kan het ook bij jouw airco thuis nog wel voorkomen dat het virus wat je al bij je draagt, wordt versterkt. Het beste wat je kunt doen, is het laten onderhouden van jouw airco. Zo voorkom je ophoping van schimmels en bacteriën en blijft jouw lucht echt schoon.

Beste warmtepomp kiezen: zo doe je dat

Warmtepomp en cv-ketel combineren met add-on warmtepomp

Is jouw cv-ketel jonger dan 8 jaar en nog in prima staat? Ook dan kun je gas besparen. In deze situatie is een add-on warmtepomp voor jou waarschijnlijk de beste keuze. Dit type warmtepomp noemen we ook wel bivalent.

Een add-on warmtepomp sluiten we aan op jouw bestaande cv-ketel. De warmtepomp voorziet in warmte in huis en de cv-ketel voor warm water. Is de warmtebehoefte te groot voor de warmtepomp? Dan springt de cv-ketel bij.

Met een add-on warmtepomp bespaar je tot 70% op gaskosten. Bovendien is een add-on warmtepomp relatief klein. Daardoor past deze in heel veel woningen naast de cv-ketel en zijn er geen grote aanpassingen of verbouwingen nodig. Wél is het belangrijk dat je een plek hebt voor het buitendeel van de warmtepomp. Bij voorkeur plaatsen we deze op de grond of op een plat dak.

Woon je in een rijtjeswoning? Dan is het vaak moeilijk om een geschikte plaats te vinden voor het buitendeel van de warmtepomp. Onze adviseur kijkt graag met je mee naar de mogelijkheden.

 • Tot 70% gas besparen
 • Werkt samen met je bestaande cv-ketel
 • Geschikt voor radiatoren en/of vloerverwarming
 • De beste warmtepomp voor cv-ketels jonger dan 8 jaar

Een-op-een vervangen van je cv-ketel door een hybride warmtepomp

Is jouw huidige cv-ketel ouder dan 8 jaar of aan vervanging toe? Dan is een hybride warmtepomp misschien voor jou de beste warmtepomp. Een hybride warmtepomp is een warmtepomp met een geïntegreerde cv-ketel. De warmtepomp voorziet in warmte in huis en de cv-ketel voor warm water. Is de warmtebehoefte te groot voor de warmtepomp? Dan springt de cv-ketel bij. In tegenstelling tot een add-on warmtepomp heb je bij een hybride warmtepomp alles in één systeem. Bij een add-on heb je twee losse apparaten hangen. Een hybride warmtepomp heeft ongeveer hetzelfde formaat als een cv-ketel. Let ook bij deze oplossing op of je een geschikte plek hebt voor het buitendeel.

 • Tot 70% gas besparen
 • Cv-ketel en warmtepomp in één
 • Geschikt voor radiatoren en/of vloerverwarming
 • De beste warmtepomp voor cv-ketels ouder dan 8 jaar
Warmtepomp en zonnepanelen | Familie de Koning | Koudekerke

Volledig van het gas af met een all-electric warmtepomp

Wil je helemaal van het gas af? Dan is een volledig elektrische warmtepomp voor jou de beste keuze. Afhankelijk van jouw woning heb je twee keuzes: Een lage temperatuur warmtepomp (LT) of een hoge temperatuur warmtepomp (HT).

#1 Volledig elektrische lage temperatuur warmtepomp (LT)

Een all-electric LT warmtepomp is geschikt voor nieuwe en gerenoveerde woningen met vloerverwarming. Een LT warmtepomp verwarmt de temperatuur tot circa 55 graden. Dat is voldoende om met vloerverwarming jouw woning goed warm te krijgen en jou te voorzien in warm water. Voor deze oplossing is het een eis dat jouw woning volledig geïsoleerd is om het hele jaar van een comfortabel binnenklimaat te genieten.

 • 100% gas besparen
 • Geschikt voor vloerverwarming
 • Geschikt voor nieuwbouw en gerenoveerde woningen

#2 Volledig elektrische hoge temperatuur warmtepomp (HT)

Een all-electric HT warmtepomp is geschikt voor oudere woningen met radiatoren en/of vloerverwarming. Een HT warmtepomp verwarmt de temperatuur tot circa 70 graden. Dat is genoeg om ook met radiatoren jouw woning goed te verwarmen. In tegenstelling tot een LT warmtepomp is het met een HT warmtepomp geen eis dat jouw woning goed geïsoleerd is. Is jouw woning al wat ouder, maar wil je toch volledig van het gas af? Dan is een HT voor jou de beste warmtepomp.

 • 100% gas besparen
 • Geschikt voor radiatoren
 • Geschikt voor oudere en niet volledig geïsoleerde woningen

Aandachtspunten bij een warmtepomp:

 • Constante werking, de thermostaat moet dag en nacht op dezelfde temperatuur blijven staan
 • Meer stroomverbruik, dit is op te vangen door bijvoorbeeld zonnepanelen op jouw dak
 • De warmtepomp maakt geluid, overleg goed met de adviseur waar je het buitendeel plaatst om overlast te voorkomen
 • Een warmtepomp vraagt een investering, kunt of wil je dit niet? Huur de warmtepomp dan bij de Saman Groep.

Een warmtepomp van de Saman Groep

Met een warmtepomp bespaar je direct op jouw gas kosten. Ook profiteer je in 2023 nog van een hoge subsidie van minimaal € 1.600 wanneer je de warmtepomp plaatst in een bestaande woning. Een warmtepomp verhoogt jouw woningwaarde én verbetert het energielabel van je woning. Een investering die zich dus absoluut terugverdient. Zowel op je eigen energierekening als bij verkoop.

Jaarlijks installeert de Saman Groep honderden warmtepompen. Een echte warmtepomp installateur dus. Bovendien hebben we al ruim 15 jaar ervaring in duurzaam verwarmen. Hierdoor ben je verzekerd van een ervaren installateur. Ook kopen wij onze materialen grootschalig in. Daarmee garanderen we de beste prijs-kwaliteitsverhouding en scheppen we voor jou de beste voorwaarden.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

 • Hidden
 • Hidden
De overbelasting van het stroomnet en jouw zonnepanelen

Steeds meer mensen hebben zonnepanelen en leveren stroom terug aan het net. De laatste tijd horen we dat omvormers tijdelijk uitschakelen en men opbrengst van de zonnepanelen mist, dit ligt echter niet aan jouw zonnepanelensysteem of omvormer. We vertellen je in dit artikel hoe dit komt en wat je kunt doen.

Wat is er aan de hand?

Er zijn steeds meer mensen met zonnepanelen. Dat is goed voor het milieu, maar belastend voor het stroomnet. Op een zonnige dag wordt er namelijk veel stroom teruggeleverd aan het stroomnet omdat men de stroom op dat moment niet allemaal zelf opmaakt. Het stroomnet kan slechts een maximale hoeveelheid stroom aan. Komt er teveel spanning op het stroomnet? Dan schakelt de omvormer zichzelf uit voor de veiligheid.

Is mijn omvormer wel veilig?

Jazeker! Iedere woning is aangesloten op het laagspanningsnet. De spanning op dat stroomnet is ongeveer 230 volt. Bij een te lage spanning zal een omvormer niet werken en bij een te hoge spanning kan jouw omvormer juist beschadigen. Om schade aan omvormers en andere apparaten te voorkomen, zorgen de fabrikanten dat jouw omvormer vanzelf uitschakelt wanneer er een te hoge spanning ontstaat.

Mis ik nu opbrengst van mijn zonnepanelen?

Ja, je mist hierdoor opbrengst van jouw zonnepanelen. Door een grote toename aan het aantal zonnepanelen kan het stroomnet niet altijd meer alle opgewekte zonne-energie kwijt. Hierdoor raakt het stroomnet overbelast en wordt de spanning te hoog, de omvormer schakelt zichzelf uit voor de veiligheid van jouw apparaten. Zo lang jouw omvormer uitgeschakeld is, wekt jouw zonnepaneleninstallatie ook geen stroom op.

Wat kan de Saman Groep hieraan doen?

Helaas, wij kunnen en mogen hier niks aan doen. De Saman Groep heeft alle omvormers ingesteld volgens de Nederlandse regels van het stroomnet en mag deze niet anders instellen. De omvormer volgt de regels zodat jouw omvormer en apparaten niet beschadigen. Na verloop van tijd zal de spanning van het stroomnet weer dalen en zal de omvormer zichzelf weer inschakelen. Dit gaat allemaal vanzelf, je hoeft hier niks voor te doen.

Wat kan de netbeheerder hieraan doen?

De netbeheerders zijn druk bezig om de spanningsproblemen op te lossen. Hier gaat een langere periode van tijd overheen, maar de netbeheerder heeft ook jouw melding nodig om gericht actie te ondernemen en in beeld te krijgen waar het stroomnet te weinig capaciteit heeft. Merk je dat jouw omvormer op een zonnige dag meerdere keren uitschakelt of een melding geeft van hoge netspanning? Neem dan contact met jouw netbeheerder op en maak een melding. In Zeeland en Zuid-Holland is de netbeheerder Stedin en in Brabant is dat Enexis.

Antwoord op de drie belangrijkste vragen over de gasketelwet

Wat is de gasketelwet?

Laten we bij het begin beginnen, wat is de gasketelwet? De gasketelwet zegt dat er vanaf 1 april 2023 alleen nog maar gecertificeerde bedrijven en monteurs aan een gasverbrandingstoestel mogen werken. Denk hierbij aan cv-ketels, maar bijvoorbeeld ook aan geisers.

De gasketelwet is ingesteld om de veiligheid van gasgestookte installaties te verhogen. Door goed om te gaan met de installatie is de kans op lekkage van koolmonoxide minimaal. Lekkage van koolmonoxide is schadelijk en kan zelfs leiden tot overlijden. De gasketelwet moet dit risico behoorlijk verkleinen.

Wat mag ik zelf nog doen aan mijn cv-ketel zonder CO-vrij-certificaat?

De gasketelwet zegt dat je zelf geen cv-ketels meer mag plaatsen of repareren zonder CO-vrij-certificering. Natuurlijk mag je jouw cv-ketel nog wel zelf bijvullen om de waterdruk op peil te houden. Hiervoor hebben we een handige video die je vertelt hoe je dit zelf kunt doen.

Wat mag de Saman Groep nu doen aan mijn cv-ketel met CO-vrij-certificaat?

De Saman Groep is als bedrijf gecertificeerd en heeft al haar monteurs het CO-vrij-certificaat laten behalen. De Saman Groep mag dus jouw cv-ketel plaatsen en repareren. Op de volgende link vind je onze onderhoudscontracten. Je vindt de gecertificeerde bedrijven op deze link.

Toe aan een nieuwe cv-ketel?

Ben je toe aan een nieuwe cv-ketel? Dan kan de Saman Groep deze dus veilig voor jou plaatsen als erkend cv-ketel installateur.

Vraag jouw nieuwe cv-ketel aan

De 5 meest gestelde vragen over zonnepanelen beantwoord

Hoe werken zonnepanelen?

Voordat je de keuze maakt om zonnepanelen te kopen of huren, wil je ook wel weten hoe ze nu eigenlijk werken. De panelen liggen op het dak en vangen zonlicht op. Dit zonlicht wordt omgezet in stroom die we niet direct in huis kunnen gebruiken. Daarom stuurt de installatie de opgewekte stroom eerst door de omvormer. Deze levert de bruikbare stroom aan de meterkast. Daarna kun jij jouw eigen zonne energie gebruiken. Gebruik je de stroom niet? Dan lever je deze terug aan het stroomnet.

Hoe werken zonnepanelen? Wij leggen het uit! Saman Groep, de duurzame installateur

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is afhankelijk van jouw situatie. Allereerst kijk je naar jouw jaarlijkse stroomverbruik. Het is ideaal wanneer je jouw stroomverbruik precies kunt afdekken met zonnepanelen. De opbrengst van zonnepanelen verschilt per merk en type. Maar, hoeveel kWh stroom levert een zonnepaneel op?

Eén zonnepaneel van 400 Wp levert ongeveer 360 kWh stroom op. Als je dit naast jouw jaarlijkse stroomverbruik legt, weet je hoeveel panelen je ideaal gezien nodig zou hebben. Houd er ook rekening mee dat je in de toekomst misschien meer stroom gaat verbruiken door een warmtepomp of elektrische auto, een beetje overcapaciteit is dus nooit verkeerd.

Vervolgens kijk je naar jouw dakvlak. Stel je voor dat je jouw volledige stroomverbruik afdekt met 12 zonnepanelen, maar er slechts 6 op het dak passen, is de keuze snel gemaakt. In de vorige vraag gaven we aan hoe je snel kunt inschatten hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen.

Hoeveel kWh levert een zonnepaneel per dag?

Hoeveel kWh stroom een zonnepaneel per dag oplevert, is afhankelijk van diverse factoren. Het type en vermogen van het paneel , de hoeveelheid zonneschijn op die specifieke dag en de leeftijd van het paneel.Een gemiddeld zonnepaneel heeft een vermogen van 400 Wattpiek en levert daarmee circa 360 kWh stroom per jaar op.

We drukken dit uit per jaar omdat je in februari minder zonneschijn hebt en dus ook minder stroom opwekt dat in mei. Hieronder zie je de verdeling en levert een zonnepaneel per maand dus zelden evenveel stroom op. Wat een zonnepaneel per dag oplevert of het aantal kWh per dag is niet representatief omdat iedere dag anders is.

Hoeveel kWh levert een zonnepaneel per dag

Is jouw zonnepaneel nieuw? Dan mag je uitgaan van een hoog rendement. Is jouw zonnepaneel al 25 jaar oud? Dan zal de opbrengst niet meer zo hoog zijn als in het begin. Gelukkig geven de fabrikanten wel een vermogensgarantie af, zo weet je zeker dat je na 25 jaar nog een hoog percentage vermogen hebt ten opzichte van het startvermogen.

 

Hoe groot is een zonnepaneel?

De afmeting van zonnepanelen is door de jaren heen regelmatig veranderd. Ons meest verkochte paneel op dit moment is 172 cm lang, 113 cm breed en 3,5 cm dik. Om snel te zien hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen, tel je de dakpannen. Een gemiddelde dakpan is 30 cm breed. Op die manier kun je simpel een inschatting maken van het aantal zonnepanelen wat er op jouw dak past.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

De levensduur van de zonnepanelen is behoorlijk. Zo lang er niks geks gebeurt met jouw zonnepanelen gaan ze zeker 25 jaar mee. De meeste sets zonnepanelen worden vervangen omdat het stroomverbruik van het huishouden is toegenomen. Stel dat je 10 jaar geleden voldoende had aan 8 zonnepanelen, maar nu elektrisch bent gaan rijden, zijn deze zonnepanelen waarschijnlijk niet langer toereikend.

Omdat de techniek in de tussentijd ook niet stilstaat, wordt er dan vaak voor een hele nieuwe set gekozen zodat alle panelen ook direct meer vermogen hebben dan de oudere zonnepanelen. Verwijder je jouw zonnepanelen? Dan kunnen we deze gelukkig nog recyclen. Daarover lees je meer in dit artikel. De omvormer zal na circa 15 jaar wel moeten worden vervangen.

Ben jij enthousiast geworden over zonnepanelen?

Hopelijk hebben wij jouw meest gestelde vragen beantwoord! Heb jij nog meer vragen? Onze adviseurs helpen jou met een advies op maat. Stel jouw vraag via onderstaand formulier! Op locatie of op afstand voorzien we jou van het beste advies.

Wist je dat een airco een binnen- en buitenunit heeft?

De airco wint aan populariteit en dat is niet gek. Een airco zorgt voor koele ruimtes in de zomer, maar kan ook verwarmen in de winter en verbruikt daarbij geen gas. Bovendien zorgt een airco voor zuivere lucht. Maar, een split unit airco heeft altijd een binnen- en buitenunit. We vertellen je hoe het werkt en waar je op moet letten.

Zo werken de binnen- en buitenunit van een airco

Om te kunnen vertellen over de binnen- en buitenunit is het goed om eerst te weten hoe een split unit airco eigenlijk werkt.

 1. Warmte wordt omgezet in de binnenunit

In de binnenunit van de airco blaast een ventilator de warme binnenlucht door een warmtewisselaar. Door deze warmtewisselaar vloeit een koudemiddel. Het koudemiddel neemt de warmte van de lucht op en verdampt dit. Tot slot wordt de afgekoelde lucht teruggeblazen in de ruimte.

 1. Compressor perst gas samen tot vloeibaar koudemiddel

Het gas geworden koudemiddel verplaatst zich via de leidingen van de binnenunit naar de buitenunit. Hier wordt het gas samengeperst door middel van een compressor. Dit zorgt ervoor dat de opgenomen warmte weer wordt omgezet in het vloeibare koudemiddel. De buitenunit van de airconditioner geeft vervolgens de warmte af aan de omgeving.

 1. Het koudemiddel vloeit terug

Het koudemiddel vloeit terug naar de binnenunit. Hier begint het proces opnieuw.

Saman Groep | Airco | Airconditioning | Daikin | Hoe werkt airco

Meerdere binnenunits bij één airco ook mogelijk

Eén van de voordelen van een split unit airco is dat je meerdere binnenunits kunt koppelen aan één buitenunit. Zo heb je dus maar één unit buiten, maar heb je wel de mogelijkheid om meerdere ruimtes te koelen of verwarmen. Het grootste voordeel is dat je buiten geen extra ruimte kwijt bent. Een ander voordeel hiervan is dat het voordeliger is wanneer je maar één buitenunit nodig hebt in plaats van meerdere.

Hier moet je op letten bij de binnenunit

Om optimaal gebruik te maken van jouw airconditioning moet je deze op de juiste locatie monteren. Maar, waar let je op bij het plaatsen van een binnenunit? Er zijn een aantal zaken belangrijk;

 • Zorg dat je niet direct onder de luchtstroom zit

Vele airco’s zijn uitgerust met bewegingsherkenning om er voor te zorgen dat ze niet direct in je nek blazen, maar je voorkomt dit het beste door de juiste positie uit te kiezen.

 • Plaats de unit niet te ver van de te bereiken ruimte

Hang je door bovenstaand punt jouw airco op de overloop in plaats van boven je bed? Slim! Zorg er dan wel voor dat de airco de afstand tot de gewenste ruimte nog gemakkelijk kan overbruggen.

 • Plaats de unit zo hoog mogelijk

Zoals misschien wel bekend, stijgt warmte op. Daarom is het verstandig om jouw airco zo hoog mogelijk op te hangen. De luchtstromen zitten elkaar zo niet in de weg en de kou zakt zo jouw slaapkamer in.

Hier moet je op letten bij de buitenunit

De buitenunit van een airco produceert geluid. Het geluid is minimaal, maar als je de buitenunit verkeerd plaatst, kun je er toch last van hebben. Om jouw comfort zo hoog mogelijk te maken, kies je voor de juiste plek van de buitenunit zodat je zo min mogelijk geluidsoverlast ervaart.

 • Plaats de buitenunit niet aan de gevel wanneer dit mogelijk is

Heb je een mogelijkheid om het buitendeel op een afdak te zetten of op de grond? Dat heeft de voorkeur boven montage aan de gevel. Aan de gevel kan het geluid van de unit doorklinken in je woning.

 • Denk aan je buren

Plaats het buitendeel ten minste drie meter uit de erfgrens en plaats de unit ook niet vlakbij het slaapkamerraam van je buren. Ze zullen je dankbaar zijn dat je er rekening mee houdt!

 • Zorg dat de buitenunit vrij is voor ventilatie

De buitenunit van de airco heeft lucht nodig om te ventileren en functioneren. Je kunt dus geen andere materialen of muren dicht voor het buitendeel plaatsen.

Een split unit airco bij jou thuis?

De Saman Groep plaatste al honderden airco’s en heeft uitsluitend gecertificeerde monteurs. Bovendien voorzien we je altijd eerst van een advies op maat. Onze adviseur zal je ook waarschuwen wanneer je de binnen- of buitenunit op een locatie wil zetten die niet optimaal is. Vraag direct jouw advies aan!

Vraag jouw offerte aan

Elektrisch rijden; zo staan we ervoor in 2023

Laadpalen in Nederland

Voor het onderzoek zijn tien Europese landen bekeken. Hiervan is Nederland samen met Denemarken koploper op het gebied van openbare laadinfra. Nederland heeft met 123.000 openbare laadpunten het hoogste aantal openbare oplaadpunten binnen Europa. Ook het aantal snelladers stijgt hard. Van 614 snelladers in 2021, zijn we al  naar 972 snelladers in 2022. Deze ontwikkeling zal naar verwachting in 2023 nog verder doorzetten. Je zou denken dat je jezelf in Nederland dus geen zorgen hoeft te maken over de mogelijkheid om te laden. Maar, ondanks de koppositie van Nederland, blijft de angst om niet te kunnen laden de grootste drempel om nog niet elektrisch te gaan rijden.

Elektrische auto’s in Nederland

Het aantal volledig elektrische auto’s groeit hard, mede door de zakelijke rijders. In 2021 waren er nog 216.000 volledig elektrische auto’s in ons land, in 2022 waren dit er al 328.000. De aanschafprijs is ondanks de subsidie vanuit de overheid nog een drempel. Diverse automerken doen er daarom nog een schepje bovenop met een eigen korting. De gemiddelde Nederlander wil € 29.000 betalen voor een nieuwe auto, waar de gemiddelde elektrische auto € 45.000 kost. Dat is nog een behoorlijk verschil. Met de opkomst van de occassionmarkt verwacht men dit probleem op te lossen. Bovendien zit de subsidie zowel op de nieuwe als tweedehands elektrische auto’s.

Kosten elektrisch rijden

Met de stijgende energietarieven is de twijfel groot of elektrisch rijden nu werkelijk nog voordeliger is dan een benzineauto. Het verschil is niet groot meer, maar een elektrische auto is in het totaalplaatje nog steeds goedkoper per kilometer. Het niet hoeven betalen van wegenbelasting draagt hier bijvoorbeeld positief aan bij evenals de onderhoudskosten. Kun je thuis laden op zonne-energie? Dan is het verschil wel aanzienlijk in het voordeel van de elektrische auto. Bovendien is het een duurzame en comfortabele keuze.

De elektrische toekomstvisie van Nederlanders

Een kwart van de Nederlanders wil binnen vijf jaar overstappen naar een elektrische auto. Kijken we naar Nederlanders die beschikking hebben over een eigen parkeerplek én zonnepanelen op het dak, dan wil ruim 40% binnen vijf jaar overstappen naar een elektrische auto. Niet zo gek omdat je laadkosten aanzienlijk lager zijn wanneer je zonnepanelen hebt. Ook is jouw comfort veel hoger wanneer je op je eigen terrein kunt laden.

Wanneer stap jij over?

Gezien de ontwikkelingen van autofabrikanten is het niet de vraag óf jij elektrisch gaat rijden, maar wanneer je elektrisch gaat rijden. Ben jij er al klaar voor? Dan helpen wij je graag aan een laadpaal thuis. Heb je geen mogelijkheid voor een laadpaal thuis? Dan kun je via ladeninzuidwest.nl een laadpaal aanvragen voor in jouw wijk.

Ik wil een laadpaal thuis of op de zaak

Wat is de energiebesparingsplicht 2023 en moet je eraan voldoen?

Wat houdt de energiebesparingsplicht 2023 in?

De energiebesparingsplicht bestaat uit twee delen. Het ene deel gaat over milieubelastende activiteiten op locatie. Daar lees je meer over op de website van Informatiepunt Leefomgeving. Het andere deel gaat over milieubelasting van het gebouw. Hiervoor wordt de ondernemer verplicht gesteld om alle duurzame maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of korter uit te voeren. Grote kans dat je bijvoorbeeld een zonnepaneleninstallatie of klimaatsysteem al zo snel hebt terugverdiend. Dat is goed voor het milieu en draagt bovendien positief bij aan de energierekening van jouw bedrijf.

Voor wie geldt de energiebesparingsplicht 2023?

De energiebesparingsplicht geldt voor ondernemers die per jaar ten minste 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 gas verbruiken. Verduurzaming is een mooie kans voor ondernemers die deze aantallen energie verbruiken. Ze kunnen niet alleen een mooie stap maken voor het milieu, maar ook flink besparen op de energierekening van het bedrijf.

Heb je nu als ondernemer een omgevingsvergunning milieu? Dan gaat de energiebesparingsplicht ook voor jou gelden. Vanaf 1 juli 2023 vervalt de oude vergunning namelijk.

Heb jij energiebesparingsplicht? Dan ben je verplicht om iedere vier jaar te rapporteren over jouw mogelijke duurzame stappen aan de lokale gemeente. De eigenaar van het gebouw is verantwoordelijk om bij de gemeente te rapporteren.

Wat zijn de mogelijkheden voor jouw bedrijf?

Wanneer je meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 gas verbruikt, ben je verplicht om duurzame maatregelen ui te voeren. Deze maatregelen moeten zichzelf wel binnen vijf jaar terugverdienen. De adviseurs van de Saman Groep kunnen de terugverdientijd van een duurzame maatregel voor je uitrekenen. We kijken daarbij ook gelijk of er subsidies zijn die de investering nog aantrekkelijker maken.

Een duurzaam klimaat voor jouw bedrijf dankzij een warmtepomp

Een warmtepompinstallatie kan veel betekenen voor jouw bedrijf. Niet alleen bespaar je flink op gas, ook is het erg comfortabel voor jouw medewerkers. Wist je dat een warmtepompinstallatie niet alleen voor warmte, maar ook voor koeling kan zorgen? Bovendien zijn er mogelijkheden om gebruik te maken van restwarmte via een duurzame installatie.

Duurzaam warm water met een zonneboiler

Gebruik je veel warm water in bijvoorbeeld een camping of zwembad? Dan kan een zonneboiler jouw bedrijf een grote besparing opleveren. Dankzij collectoren op het dak wordt het water in een boilervat duurzaam verwarmd. De besparing van dit systeem loopt op naarmate je meer water verbruikt.

Zelf groene stroom opwekken met zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een hele bekende en laagdrempelige stap om te verduurzamen. Vele daken zijn ervoor geschikt en het plaatsen ervan vereist doorgaans geen verbouwing. Bovendien is de terugverdientijd van zonnepanelen kort.

Led-verlichting voor het perfecte plaatje

Ook met led-verlichting kun je een flinke besparing realiseren, vooral als je nu nog gebruik maakt van ‘ouderwetse’ lampen. Samen met onze partner LuxImprove realiseren we het perfecte lichtplan voor jouw bedrijf. Naast een besparing levert led-verlichting je ook een prettigere werkomgeving op.

Heb jij interesse in een duurzame stap?

Meld jezelf dan direct aan via onderstaand formulier! We nemen contact met je op om de mogelijkheden te bespreken en berekenen de terugverdientijd en besparingen samen.

Ik wil een duurzaam klimaat

 • Hidden
Saman Groep en LuxImprove slaan de handen ineen voor verduurzaming van bedrijven

ZIERIKZEE – De regels vanuit de overheid op het gebied van verduurzaming worden ook voor bedrijfspanden steeds strenger. Om de verduurzaming van bedrijfspanden een boost te geven, slaan Saman Groep en LuxImprove de handen ineen. Met led-verlichting én een duurzaam klimaatsysteem zitten bedrijven al snel binnen de normen van de overheid.

Sinds 1 januari dit jaar mogen kantoorpanden groter dan 100m2 alleen nog gebruikt worden wanneer zij ten minste energielabel C hebben. Gemeenten gaan hierop handhaven en mogen het kantoorpand sluiten wanneer de ondernemer hieraan niet voldoet. Naar verwachting voldoet 50% van de ondernemers die binnen de regeling vallen nog niet aan de gestelde norm of hebben ze helemaal geen energielabel. Ook zijn grote bedrijven met meer dan 250 Fte verplicht periodiek een energie audit uit te laten voeren. Hiermee krijgt het bedrijf inzicht in de energiestromen en ontvangt het een voorstel met energiebesparende maartregelen. Verdient de maatregel zichzelf binnen vijf jaar terug? Dan is het bedrijf zelfs verplicht om de maatregel uit te voeren.

Zowel de Saman Groep als LuxImprove dragen voor vele bedrijven bij aan het verduurzamen van het bedrijfspand. De Saman Groep doet dit via duurzame klimaatsystemen en zonne-energie en LuxImprove doet dit via led-verlichting. Door de samenwerking op te zoeken, worden bedrijven die een duurzame stap zetten ontzorgt. Bovendien worden zij ook gemotiveerd om de mogelijkheden bij de partner te onderzoeken. Door samen te werken, vergroten de Saman Groep en LuxImprove het effect op de energietransitie en helpen zij ondernemers om te besparen.

De Saman Groep

De Saman Groep is een totaalinstallateur van duurzame en comfortabele oplossingen met vestigingen in Breda, Barendrecht en Zierikzee. Sinds 2004 ligt de focus op het bereikbaar maken van duurzame energie in Zuidwest-Nederland. Van zonnepanelen en warmtepompen tot elektrische laadstations, zonneboilers en warmtepompboilers. Door al vroeg in te spelen op de energietransitie, werd een enorme groei voor de organisatie mogelijk. Inmiddels heeft de Saman Groep ruim 300 collega’s in dienst.

LuxImprove

Van plan tot realisatie gaat LuxImprove als totaalontzorger oplossingsgericht te werk in alle facetten van licht en beleving, waarbij de klantwens altijd centraal staat. LuxImprove combineert de inzet van duurzame (licht)oplossingen met een totaalaanpak die rekening houdt met comfort, sfeer en veiligheid. Dit zorgt uiteindelijk niet alleen voor een lager energieverbruik, maar ook voor een verbetering van de prestaties en de totaalbeleving.

Ik wil een duurzaam klimaat voor mijn bedrijf

 • Hidden
DMEGC of Meyer Burger zonnepanelen, welke kies jij?

Over DMEGC zonnepanelen

DMEGC Solar Energy is sinds 2009 actief met de productie van zonnepanelen. Door voortdurend te innoveren en de focus te houden op kwaliteit en duurzaamheid worden de producten van DMEGC Solar hoog op waarde geschat. DMEGC hanteert strenge kwaliteitseisen, dat zie je aan de nette afwerking en het gebruik van degelijke materialen voor de productie van de zonnepanelen. Bovendien geniet je van 12 jaar productgarantie.

Over Meyer Burger zonnepanelen

Meyer Burger is een Zwitsers merk wat staat voor kwaliteit en duurzaamheid en is bovendien volledig Europees. De zonnepanelen van Meyer Burger zijn compact waardoor ze goed in te passen zijn op het gemiddelde Nederlandse dak. Tevens behaalt een Meyer Burger paneel tot 20% meer opbrengst op hetzelfde formaat dak dan een gemiddeld paneel. Dit komt door de hoge prestaties is warm weer en het hoge celrendement. Met 25 jaar productgarantie, Zwitserse ontwikkeling en productie in Duitsland levert Meyer Burger topprestaties bij jou thuis.

De eerlijke vergelijk van zonnepanelen

Als je zonnepanelen wil vergelijken, kijken de meeste mensen naar het vermogen per paneel, maar je kunt dit ook terugrekenen naar het vermogen per m2 dakvlak. Wanneer je dit doet, schelen de DMEGC en Meyer Burger amper in vermogen.

Heb je voldoende ruimte op jouw dak? Grote kans dat je dan het meeste vermogen haalt uit DMEGC panelen met 405 Wp per paneel. Heb je een kleiner dak? Dan is de kans groot dat je dan met Meyer Burger panelen beter uitkomt met 385 Wp per paneel. Deze panelen zijn minder breed dan de DMEGC en dat kan zomaar betekenen dat je meer panelen naast elkaar kwijt kunt op jouw dak.

We laten het zien aan de hand van een voorbeeld. Het gemiddelde Nederlandse dak is 5,5 meter breed. Doorgaans passen er gemakkelijk twee panelen boven elkaar. Kies je voor DMEGC? Dan passen er vier panelen naast elkaar. Dit zorgt voor een totaal van acht panelen op het dakvlak. Met DMEGC bereik je dan een totaal vermogen van 3.240 Wp. Kies je voor Meyer Burger? Dan passen er vijf panelen naast elkaar. Dit zorgt voor een totaal van tien panelen op het dakvlak. Met Meyer Burger bereik je dan een totaal vermogen van 3.850 Wp. Wanneer je een kleiner dakvlak hebt, kan het dus voorkomen dat een paneel met minder vermogen jouw totale installatie toch voorziet van meer vermogen.

DMEGC en Meyer Burger zonnepanelen naast elkaar

DMEGC

·         405 Wp vermogen

·         12 jaar garantie

·         84% vermogen na 25 jaar

·         Afmeting 172,2 x 113,4 x 3,5 cm

·         Investering bij acht panelen circa € 3.300

Meyer Burger

·         385 Wp vermogen

·         25 jaar garantie

·         92% vermogen na 25 jaar

·         Afmeting 176,7 x 104,1 x 3,5 cm

·         Investering bij acht panelen circa € 4.600

Waar komt het prijsverschil vandaan tussen DMEGC en Meyer Burger?

Zoals je hierboven ziet, zijn de Meyer Burger zonnepanelen duurder dan de DMEGC zonnepanelen. We krijgen regelmatig de vraag hoe dit komt. Allereerst is Meyer Burger een volledig Europees paneel, de lonen zijn in Duitsland vergelijkbaar met onze eigen lonen, wanneer men kiest voor een niet-Europese productielocatie liggen de lonen in de productie lager. Ook heeft Meyer Burger en slimme technologie ontwikkeld waardoor deze panelen beter presteren op warme zomerdagen en dan is er nog de vermogensgarantie na 25 jaar, deze is bij DMEGC 84% en bij Meyer Burger 92%. Kortom het prijsverschil is echt te achterhalen.

Is DMEGC dan een slecht zonnepaneel? Zeker niet! Om de juiste keuze te maken, kijk je naar jouw budget en jouw dakvlak. Onze adviseurs helpen je graag op weg om het merk te achterhalen wat het beste bij jouw situatie past. Vraag jouw vrijblijvende advies aan via onderstaand formulier.

Vraag jouw offerte aan

Saman Groep en Greenchoice kondigen samenwerking aan

Inspelen op vraag naar installatiecapaciteit

Het klimaat vraagt om actie. Minder gasverbruik, minder CO₂-uitstoot en meer eigen opwek van energie. Maar ook de huidige geopolitieke ontwikkelingen en de gasprijzen vragen om actie. We moeten onze woningen op een energiezuinige manier gaan verwarmen. De overheid stelt immers dat de (hybride) warmtepomp vanaf 2026 de minimale standaard zou moeten worden. Met als gevolg dat er een enorme vraag naar installateurs is die de consument kunnen helpen hun huishouden te verduurzamen. Door de krachten te bundelen, kunnen we nog beter inspelen op deze vraag.

Investeren in kwaliteit, ontwikkeling en groei

“Als familiebedrijf heeft de Saman Groep zich al honderd jaar kunnen ontwikkelen tot een van de grootste installateurs van duurzame producten in Zuidwest-Nederland,” licht Daniël Lodders, Algemeen directeur van de Saman Groep toe. “Met ons brede, duurzame portfolio variërend van zonnepanelen, warmtepompen, laadpalen tot aan thuisbatterijen kunnen we veel mensen helpen bij het verduurzamen van hun woning. Daarnaast bieden we de mogelijkheid aan om deze producten te huren. Klanten die niet kunnen of willen investeren kunnen zo toch verduurzamen en besparen op hun energierekening. Hierdoor maken we de energietransitie écht voor iedereen bereikbaar”. De investering van Greenchoice maakt het voor de Saman Groep mogelijk om met grote stappen verder te ontwikkelen en de komende jaren te groeien naar een landelijk dekkend installatie- en servicenetwerk waar beiden van kunnen profiteren. “Net als Greenchoice blijft de Saman Groep een eigen bedrijf met een sterk eigen merk. Natuurlijk gaan we wel samenwerken waar dat meerwaarde biedt voor onze klanten,” sluit Lodders af.

Ontwikkeling van een ecosysteem

Greenchoice geeft klanten advies over het maken van persoonlijke groene keuzes en maakt die stap makkelijker door – naast energie – producten te leveren om te verduurzamen. Daarbij ontwikkelt Greenchoice zich tot het centrum van een ecosysteem, waarbij vanuit samenwerkingsverbanden duurzame oplossingen voor huishoudens worden aangeboden. “Met het aangaan van deze samenwerking zijn we niet over één nacht ijs gegaan,” vertelt Greenchoice directeur Coen de Ruiter. “We willen een stap vooruit maken in het bieden van oplossingen voor klanten, die hen helpen om groene keuzes te maken. Passie voor verduurzaming zit in het DNA van beide bedrijven,” stelt De Ruiter “en het past in de strategie van Greenchoice om samenwerkingspartners te vinden die vanuit een gedeelde missie klanten kunnen helpen om duurzame toepassingen bereikbaar te maken. Zo bouwen we samen aan een energietransitie die niet alleen voor iedereen is, maar ook van iedereen.”

Over Saman Groep

De Saman Groep is een familiebedrijf dat al meer dan 100 jaar bestaat. Als totaalinstallateur verkoopt en verhuurt Saman Groep zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers, laadpalen, cv-ketels, waterontharders, airconditioning en thuisbatterijen. Saman Groep is met 55.000 klanten een van de grootse installateurs van duurzame producten in Zuidwest-Nederland. De missie van de Saman Groep is duurzaam wonen, leven en werken voor iedereen bereikbaar maken. Voor meer informatie: www.samangroep.nl

Over Greenchoice

Al 20 jaar brengt Greenchoice groene stroom dichterbij. De energieleverancier heeft ruim 600.000 klanten en levert uitsluitend groene stroom en bosgecompenseerd gas. Ook helpt Greenchoice bij het besparen van energie en biedt klanten hulp bij het zelf opwekken van groene stroom. Voor meer informatie: www.greenchoice.nl

Zo werkt de thuisbatterij

De situatie overdag met zonnepanelen en thuisbatterij

Overdag wekken jouw zonnepanelen stroom op. De omvormer van de zonnepanelen zet deze opgewekte stroom om in bruikbare energie en levert deze aan de meterkast. Hierna kun jij de energie gebruiken. Gebruik je de energie niet direct? Dan levert de meterkast de stroom door aan de omvormer van de thuisbatterij. De omvormer van de thuisbatterij levert de stroom aan de batterij en daarmee wordt deze volgeladen. Zit de batterij vol? Dan lever je de stroom alsnog terug aan het net. Op onderstaande afbeelding zie je hoe het werkt.

De situatie na zonsondergang met zonnepanelen en thuisbatterij

Wanneer de zon onder is, wekken jouw zonnepanelen ook geen stroom meer op. Overdag hebben jouw zonnepanelen de thuisbatterij wel volgeladen. Na zonsondergang verbruik je stroom voor je verlichting en andere apparaten. Die stroom komt uit de thuisbatterij, zo gebruik je na zonsondergang de zelf opgewekte stroom. Is je accu leeg? Dan stap je vanzelf weer over op stroom van het net. Op onderstaande afbeelding zie je hoe het werkt.

Thuisbatterij via de Saman Groep

Ben jij geïnteresseerd in een thuisbatterij? De Saman Groep is een ervaren installateur op het gebied van duurzame installaties. Vraag geheel vrijblijvend jouw offerte aan. Liever meer lezen over dit product? Klik hier!

Offerte aanvragen

Wanneer is een thuisbatterij voor mij interessant?

Je hebt overcapaciteit op jouw zonnepanelen

Een thuisbatterij kan interessant zijn als je overcapaciteit hebt op jouw zonnepanelen. Als je relatief weinig zonnepanelen hebt, is de kans groot dat je een groot deel van jouw opgewekte stroom zelf verbruikt. Wanneer je juist overcapaciteit hebt op jouw zonnepanelen wek je meer stroom op dan je zelf nodig hebt. In deze situatie is het interessant om de extra opgewekte stroom op te slaan zodat je deze op een later moment zelf nog kunt gebruiken.

De salderingsregeling wordt afgebouwd

Als je zonnepanelen hebt en de salderingsregeling wordt afgebouwd, is het interessant om je eigen stroom op te slaan. Op dit moment is de salderingsregeling nog actief. Hiermee krijg je een goede vergoeding voor de stroom die jij teruglevert aan het net. De salderingsregeling wordt langzaam afgebouwd om in 2031 helemaal niet meer actief te zijn. Dat wil zeggen dat je vanaf 2031 een aanzienlijk lagere vergoeding krijgt voor de stroom die je teruglevert. Een thuisbatterij is in deze situatie erg interessant en wordt richting 2030 steeds interessanter.

Je vraagt meer stroom na zonsondergang dan overdag

Overdag wekken jouw zonnepanelen de meeste stroom op omdat de zon dan schijnt. Dit zonlicht wordt omgezet in energie. Grote kans dat je de meeste stroom pas gebruikt als het buiten donker is. Denk aan verlichting, het opladen van je auto en het gebruik van de televisie. Allemaal zaken die je overdag niet (veel) gebruikt, maar wel veel stroom vragen. Normaal gesproken verbruik je 30% van je opgewekte stroom direct zelf. Met een thuisaccu kun je dit percentage verhogen tot maar liefst 70%. Hiermee wordt je steeds meer zelf voorzienend.

Je wilt meer onafhankelijk worden van de energieleverancier

Met de huidige energietarieven en de abrupte wijzigingen hierin willen steeds meer mensen grip hebben op hun eigen energiehuishouding. Wanneer je ervoor kiest om je eigen energie op te wekken én op te slaan, ben je veel minder afhankelijk van je energieleverancier. Je kunt op deze manier grotendeels zelfvoorzienend zijn in je stroomverbruik.

Je hebt een uurcontract voor je energie

Ook zonder zonnepanelen kan een thuisbatterij interessant zijn. Heb jij een uurcontract voor jouw energie? Dan kun je met een thuisbatterij op het goedkoopste moment energie kopen om jouw batterij te vullen, die je op het duurste moment weer teruglevert of gebruikt. Met of zonder salderingsregeling, een thuisbatterij is in deze situatie altijd een interessante optie. Dat is snel verdiend!

Vraag een offerte aan voor een thuisbatterij

Vanaf 2023 geen btw meer op zonnepanelen

Zo werkte de btw van zonnepanelen tot 2023

Tot 2023 was het zo dat men na het aankopen van de zonnepanelen, de btw terug kon vragen. De Saman Groep nam dit proces volledig voor je uithanden. Om de administratieve rompslomp weg te halen en het voor particuliere woningeigenaren nog aantrekkelijker te maken om voor zonnepanelen te kiezen, is het btw-tarief op zonnepanelen nu 0%. Samen gaan we voor duurzaam!

Zo werkt de btw van zonnepanelen vanaf 2023

Omdat vele woningeigenaren geen gebruikmaakten van de teruggave en de investering van zonnepanelen een drempel opwierp om te kiezen voor zonnepanelen, introduceert de overheid vanaf 2023 een btw-nultarief op zonnepanelen. De btw op zonnepanelen is vanaf 2023 aangepast naar 0%. Maar, is dat voor iedereen zo?

Wanneer geldt het btw-nultarief wel en niet

btw-nultarief wel van toepassing

Factuurdatum is in 2023

Plaatsing op of bij een woning

Geldig op materialen en plaatsing

Doe-het-zelf of door een installateur

 

btw-nultarief niet van toepassing

✘ Niet geldig op huren van het systeem

✘Niet geldig op andere duurzame installaties

✘Niet geldig op versteviging van bouwkundige constructies

✘ Niet geldig op indaksystemen voor nieuwbouwwoningen

 

Twijfel je of jouw pand een woning is? Dit controleer je hier.

De prijzen zijn vanaf 1 januari 2023 gedaald en de administratieve handelingen verdwenen. Het nultarief is geldig voor particulieren en zakelijke klanten, mits de zonnepanelen op of bij een woning worden geplaatst. Wil jij zonnepanelen op jouw bedrijfspand? Onze adviseurs vertellen je graag op welke subsidies je dan aanspraak kunt maken. Het nultarief is alleen van toepassing op zonnepanelen. Voor bijvoorbeeld warmtepompen en thuisbatterijen blijft de 21% btw van toepassing.

Jouw eigen zonnepanelen

Heb jij al in 2022 een factuur ontvangen voor jouw zonnepanelen? Geen zorgen, de Saman Groep vraagt de btw nog steeds kosteloos voor je terug. Is jouw factuur uit 2023, dan staat de btw er vanzelf al niet meer op. Wil jij ook zonnepanelen? Vraag direct jouw offerte aan!

Is jouw meterkast klaar voor de toekomst?

Een aantal dingen kun je zelf controleren!

Werkt je aardlekschakelaar nog goed?

Dat kun je testen! Op de aardlekschakelaar vind je een testknop. Bij ABB-groepenkasten is dit aangegeven met de letter T. Druk je hierop? Dan moet de aardlekschakelaar zichzelf uitschakelen en valt de stroom uit. Hierna zet je de schakelaar weer aan door de knop omhoog te duwen. Schakelt de aardlekschakelaar met de testknop niet uit of weigert deze weer in te schakelen, neem contact met ons op. Mogelijk moet jouw meterkast worden vervangen.

Zie je breuken en/of smeltsporen in de meterkast?

Ook de visuele controle is belangrijk. Zie je breuken in de omkasting of smeltsporen? Beide kunnen erop wijzen dat er iets binnenin de meterkast niet goed zit. Wanneer je bij de visuele inspectie vreemde dingen ziet, vraag dan even bij ons na of het goed gaat! Mocht het gevaarlijk zijn, moet jouw groepenkast worden vervangen.

Heb je nog ouderwetse draaistoppen?

Het hoeft geen probleem te zijn dat je draaistoppen in je meterkast hebt, houd er wel rekening mee dat deze vaak al circa 25 jaar oud zijn. Je weet niet wanneer de draaistoppen het gaan begeven. Meestal gebeurt dit op een moment wat je heel slecht uitkomt. Denk daarom vooraf na over vervanging van jouw groepenkast en ga vol vertrouwen de toekomst tegemoet.

is jouw meterkast klaar voor de toekomst?

Als je plannen hebt om bijvoorbeeld elektrisch te gaan rijden of zonnepanelen te plaatsen, kan het zijn dat jouw groepenkast nog niet klaar is voor de toekomst. Misschien heb je nu een 1-fase aansluiting en heb je straks een 3-fase aansluiting nodig. Twijfel je of jouw meterkast moet worden vervangen? Vul dan onderstaand formulier in, dan checken wij jouw meterkast!

Doe de gratis meterkastcheck

 • Toegestane bestandstypen: jpg, gif, png, jpeg, pdf, Max. bestandsgrootte: 32 MB.
 • Toegestane bestandstypen: jpg, gif, png, jpeg, pdf, Max. bestandsgrootte: 32 MB.
 • Toegestane bestandstypen: jpg, gif, png, jpeg, pdf, Max. bestandsgrootte: 32 MB.
 • Sleep bestanden hierheen of
  Toegestane bestandstypen: jpg, gif, png, jpeg, pdf, Max. bestandsgrootte: 32 MB.
  • Problemen met het versturen van de foto’s? Appen mag ook! App uw naam + postcode en foto’s naar 06 - 57606863.
  Waarom een nieuwe cv-ketel toch een goed idee is

  Een nieuwe cv-ketel is de eerste stap

  Met een nieuwe cv-ketel ben je klaar voor de toekomst. Veel huizen zijn namelijk niet geschikt voor een all-electric warmtepomp, maar wel voor een hybride warmtepomp. Met een add-on tover je jouw nieuwe cv-ketel dus om in een hybride warmtepomp. Al onze nieuwe cv-ketels zijn namelijk geschikt voor deze add-on. Door nu jouw cv-ketel te vervangen bespaar je dus enerzijds gas en anderzijds is jouw woning klaar voor de hybride warmtepomp. Als de markt stabiliseert kun jij dus een stuk sneller (en goedkoper) de overstap maken naar een hybride warmtepomp.

  De voordelen van een nieuwe cv-ketel

  • Een nieuwe cv-ketel is een stuk zuiniger dan een verouderd model. Je kan tot wel 15% besparen op jouw gasrekening.
  • Al onze cv-ketels zijn hybrid-ready. Dit betekent dat je de nieuwe cv-ketel altijd kan uitbreiden met een hybride warmtepomp.
  • Met de Saman GasLos Garantie stap jij in de toekomst eenvoudig over naar een all-electric warmtepomp.

  DE TOEKOMST VAN DE CV-KETEL

  Op de lange termijn blijf je flexibel met een cv-ketel. Onze cv-ketels zijn namelijk hybrid ready. Dat wil zeggen dat de cv-ketel op ieder gewenst moment uitgebreid kan worden met een hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp is een toevoeging aan jouw cv-ketel en komt naast ernaast te hangen. De warmtepomp zorgt dan voor de verwarming van jouw woning, door gebruik te maken van energie uit de buitenlucht. Jouw cv-ketel blijft verantwoordelijk voor het opwarmen van jouw kraan- en douchewater. Op erg koude dagen springt de cv-ketel ook bij om jouw woning op te warmen. Deze warmtepomp werkt dus samen met jouw bestaande cv-ketel. Daarmee neemt je gasverbruik tot 70% af. Deze stap kun je zetten zodra jij er klaar voor bent.

  GASLOS GARANTIE VAN DE SAMAN GROEP

  Koop je nu een cv-ketel, maar wil je binnen vijf jaar alsnog overstappen naar een volledig elektrische warmtepomp? Dan maak je gebruik van de Saman Gaslos Garantie en ontvang je € 500 retour bij de aankoop van jouw volledig elektrische Daikin warmtepomp. Zo blijf je altijd flexibel.

  WIL JIJ ADVIES OVER JOUW MOGELIJKHEDEN?

  Wil jij meer weten over de mogelijkheden in jouw energievoorziening en waarom een cv-ketel toch een prima investering is? Vul onderstaand formulier in voor een vrijblijvend adviesgesprek.

  Tijdelijk een gratis slimme thermostaat t.w.v. € 168 bij alle Intergas cv-ketels!

  Zelf bekabeling aanleggen voor jouw zonnepanelen? Hier moet je aan denken!

  De basis van het elektriciteitsnet

  Het elektriciteitsnet is een ingewikkeld systeem. We proberen het in een notendop aan je uit te leggen. Het net is verdeeld in drie grote brokken, het hoogspanningsnet, het middenspanningsnet en het laagspanningsnet. Als consument zitten we op het laagspanningsnet.  Het laagspanningsnet is in principe beveiligd tot 230 Volt met een toegestane schommeling van 10% meer of minder. Komt de spanning boven de 253 Volt? Dan schakelt bijvoorbeeld jouw omvormer uit en wekken je zonnepanelen op dat moment geen stroom op voor jou.

  Hoe groot is de kans dat jouw omvormer uitschakelt?

  Het uitschakelen van jouw omvormer is afhankelijk van een aantal factoren;

  • Het aantal zonnepanelen in jouw buurt. Heeft jouw hele wijk zonnepanelen op het dak liggen? Dan is de kans groter dat er overbelasting op het net ontstaat. Bijvoorbeeld op een dag midden in de zomervakantie waarbij de opbrengst hoog is, maar het verbruik laag. Heeft niemand anders in de wijk zonnepanelen? Dan is de kans op overbelasting op dit soort piekmomenten veel kleiner.
  • De spanning op jouw systeem. Een zonnepaneleninstallatie heeft bij voorkeur slechts 1% kabelverlies. Wanneer een kabel niet de juiste diameter of lengte heeft, zorgt dit voor een hoger kabelverlies en een hogere spanning, dat vergroot de kans op het uitvallen van de omvormer.
  • Jouw gebruik van elektriciteit. Wek je veel stroom op, op de momenten dat je dit zelf niet gebruikt? Ook dan is de kans op het uitvallen van jouw omvormer groter omdat de belasting op het laagspanningsnet dan hoger is.

  Welke bekabeling heb ik nodig?

  We onderscheiden twee soorten kabeltrajecten. Het traject tussen de omvormer en de zonnepanelen (DC) en het traject tussen de meterkast en de omvormer (AC). Bij voorkeur zijn de kabels in beide trajecten korter dan 20 meter om zoveel mogelijk kabelverlies te voorkomen. De DC bekabeling verzorgen de monteurs van de Saman Groep altijd voor je. Hier hoef je dus niet naar om te kijken.

  Wel wordt er regelmatig afgesproken dat de AC bekabeling vooraf door de woningeigenaar zelf wordt aangelegd. Een richtlijn voor de juiste kabel vind je dan hier:

  Vermogen ↓ Kabellengte➝ 5 meter 10 meter 15 meter 20 meter
  1 kW 3 x 2,5 mm2 3 x 2,5 mm2 3 x 4 mm2 3 x 4 mm2 3 x 4 mm2
  2 kW 3 x 2,5 mm2 3 x 4 mm2 3 x 4 mm2 3 x 4 mm2 3 x 6 mm2
  3 kW 3 x 4 mm2 3 x 4 mm2 3 x 4 mm2 3 x 6 mm2 3 x 6 mm2
  4 kW 3 x 4 mm2 3 x 4 mm2 3 x 6 mm2 3 x 6 mm2 3 x 6 mm2
  5 kW 3 x 4 mm2 3 x 6 mm2 3 x 6 mm2 3 x 6 mm2 3 x 10 mm2

   

  Let op! Dit zijn slechts richtlijnen. In alle gevallen is het verstandig de juiste keuzes te maken in overleg met een erkend installateur die jouw situatie heeft gezien. De Saman Groep is niet verantwoordelijk voor de eventuele gevolgen van het zelf aanleggen van jouw bekabeling. Heb je liever dat één van onze experts het traject voor je aanlegt? Vraag dan een offerte aan via deze link.

  Saman Groep en DELTA Energie samen op Contacta 2022

  praktische informatie

  • Waar? Zeelandhallen Goes, Da Vinciplein 1, 4462 GX Goes.
  • Wanneer? 8, 9, 10 november 2022.
  • Hoe laat? Dinsdag van 16.00 uur – 22.00 uur, woensdag en donderdag 14.00 uur – 22.00 uur.
  • Waar vind je ons? Hal 1, stand 110.
  • Wie kun je verwachten? Onze adviseurs staan klaar om antwoord te geven op (bijna) al jouw vragen.

  scoor jouw gratis ticket

  Kom je naar de Contacta om de Saman Groep en DELTA Energie te bezoeken? Dan mogen we je een gratis ticket aanbieden! Klik op onderstaande knop en vraag direct gratis jouw ticket aan.3

  > Bestel hier jouw gratis ticket

  wil je een offerte voor een warmtepomp of zonneboiler?

  Helaas nemen wij op dit moment geen nieuwe aanvragen voor een warmtepomp of zonneboiler aan. Heb je alsnog interesse? Meld je aan voor onze wachtlijst!

  Vraag jouw offerte aan op Contacta 2022

  Verwarmen met airco, hoe werkt dat nu eigenlijk?

  Hoe werkt verwarmen met een airco?

  Een airco met verwarming werkt in principe hetzelfde als een warmtepomp en bestaat uit een buitendeel en een binnendeel. Het buitendeel van de airco onttrekt warmte uit de omgeving en de warmtewisselaar zet deze warmte met behulp van koudemiddel om in energie waarmee jouw airco koelt. Dit proces werkt ook andersom. De airco keert zijn koudemiddelcyclus dan om. De lucht in de woning zal dan worden verwarmd en de kou zal naar buiten worden gebracht. Een airco wordt dan ook wel een lucht-lucht warmtepomp genoemd.

  Hoeveel energie verbruikt een airco?

  Het vermogen van de airco is niet bepalend voor het energieverbruik. Vaste airco’s voor particuliere woningen hebben veelal een vermogen van 2,0 kW tot 5,0 kW. Hiermee wordt het koelvermogen aangegeven en dus niet het verbruik. Bovendien gebruikt een airco zelden 100% van zijn capaciteit. Zodra een ruimte eenmaal gekoeld of verwarmt is, draait de compressor op een heel laag niveau.

  Een gemiddelde split-unit airco neemt 1,0 kW stroom op per uur. Vaak zal dit in de praktijk zelfs lager uitvallen, maar het kan ook wat hoger uitvallen wanneer u de airco op vol vermogen in een koude ruimte laat opwarmen. Stel dat deze airco 40 dagen per jaar acht uur per dag laat draaien. Dan komt u uit op totaal 320 uur. 320 keer 1,0 (kW) is in totaal 320 kWh stroom.

  Verwarmen met een airco en het prijsplafond

  In 2023 is het prijsplafond voor energie van kracht. Je kunt jouw manier van verwarmen ook aanpassen naar het prijsplafond. Heb je de keuze om te verwarmen met een airco of een cv-ketel? Wanneer je richting het plafond van 1.200 m3 gas gaat, kun je overstappen naar verwarmen met een airco. Op die manier verbruik je een stuk minder gas waardoor je wellicht onder het prijsplafond blijft. Op die manier kun je zelf spelen met jouw manier van verwarmen en kom je op de meest voordelige optie voor jou uit.

  Is verwarmen met een airco voordeliger dan verwarmen met gas?

  Met een airco verwarmt u de woning met stroom in plaats van gas. Elektriciteit is een stuk goedkoper dan gas en tevens kan u de stroom zelf opwekken met zonnepanelen. Onderstaande figuren geven het vergelijk weer tussen verwarmen via de reguliere weg of met een airco en de bijbehorende energiekosten.

  ontdek de daikin sensira airco nu met € 300 korting

  Groots ingekocht, grote korting! Wil jij jouw woning verwarmen met een airco? Dat kan nu extra voordelig. De Daikin Sensira biedt een combinatie van comfort en duurzaamheid. De airco is energiezuinig en heeft daarom ook een A++ label. De Sensira is ook te gebruiken als verwarming, waardoor je geen gas meer nodig hebt om jouw kamer te verwarmen. Ontdek de Daikin Sensira!

  Vraag jouw offerte aan

  De onzichtbare resultaten van een HappyDrops

  De levensduur van jouw apparaten

  Bijna iedere woning is voorzien van een wasmachine, vaatwasser of koffiemachine. Al deze apparaten werken met water en een verwarmingselement. Wanneer dit water kalkhoudend is, krijgen deze apparaten na verloop van tijd last van kalkaanslag. Met name kalkaanslag in de bewegende onderdelen kan de levensduur van deze onderdelen aanzienlijk verkorten. Ook kalkaanslag rondom de verwarmingselementen zorgt ervoor dat het opwarmen van het water langer duurt en meer energie kost dan dit zou kosten zonder kalkaanslag.

  Kalkaanslag in een Quooker of andere kokendwaterkraan

  Heb jij een Quooker of andere kokendwaterkraan in de keuken? Dat is gemakkelijk bij het koken en zetten van een kopje thee. Maar wist je dat het boilervat van een dergelijke kraan na verloop van tijd vol met kalkaanslag zit? Het is zelfs zoveel kalkaanslag dat het niet gek is dat je na een aantal jaar een liter minder capaciteit hebt in je boilervat. Onderstaande afbeelding spreekt voor zich. Hier zie je goed op hoe groot de hoeveelheid kalkaanslag werkelijk is in het boilervat van een Quooker.

  Kalkaanslag in ieder type boilervat

  Deze kalkophoping vindt natuurlijk niet alleen plaats in het boilervat van een Quooker, maar in ieder type boilervat. Denk aan een close-in boiler, maar bijvoorbeeld ook het boilervat van jouw all-electric warmtepomp. Niet alleen heb je na verloop van jaren minder liters warm water in het boilervat, ook het opwarmen van het water duurt aanzienlijk langer door de kalkaanslag aan het verwarmingselement.

  Wat als ik al jarenlang kalkaanslag op mijn apparaten heb?

  Ben je bang dat een waterbehandelaar alleen effect heeft wanneer je nieuwe apparaten koopt? Geen zorgen! Ook als je al jarenlang kalkaanslag hebt opgebouwd, zorgt de HappyDrops waterbehandelaar ervoor dat dit langzaam oplost. Na verloop van tijd verdwijnt dus ook oude kalkaanslag uit jouw apparaten!

  Heb jij interesse in een HappyDrops waterbehandelaar? Vul dan snel onderstaand formulier in!

  Vraag jouw offerte aan

  Zo ziet het prijsplafond voor energie eruit

  De tarieven op een rijtje

  Laten we bij het begin beginnen, hoe ziet het prijsplafond eruit? Vanaf 1 januari 2023 geldt het prijsplafond voor energie. Omdat het prijsplafond pas in 2023 van kracht is, is er ook een compensatie van € 190 voor de maanden november en december 2022. De tarieven van 2023 zien er als volgt uit;

  Maximale prijs Maximaal verbruik Prijs na maximum
  Stroom per kWh € 0,40 per kWh 2.900 kWh Vrije markt
  Gas per m3 € 1,45 per m3 1.200 m3 Vrije markt

   

  Over de eerste 2.900 kWh stroom en de eerste 1.200 m3 gas, betaal je dus het bovengenoemde tarief. Hierna, betaal je het bedrag wat je hebt afgesproken met jouw energieleverancier.

  Men discussieert er actief over of dit plafond afdoende is. 65% van de Nederlandse huishoudens verbruikt namelijk meer gas dan het prijsplafond dekt en 77% van de Nederlandse huishoudens verbruikt meer stroom dan het prijsplafond dekt. Uiteraard is er voor bijna ieder huishouden wel een mogelijkheid om minder energie te verbruiken.

  Hoe wordt dit prijsplafond energie in de praktijk verrekend?

  Alle vormen van compensatie worden via de energieleveranciers verrekend. Zowel de compensatie in 2022 als het nieuwe prijsplafond in 2023. Daarom verstrekt de overheid een compensatie aan de energieleveranciers voor alle geleverde energie die binnen het prijsplafond valt. Op deze manier wordt voorkomen dat energieleveranciers zelf failliet gaan.

  Wat als je een warmtepomp hebt?

  Het eerste voorstel voor het prijsplafond kon op veel weerstand rekenen van woningeigenaren met een warmtepomp. De warmtepomp alleen al verbruikt meer stroom dan het toen voorgestelde prijsplafond afdekte. Na deze weerstand is de hoeveelheid stroom die men binnen het plafond mag verbruiken verhoogd naar 2.900 kWh. Hiermee wil de overheid mensen die reeds een warmtepomp bezitten tegemoet komen. Ook is het tarief voor stroom flink verlaagd ten opzichte van het eerste voorstel voor het prijsplafond.

  Het prijsplafond is vooralsnog één jaar geldig en is daarmee echt een korte termijn oplossing. Niemand kan zeggen hoe de energieprijzen zich op de lange termijn ontwikkelen, wel kunnen we zeggen dat de overheid als doelstelling heeft om het gasverbruik steeds verder te verminderen. De maatregelen die zij nu en in de toekomst nemen, zullen daarop ook aangepast worden. Daarom is het de  verwachting dat de aanschaf van een warmtepomp nog steeds een goede keuze is.  Een warmtepomp heb je voor misschien wel twintig jaar in huis en verlaagt jouw gasverbruik drastisch.

  Je elektrische auto opladen aan het stopcontact, kan dat?

  Welke opties zijn er om je elektrische auto op te laden?

  Grofweg zijn er twee opties om je elektrische auto op te laden. Ofwel via een laadpaal, deze kan op jouw oprit of bijvoorbeeld in de wijk staan. Ofwel via het stopcontact. Een laadpaal inclusief montage vraagt al snel een investering van € 2.000 afhankelijk van de situatie. Je betaalt dan wel jouw eigen stroomtarief wat waarschijnlijk voordeliger is dan aan de openbare laadpaal.

  Wat is het verschil in vermogen en in laadsnelheid?

  Een laadpaal op jouw eigen oprit laadt met circa 11 kWh. Via het stopcontact laad je met 2,3 kW. Met speciale kabels kun je dit ophogen tot 3,7kW. In de praktijk houdt dit in dat je via het stopcontact meer dan 12 uur aan het laden bent. Via een laadpaal is dit circa 5 uur, afhankelijk van het type elektrische auto.

  Kun je dan zomaar de stekker in het stopcontact steken?

  Nee, niet direct. Er zijn een aantal zaken waarnaar je moet kijken voordat dit op een veilige manier kan. Zo heb je een aparte groep nodig, gebruik je geen verlengsnoeren en zorg je ervoor dat jouw laadkabel voorzien is van een laadbeveiliger. Dit beschermt tegen overspanning, lekstroom en oververhitting.

  laadpaal of stopcontact?

  We zouden altijd een laadpaal aanraden indien mogelijk. Dit is de veiligste en snelste manier van laden. Maar, opladen via het stopcontact is dus weldegelijk mogelijk als je dit veilig doet en geduldig bent. In de praktijk zien we dit eigenlijk vooral als noodoplossing. Mocht je een keer via het stopcontact willen laden, zorg er dan voor dat je dit veilig doet. Wanneer de mogelijkheid er is, kies dan voor een laadpaal!

  Zonneboiler of warmtepompboiler?

  Duurzaam jouw tapwater verwarmen? Dat kan met een zonneboiler of warmtepompboiler. De Saman Groep zet deze twee installaties naast elkaar. Na het lezen van deze blog weet je of jij kiest voor een zonneboiler of warmtepompboiler.

  Verwarmen met een zonneboiler

  We starten met de zonneboiler. Een zonneboiler gebruikt zonnecollectoren op jouw dak om het water in een boiler te verwarmen. De zonnecollectoren vangen zonlicht op en zetten dit om in warmte. Schijnt de zon fel, bijvoorbeeld in de zomer, dan kan het water maar liefst 90°C worden. Ook in de winter, als de zon maar een paar uur schijnt, wordt het water vaak voldoende verwarmd. In de meeste gevallen gebruikt men een zonneboiler om tapwater te verwarmen. Is het water niet warm genoeg? Dan brengt een warmtepomp, cv-ketel of geiser het water verder op temperatuur.

  > Lees meer over de werking van een zonneboiler.

  Bespaar 60% energieverbruik voor warm tapwater

  Door stijgende rendementen worden zonneboilers tegenwoordig ook steeds vaker gebruikt ter ondersteuning van de centrale verwarming. Een zonneboiler bespaart gemiddeld 60% van het energieverbruik voor warm tapwater. Met het oog op de steeds verder stijgende energieprijzen kun je dus flink besparen.

  Zowel bestaande bouw als nieuwbouw

  Een groot voordeel van een zonneboiler is dat het toepasbaar is in zowel de bestaande bouw als nieuwbouw. Ook zijn er diverse montagesystemen voor verschillende soorten daken. Een zonneboiler past dus bijna altijd op het dak. Een bijkomend voordeel is het formaat van een zonnecollector. Deze is namelijk (vrijwel) gelijk aan het formaat van een zonnepaneel. Een installatie waarin zonnepanelen en zonneboilers zijn gecombineerd, geeft een nette uitstraling op het dak.

  Verwarmen met een warmtepompboiler

  Kijken we vervolgens naar de warmtepompboiler, dan blijkt dit een interessant alternatief te zijn. Een warmtepompboiler kan tot 100% voorzien in de warmwaterbehoefte en gebruikt warmte uit de lucht om tapwater duurzaam te verwarmen. Hierdoor kun je met een warmtepompboiler het hele jaar water verwarmen, zonder afhankelijk te zijn van zonlicht. Een warmtepompboiler is vooral interessant voor grote gezinnen of wanneer er een grote warmtebehoefte is.

  Grootschalige aanpassingen niet nodig

  De opgewekte duurzame energie wordt in de warmtepompboiler aangevuld met elektrische energie om de gewenste temperatuur te bereiken. Er wordt hiervoor dus geen gas gebruikt. Er is enkel een aansluiting nodig op het elektriciteitsnetwerk. Gemiddeld verbruikt een warmtepompboiler tot drie keer minder stroom dan een elektrische boiler. Ook zijn grootschalige aanpassingen aan de woning vaak niet nodig. Dat is wel zo handig! Tot slot is een warmtepompboiler iets goedkoper dan een zonneboiler.

  Wil je duurzaam verwarmen met een zonneboiler of warmtepompboiler? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

  Tijdelijke zonneboiler klantenstop

  Vanwege de overweldigende drukte nemen wij momenteel geen nieuwe zonneboileraanvragen aan. Klik hier voor meer informatie over deze tijdelijke klantenstop en om jezelf aan te melden voor de wachtlijst. Je krijgt dan voorrang wanneer onze planning weer ruimte geeft voor nieuwe afspraken met onze adviseurs.

  Vraag jouw advies aan!

  Wat kan ik doen tegen de stijgende energieprijzen?

  hoe komen de stijgende energieprijzen?

  Er is niet één oorzaak waardoor de energieprijzen zo hard zijn gestegen het afgelopen jaar, het is een optelsom van meerdere factoren. De belangrijkste zijn:

  • Door de oorlog Oekraïne heeft Europa sancties opgelegd aan Rusland. Als vergelding hiervoor exporteert Rusland steeds minder gas naar Europa waardoor de prijzen hard stijgen.
  • Er zijn nog steeds grote verstoringen in de vraag en aanbod van energie als nasleep van corona, waarbij landen plots veel meer/minder energie gebruiken als gevolg van lockdowns.
  • Er is weinig geïnvesteerd in opwek van stroom uit fossiele energie terwijl er nog te weinig hernieuwbare energie is om aan alle vraag te voldoen.

  Al deze factoren zorgen ervoor dat er veel onzekerheid is of er wel voldoende energie is om straks de winter door te komen. Dit zorgt op zichzelf ook nog eens voor een hogere prijs.

  Hoe lang blijven de energieprijzen nog hoog?

  Met de stijgende energieprijzen is een veelgehoorde vraag, wanneer deze weer zullen dalen. Niemand weet exact hoe lang de prijzen nog hoog zullen blijven maar experts verwachten niet dat de prijzen weer snel zullen gaan dalen. Laat staan dat de prijzen ooit weer op het oude niveau zullen komen. Experts verwachten dat zeker in 2023 en 2024 de energieprijzen nog relatief hoog zullen blijven. Hoe de prijzen zich daarna ontwikkelen hangt onder andere af van de factoren hierboven.

  Wat doet de overheid om de energieprijzen te verlagen?

  De overheid heeft al en aantal stappen genomen om de gezinnen in Nederland te compenseren voor de hoge prijzen. De belangrijkste maatregelen zijn:

  • Ieder woonhuis met een elektriciteitsaansluiting in Nederland heeft recht op een heffingskorting, dit is een eenmalige belastingverlaging op energie. Per 1 januari 2022 is deze met € 265 verhoogd.
  • De belasting op stroom is met 5 cent per kWh verlaagd per 1 januari.
  • Per 1 juli 2022 heef het kabinet de btw op stroom, gas en de netwerkkosten verlaagd van 21% naar 9%.

  In het beste geval levert dit een voordeel op van € 600-800 voor een gezin. Met een stijging van gemiddeld € 3.900 is dit echter een druppel op een gloeiende plaat.

  Voor huishoudens met de laagste inkomens (tot 120% van het sociaal minimumloon) is er dit jaar eenmalig een extra energietoeslag van € 1.300. Maar ook hiermee is de totale stijging van de energiekosten niet eens half afgedekt helaas.

  Hoe krijg ik mijn energierekening omlaag?

  De eerste stap is besparen, de energie die je niet gebruikt hoef je immers ook niet in te kopen. Zet de verwarming wat lager, douche wat korter en laat de lampen niet onnodig aan staan.

  Als dat allemaal is gedaan heb je toch nog steeds een bepaald stroom en gas verbruik over. Ook hier kan je kan je nog fors op besparen door het huren van zonnepanelen en een warmtepomp.

  Als je zonnepanelen of en warmtepomp gaat huren betaal je geen eenmalige investering en in de meeste gevallen ga je direct (fors) op je energiekosten besparen.

  Door een warmtepomp en zonnepanelen wordt je grotendeels zelfvoorzienend in je energiebehoefte. Met het huren betaal je een vast bedrag per maand waardoor je ook financieel altijd weet waar je aan toe bent en niet met onverwachte prijsstijgingen wordt geconfronteerd.

  Breng je geld dus niet elke maand naar de energieleverancier maar investeer het in je eigen energie!

  Wil je weten wat er in jouw situatie mogelijk is met het huren van zonnepanelen en een warmtepomp. In en vrijblijvend advies gesprek vertellen we er alles over en laten we je zien hoeveel jij kunt besparen op je energiekosten!

  > Wil je weten waarom je een warmtepomp huurt? Lees de blog!

  Vraag jouw huurofferte aan!

  • Hidden
  • Uw gegevens

  • Hidden
  • Wij installeren in postcodegebieden 2600, 2900 t/m 3399 en 4200 t/m 5100. Levering DHZ in heel Nederland.
  • Ervaart u problemen?

   Mail dan naar [email protected]
  • Hidden

   Onzichtbare velden

  De overvolle markt van duurzame installaties

  Hoe komt de toegenomen vraag?

  Zowel de stroom- als gasprijs is in het laatste half jaar fors gestegen. Met het toenemen van de stroomprijs is de vraag naar zonnepanelen onwijs gegroeid. Je wekt dan tenslotte je eigen energie op en bent minder afhankelijk van de energieleverancier. Ook de gasprijzen zijn flink gestegen en de Nederlandse voorraad van gas is flink geslonken. Deze situatie maakt dat de warmtepompen erg gewild zijn. Je bespaart met een hybride model tot 70% gas en met een all-electric kun je zelfs helemaal van het gas af. Bovendien verhoogde de overheid de subsidie op warmtepompen tot 30% van het aankoopbedrag. Zo is een warmtepomp financieel wel heel aantrekkelijk.

  Waarom zijn de wachttijden zo lang?

  Wereldwijd zien we al maanden problemen met de levering van duurzame installaties. Dat gaat om zonnepanelen, omvormers, warmtepompen en zo verder. Dit komt door diverse zaken, maar voornamelijk door het gebrek aan de juiste grondstoffen. Voor bepaalde producten loopt te levertijd op tot een jaar. Wij vinden dit erg vervelend, maar hebben hier geen invloed op.

  Wat kun je doen?

  Wachten op jouw installatie is niet leuk, maar helaas is het op dit moment niet anders. Doordat dit  probleem in de hele branche speelt, ben je bij een andere installateur niet sneller aan de beurt. Is jouw huidige cv-ketel kapot gegaan? Dan kun je wel met een gerust hart kiezen voor een nieuwe cv-ketel. Als je daarna alsnog overstapt naar een warmtepomp kun je namelijk gebruik maken van de Saman Gaslos Garantie. Heb je een vraag over jouw uitstaande bestelling? Neem dan contact met ons op via 085 – 620 31 00.

  Kom jij elektrisch rijden?

  Dit is het evenement over elektrisch rijden:

  • Gratis entree
  • Proefrijden in een elektrische auto
  • Binnenkijken in de nieuwste elektrische auto’s
  • Alles wat je wil weten over het opladen van de auto
  • Interessante informatiesessies over elektrisch rijden en laden
  • Een informatiemarkt met dealers, leveranciers van laadpalen en nog veel meer

  praktische informatie

  Zaterdag 24 september van 12:00 – 17:00 uur

  Oostelijke kanaalweg 5 te Wemeldinge (CZAV)

   

  over ladeninzuidwest

  De Saman Groep en AgriSnellaad organiseren dit evenement gezamenlijk onder de naam ladeninzuidwest. Deze samenwerking is opgezet om er samen voor te zorgen dat iedereen enthousiast wordt over elektrisch rijden en de laadinfrastructuur in Zuidwest-Nederland flink wordt verbeterd. Zo kan iedereen de overstap maken naar elektrisch rijden zonder zorgen over een laadpaal.

  Zo kies jij de perfecte elektrische auto

  Kies een ev op basis van actieradius

  Houd je eigen rijgedrag een tijdje in de gaten. Hoeveel kilometer rijd je op een dag? Als je dat goed in beeld hebt, weet je welke actieradius een elektrische auto voor jou nodig heeft. Houd hierbij in het achterhoofd dat je vaak op je eindbestemming kunt laden. Heb je vaak bestemmingen waar dit niet het geval is? Kies dan voor een elektrische auto met een grotere actieradius. Mercedes heeft op dit moment de modellen met de allergrootste actieradius, zij gaan namelijk tot 700km op één accu! Gevolgd door Tesla met 660km op één accu. In de praktijk hebben weersomstandigheden en je rijstijl ook veel invloed op de werkelijke actieradius.

  Kies een elektrische auto op basis van prijs

  Wil je een zo voordelig mogelijke elektrische auto? Dat kan! Houd er rekening mee dat je dan wel inlevert op de afmeting van de auto. Rijd je vooral stadsverkeer en neem je niet teveel grote dingen mee, dan kunnen de voordelige modellen wel eens het beste zijn voor jou. Renault is op dit moment het allergoedkoopste met de Twizy voor circa € 12.500. Wil je toch een stapje groter? Dan is de Renault Twingo misschien is voor jou, deze kost circa € 22.000. De actieradius van deze modellen varieert van 100km tot 200km.

  Kies op basis van de laadsnelheid

  Ben je bang dat je straks veelvuldig aan de laadpaal staat? Dan kun je ook een keuze maken op basis van de laadsnelheid. Natuurlijk is het afhankelijk van de laadpaal, maar ook je auto speelt hierin een rol. Hoe sneller de auto vol is, hoe minder groot je actieradius misschien wel hoeft te zijn. Kia en Porsche delen de eerste plaats met maar liefst 1.050 kilometer opladen in een uur. Bovendien laad je bij een snellader altijd vlot.

  Heb je jouw elektrische auto al gekozen?

  Zo blijven er wel heel weinig bezwaren over om elektrisch te gaan rijden. Zodra jij de stap maakt, helpen wij je graag verder voor een laadpaal!

  Vraag jouw offerte aan

  Afbouw salderingsregeling?

  Wat is de salderingsregeling?

  Laten we bij het begin beginnen. We leggen uit wat de salderingsregeling nu nog inhoudt. Wanneer je stroom opwekt, maar deze stroom op dat moment niet zelf gebruikt, lever je dit terug aan het net. Op dit moment krijg je daar een vergoeding voor die even hoog is als het bedrag wat jij zelf betaalt wanneer je stroom afneemt. Je kunt dus één op één stroom uitwisselen met jouw energieleverancier, dit noemen we salderen.

  Waarom zouden we van de salderingsregeling afstappen?

  Het salderen is ooit begonnen om zonnepanelen aantrekkelijker te maken. Men verdiende de investering zo sneller terug. Dat is anno nu niet meer nodig. En omdat steeds meer woningeigenaren voor zonnepanelen kiezen, wordt er steeds meer stroom opgewekt. Hierdoor raakt het stroomnet overvol. Om het stroomnet te ontlasten, ontstond er een voorstel om de salderingsregeling af te bouwen.

  wat weten we nu over de toekomstplannen?

  Nog niet genoeg. Helaas is er op dit moment nog geen knoop doorgehakt over de salderingsregeling. Zodra dit wel het geval is, publiceren we dit uiteraard meteen!

  Blijven zonnepanelen dan interessant?

  Daarover kunnen we kort zijn, ja! Zonnepanelen blijven een interessante investering, ook als de salderingsregeling wordt afgebouwd. Je hebt een set zonnepanelen gemiddeld binnen 5 jaar terugverdiend. Met de huidige spaarrente leveren jouw zonnepanelen meer financieel rendement op dan op de bank. Bovendien bespaar je iedere maand weer op jouw energierekening. Tot slot misschien wel het allerbelangrijkste; je verkleint jouw ecologische voetafdruk. Ook wordt een thuisbatterij in de toekomst steeds aantrekkelijker. Zo lang je die nog niet hebt, kun je natuurlijk ook kiezen om jouw vaatwasser overdag te laten draaien op het moment dat de zon schijnt. Zo gebruik je jouw eigen opgewekte stroom direct. Heb jij interesse in zonnepanelen? Vraag dan jouw offerte aan via onderstaand formulier!

  Vraag jouw offerte aan

  Is jouw woning al geschikt voor een warmtepomp?

  is jouw woning geschikt voor een warmtepomp?

  Een volledig elektrische warmtepomp werkt op een lagere temperatuur dan een gasgestookte cv-ketel. Daarom is het wijs om vooraf te controleren of jouw woning comfortabel warm gestookt kan worden wanneer het verwarmingssysteem op een lagere temperatuur functioneert.

  zo vind je het uit:

  1. Is het een koude periode? Dan kun je gaan testen. Stel de cv-ketel in met een maximale watertemperatuur van 50 graden voor de verwarming. Laat dit een aantal dagen en nachten zo staan.
  2. Zet de thermostaat op een temperatuur die comfortabel is in jouw woning.
  3. Zorg dat de knoppen van alle radiatoren volledig opengedraaid zijn.
  4. Blijf goed ventileren. Dat zorgt voor een gezond binnenklimaat. Heb je een mechanisch ventilatiesysteem? Zet deze dan overdag op stand twee en wanneer je kookt of doucht op stand drie.
  5. Heb je in de laatste dagen jouw woning als comfortabel ervaren? Dan kun je zeer waarschijnlijk overstappen naar een volledig elektrische warmtepomp. Was jouw woning in de laatste dag niet comfortabel? Dan is een hybride warmtepomp in jouw geval een betere oplossing.

  en, Is jouw woning geschikt voor een warmtepomp?

  Komt jouw woning positief uit de test? Dan kun je waarschijnlijk overstappen naar een volledig elektrische warmtepomp! Natuurlijk is de situatie van jouw woning bepalend voor het type warmtepomp wat het beste bij jou past. Het maakt bijvoorbeeld wel uit of je vloerverwarming, radiatoren of een combinatie van beide hebt. Voor ieder afgiftesysteem is een ander type warmtepomp geschikt. Vraag direct jouw advies aan!

  Komt jouw woning nog niet zo goed uit de test? Kijk welke verduurzamende stappen jij kunt zetten, denk aan isolatie. Wil je nu al een duurzame stap zetten? Vraag dan naar de mogelijkheden voor een hybride warmtepomp of een warmtepomp op hoge temperatuur!

  Vraag jouw offerte aan

  • Hidden
  • Hidden
  Een warmtepomp huren: 3 goede redenen

  1) Geen grote investering bij het huren van een warmtepomp

  De vanafprijs van een hybride warmtepomp inclusief installatie is circa € 5.000. Voor een all-electric warmtepomp ligt dit rond de € 8.000. Deze bedragen kunnen oplopen tot zo’n € 15.000. Dat zijn flinke bedragen waar niet iedereen zijn spaargeld aan uit kan of wil geven. Als je besluit een warmtepomp te huren, hoef je geen grote investering te doen, maar betaal je een vast maandelijks bedrag. Door de werking van de warmtepomp gaat je energierekening wel direct flink omlaag, met deze besparing betaal je de huur en hou je ook nog een extra besparing over!

  De ISDE-subsidie die je krijgt als je een warmtepomp koopt, hebben we uiteraard ook in de huurprijs verwerkt waardoor de maandelijkse huur lager is.

  2) Onderhoud en service inbegrepen bij de huur van de warmtepomp

  Een warmtepomp heeft om de 1 á 2 jaar (preventief) onderhoud nodig. Doordat dit onderhoud geregeld is, weet je zeker dat het systeem goed functioneert en een optimaal rendement levert. De kosten van het onderhoud zullen in het begin wat lager zijn, maar naarmate de warmtepomp ouder wordt, is er meer onderhoud nodig en zullen er ook onderdelen vervangen moeten worden. Een onderdeel wat slijt is bijvoorbeeld de compressor, deze moet op een gegeven moment vervangen worden. Een nieuwe compressor inclusief installatie kost al snel € 900,-. Huur je een warmtepomp? Dan is dit allemaal inbegrepen in de maandelijkse huursom.

  De kosten voor het onderhoud en de service aan een warmtepomp variëren van € 150 tot € 350 per jaar, afhankelijk van het type. Dit komt dus al snel neer op € 25 per maand.

  Als je een warmtepomp huurt, zijn alle kosten tijdens de looptijd inbegrepen in het maandelijkse huurbedrag.

  • 12 jaar service en onderhoud van de warmtepomp
  • Geen voorrij- of materiaalkosten bij defecten en onderhoud
  • 24/7 bereikbaar bij storingen

  3) Je blijft super flexibel met het huren van een warmtepomp

  Als je een warmtepomp huurt, blijf je altijd super flexibel. Bijvoorbeeld als je gaat verhuizen of besluit om de warmtepomp tijdens de looptijd over te nemen.

  Ga je verhuizen?

  Dat is geen enkel probleem! Als je gaat verhuizen zijn er 2 mogelijkheden, je bent altijd vrij om te kiezen welke optie het beste bij jou past.

  Optie 1: Warmtepomp overnemen. Verkoop de warmtepomp mét je woning mee. Je woning is meer waard én wordt sneller verkocht wanneer er een warmtepomp in zit, de energierekening is immers een stuk lager! Je kunt de warmtepomp op elk moment overnemen voor een marktconforme prijs die afhangt van hoe lang je al huurt. Deze waarde kun je vervolgens bij de vraagprijs van je woning optellen. Je verkoopt de warmtepomp vervolgens als onderdeel van je woning.

  Optie 2: De nieuwe bewoners nemen je huurcontract kosteloos over. Als je wilt dat de kopers van je woning het huurcontract overnemen, dan is het goed om dit in de onderhandelingen over de woning mee te nemen. Uiteraard helpen wij je bij de overdracht van het contract naar de nieuwe bewoners. Goed om te weten: de looptijd van de overeenkomst blijft ongewijzigd en aan het overdragen van een contract zijn géén kosten verbonden.

  Overnemen van de warmtepomp kan altijd!

  Gedurende de hele looptijd heb je de mogelijkheid om de warmtepomp boetevrij over te nemen voor een marktconforme prijs. Je bent dan direct eigenaar van de warmtepomp en betaalt geen huur meer.

  zelf een warmtepomp huren?

  Wil jij zelf een warmtepomp zonder investering, maar met directe besparing? En wil jij 12 jaar lang niet meer omkijken naar de installatie? Vraag dan direct via onderstaand formulier jouw vrijblijvende offerte aan om een warmtepomp te huren!

  Vraag direct jouw huurofferte aan

  • Hidden
  • Hidden
  Geld besparen met HappyDrops

  Geld besparen met HappyDrops?

  Ja! Apparaten die warm water verbruiken zijn sowieso zuiniger zonder kalkaanslag. Denk hierbij aan je koffieapparaat, wasmachine, stoomoven, vaatwasser en kokendwaterkraan. Op jaarbasis scheelt dit zo’n 20% van de energiekosten van apparaten die warm water verbruiken. Bovendien blijft bijvoorbeeld je sanitair en andere chromen oppervlakken veel langer mooi wanneer je hier geen agressieve anti-kalkmiddelen op toepast. Met HappyDrops ga je vanzelf besparen, maar er is ook een deel van de besparing waar je zelf veel invloed op hebt.

  Hoe kun je nog meer geld besparen met HappyDrops?

  Een groot deel van de besparing, komt voort uit de verandering in jouw eigen gedrag. Zacht water zorgt voor geen (nieuwe) kalkaanslag, hierdoor heb je bijvoorbeeld minder schoonmaakmiddelen nodig. Echter is dit iets wat je zelf aan zult moeten passen om hierop te besparen. Ook heb je met zacht water minder shampoo, zeep en waspoeder nodig. Het gaat hier om circa 50% minder, maar ook hier zal je jouw eigen gewoontes aan moeten passen alvorens je gaat besparen met HappyDrops.

  En de HappyDrops zelf?

  De allereerste besparing zit in de aanschaf van de HappyDrops. Dit systeem kost namelijk € 649 exclusief montage. Voor een traditionele waterontharder praten we al snel over € 1.500 – € 2.000 in de aanschaf exclusief montage. Bovendien is een HappyDrops compact en is er geen afvoer nodig om deze te plaatsen, past dus bijna altijd!

  Zonnepanelen in Nederland, het jaar 2021

  Hoeveel zonnepanelen installeerden we in Nederland in 2021?

  Maar liefst 3.299 megawattpiek! Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het totale geïnstalleerde vermogen in Nederland is daarmee gegroeid tot 14.249 megawattpiek. De bereidheid van de Nederlanders om te verduurzamen is gegroeid. In 2021 koos maar liefst 78% van de bevolking voor een duurzaamheidsmaatregel. Zonnepanelen waren in 2021 de populairste maatregel om te verduurzamen, gevolgd door ledlampen, tochtstrips en isolatieglas.

  Waarom kiest men wel of niet voor zonnepanelen in nederland?

  Er zijn diverse redenen waarom men niet voor zonnepanelen kiest. Het meest wordt aangegeven dat men in een huurwoning of appartement woont. Hierdoor hebben zij zelf weinig tot geen zeggenschap over het dak. Ook zijn er mensen die aangeven liever te wachten op een beter product of denken ze dat zonnepanelen te duur voor hen zijn. Ben jij hier ook bang voor? Kijk dan eens naar de mogelijkheid om zonnepanelen te huren!

  Gelukkig kiest één-derde van de woningkopers wel voor zonnepanelen. De allerbelangrijkste reden om zonnepanelen te nemen? Dat is voor velen toch het financiële aspect. Zonnepanelen leveren geld op en bovendien betaal je de BTW niet. Bovendien horen we vaak dat zonnepanelen één van de makkelijkste verduurzamingsmaatregelen is om uit te voeren. Zonnepanelen passen op bijna iedere woning.

  Hoe financiert men zonnepanelen in nederland?

  Opvallend om te zien is dat men de zonnepanelen steeds vaker uit eigen zak betaalt. Ondertussen is dit in 84% van de gevallen zo. Het overige deel kiest voor een lening of een huurconstructie. In 2019 betaalde nog maar 68% de zonnepanelen uit eigen zak. Wellicht is dit te wijten aan het coronavirus. Men kon een lange periode niet op vakantie, uit eten of andere dagjes weg. Hierdoor bleef er veel geld op de bank staan en de spaarrente is bizar laag. Het verduurzamen van de woning is dan een goede investering en levert jou een hoger rendement dan geld op de bank.

  Ook zonnepanelen op jouw woning?

  Kies ook voor zonnepanelen! Met 10 zonnepanelen bespaar je met de huidige energietarieven al snel € 1.000 per jaar op je energierekening. Bovendien doe je iets goeds voor de energietransitie en verklein je jouw eigen ecologische voetafdruk. Denk je dat zonnepanelen een te grote investering zijn? Kijk dan eens naar onze mogelijkheden om zonnepanelen te huren tegen een vast bedrag per maand inclusief montage en onderhoud. Wel zo makkelijk.

  Besparen met een hybride warmtepomp

  Wat kan een hybride warmtepomp wel en wat niet?

  Een hybride warmtepomp heeft geen boiler voor warm water. De hybride warmtepomp zorgt voor de verwarming van je woning en de geïntegreerde (of eigen cv-ketel) waar de hybride warmtepomp mee samenwerkt, voorziet in warm tapwater. Dat is het water wat je verbruikt om bijvoorbeeld te douchen. Hier houden we op jaarbasis 120m3 gas per persoon voor aan.

  In wat voor woning komt de hybride warmtepomp?

  Om een schatting te maken van de totale gasbesparing is het belangrijk om te kijken in welk type woning je woont. Dat is belangrijker  dan het aantal mensen waaruit het huishouden bestaat. Of er een tussenwoning verwarmd moet worden of een vrijstaande woning, maakt namelijk nogal een verschil in het gasverbruik.

  Type woning Gemiddeld gasverbruik per jaar
  Tussenwoning 1.200m3
  Hoekwoning 1.400m3
  Twee-onder-een-kapwoning 1.550m3
  Vrijstaand 2.000m3

   

  De grootste factoren die van invloed zijn op het jaarverbruik gas zijn; isolatie van de woning en de inhoud van de woning. Isolatie zorgt ervoor dat er geen kou binnenkomt in jouw warme woning én geen warmte naar buiten glipt. Het bouwjaar van de woning geeft vaak al een indicatie van de isolatie. Is jouw woning bijvoorbeeld na 2000 gebouwd? Grote kans dat de woning prima geïsoleerd is. Dan bepaalt de inhoud van je woning hoeveel gas er nodig is om de woning te verwarmen. Heb je een tussenwoning met 300m3 of heb je een grote vrijstaande woning en ga je richting de 600m3. Allemaal factoren die invloed hebben op het gasverbruik.

  Tip! Op je energierekening kun je zien hoeveel m3 gas je jaarlijks verbruikt.

   

  Welke factoren zijn er nog meer van belang?

  Naast het type woning, is ook het afgiftesysteem van belang welke de warmte verspreidt door de woning. We kunnen een hybride warmtepomp toepassen met radiatoren, vloerverwarming of een combinatie van beide. Heb je vloerverwarming of radiatoren op lage temperatuur? Dan is het rendement aanzienlijk hoger dan met radiatoren op hoge temperatuur. De hybride warmtepomp hoeft dan namelijk minder hard te werken om de benodigde temperatuur de verkrijgen. Namelijk gemiddeld 50 °C  t.o.v. zo’n 70 °C.

  Een rekenvoorbeeld met een hybride warmtepomp

  Aan de hand van het volgende voorbeeld, laten we je zien hoe een woonsituatie kan besparen met een hybride warmtepomp. In dit geval de Remeha Elga Ace. Dit is uiteraard een voorbeeld, we bekijken iedere woonsituatie apart en bepalen zo de kosten en besparing voor jouw eigen situatie.

  In dit voorbeeld gaan we uit van een grote twee-onder-een-kapwoning met twee personen een gasverbruik van 1.600m3 per jaar met vloerverwarming. Zij overwegen de Remeha Elga Ace:

  1. Voor het tapwater trekken we 120m3 per persoon af.
  2. Nu houden we een gasverbruik over van 1.360m3 per jaar wat de hybride warmtepomp kan afdekken.
  3. De totale investering voor de Remeha Elga Ace na aftrek van subsidie en inclusief montage is € 3.320.
  4. Dankzij de hybride warmtepomp besparen ze circa 1.265m3 gas per jaar (gelijk aan circa € 1.644).
  5. De hybride warmtepomp verbruikt natuurlijk wel meer stroom. Houd rekening met een extra stroomverbruik van circa 2.785 kWh (gelijk aan circa € 835).
  6. Al met al kun je dan circa € 810 netto op jaarbasis besparen met een hybride warmtepomp.
  7. Het duurt dan circa 5 jaar voordat je jouw hybride warmtepomp terug hebt verdient.

  En daarna kan het rendement zelfs nog stijgen!

  Blijf jij jouw woning verbeteren na het installeren van een hybride warmtepomp? Dan zal deze steeds meer op gaan leveren. Zorg je bijvoorbeeld na een jaar voor betere isolatie, functioneert jouw hybride warmtepomp nog efficiënter.

  Wil je precies weten hoe interessant een hybride warmtepomp voor jou is? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan bij de Saman Groep.

  Wist je dat je een warmtepomp ook kunt huren? Dit kan al vanaf € 60,00 per maand inclusief montage, service en onderhoud. Zo heb je geen investering en bespaar je direct!

  Vraag jouw offerte direct aan

  • Hidden
  • Hidden
  De verschuiving naar elektrisch rijden

  Van zakelijk naar particulier

  Een aantal jaren geleden werden volledig elektrische auto’s voornamelijk gekozen door zakelijke rijders. Wanneer je een elektrische auto leasede, betaalde je slechts 4% bijtelling. Waar dit voor een benzineauto nog 22% was. Over dit voordeel hoefden veel zakelijke rijders niet lang na te denken. Echter betaal je vanaf 2022 al 16% bijtelling voor een elektrische auto en is het percentage voor een benzineauto onveranderd. Hiermee neemt het financiële voordeel voor de elektrische auto fors af voor de zakelijke rijder. Het gevaar ligt op de loer dat men volgend jaar minder snel kiest voor een elektrische auto als leaseauto.

  De vraag naar elektrische auto’s bij de particuliere rijder neemt echter toe. Dit komt mede door het groeiende aanbod in elektrische auto’s. Steeds meer fabrikanten maken de keuze om ook een voordeligere elektrische auto te produceren. Dankzij deze betaalbare instapmodellen en occasions is de particulier steeds enthousiaster. Sowieso betaal je tot 2025 geen wegenbelasting, maar ook geniet je van lagere kosten per kilometer en minder onderhoud. Bovendien krijg je als particulier subsidie op de aankoop van een volledig elektrische occasion. Het aanbod in occasions is nog groeiende. De verwachting is dat dit aanbod rond 2025 vele malen groter zal zijn. De interesse in elektrische auto’s zou dan ook toe moeten nemen onder de particulieren.

  Wat vindt Nederland; wel of niet elektrisch rijden?

  In de ‘elektrisch rijden monitor’ onderzoekt de ANWB ieder jaar hoe het gaat met de elektrische auto en wat de bevolking daarvan vindt. Er zijn ook dit jaar weer veel bestuurders overgestapt op een elektrische auto. De allerbelangrijkste reden hiervoor is nog steeds het milieu, zo geeft 51% aan. Daarna volgen de nummer twee en drie, namelijk nooit meer tanken en de lage kosten per kilometer. Ten slotte noemt men ook de comfortabele rijeigenschappen van een elektrische auto en wil men voorbereid zijn op de toekomst. Allemaal zeer begrijpelijke en terechte punten. Echter, er is ook een groep die elektrisch rijden niet ziet zitten. Hoe komt dat en wat vinden zij?

  Meer dan de helft van de ondervraagden vindt een elektrische auto te duur in aanschaf. Gelukkig springen de fabrikanten in op dit bezwaar met goedkopere modellen. Ook komen er steeds meer occasions op de markt. Het daarop volgende bezwaar is de twijfel of de actieradius wel voldoende is. De actieradius van elektrische auto’s stijgt ieder jaar. In 2017 reden we gemiddeld nog 172km op een volle accu, anno 2021 is dit al 333km. Toch blijft dit een opmerkelijke angst, omdat de actieradius de gemiddelde lengte van een autorit makkelijk dekt. Wellicht heeft de wens voor een grote actieradius te maken met het volgende punt. Men maakt zich namelijk zorgen over de laadpalen, ruim een kwart denkt dat er te weinig openbare laadpalen zijn en een vijfde geeft aan dat er voor hen helemaal geen mogelijkheid is om te laden.

  Geen mogelijkheid om te laden?

  Eigenlijk moet er altijd wel een mogelijkheid zijn, of kunnen komen, om jouw elektrische auto op te laden. Heb je een eigen oprit, is dit meestal geen groot vraagstuk. Met een laadpaal op eigen oprit beschik je over groot gemak. Echter, lang niet iedereen beschikt over een eigen oprit. Een andere optie is om de auto bij je werkgever op te laden, veel werkgevers beschikken over één of meerdere laadoplossingen op eigen terrein. Uiteraard is het ook mogelijk om een laadpaal aan te vragen voor bij jou in de wijk. Via ons partnerschap ladeninzuidwest.nl helpen we je met iedere laadvraag verder.

  Duurzaamheid realiseren? Zo doe je dat!

  1)     Een goed advies is het halve werk

  Allereerst moet je weten welke duurzame installatie jij zou willen laten plaatsen en of deze toe te passen is in jouw woning. Daarna kijken we pas hoe je die duurzame oplossing kunt financieren. Laat een adviseur geheel vrijblijvend jouw woning bezoeken voor een adviesgesprek. De adviseur geeft je veel informatie over de mogelijkheden om te verduurzamen en vertelt het ook eerlijk wanneer een warmtepomp bijvoorbeeld niet toe te passen is. Het zou zonde zijn als je al stappen hebt gezet om een installatie te financieren wanneer blijkt dat deze niet goed zou functioneren in jouw woning. Soms is er eerst meer isolatie nodig om een woning geschikt te maken of moet jouw dak nog gerenoveerd worden voordat je zonnepanelen kunt laten plaatsen.

  2)     Bekijk de subsidiemogelijkheden

  Hoe voordeliger de installatie is, hoe minder je hoeft te investeren of lenen. Er zijn landelijke subsidies beschikbaar voor duurzame installaties. Op onze website staat bij ieder product vermeld hoeveel subsidie er te verkrijgen is. Op zonnepanelen is geen subsidie beschikbaar, echter betaal je 0% BTW. Naast de landelijke subsidies is er ook een kans dat jouw gemeente een steentje bij wil dragen aan verduurzaming in de vorm van een subsidie. Je vindt alle subsidiemogelijkheden op deze link of vraag ernaar bij jouw adviseur. Samen helpen we jou een duurzame oplossing te financieren.

  3)     Mogelijkheid om de installatie te huren

  Heb je een bepekt budget? Dan is het soms ook mogelijk om de installatie te huren. Zo geniet je zonder investering toch van de voordelen die een duurzame installatie met zich meebrengt. Denk aan een hoog comfort en een besparing op de energierekening. In veel situaties bespaar je meer dan de maandelijkse huurkosten. Bovendien functioneert jouw installatie altijd, want wanneer je kiest voor huren, is service & onderhoud van de installatie inbegrepen. Heb je op een later moment meer budget? Dan kun je de installatie tussentijds overnemen zonder meerkosten.

  4)    duurzame oplossing financieren met spaargeld

  Heb je spaargeld wat je kunt missen? Op dit moment is het niet interessant om je geld op de bank te laten staan. De rente is nihil en investeren in duurzaamheid is nu een rendabelere optie. Door te investeren in duurzaamheid gaat jouw energierekening ook meteen omlaag. Investeer natuurlijk alleen het spaargeld wat je kunt missen. Mocht je onverhoopt te maken krijgen met een defect elektronisch apparaat, moet je nog wel een veilige buffer hebben om dit op te vangen.

  5)     Diverse vormen om een duurzame oplossing te financieren

  Als de bovengenoemde opties niet bij jou passen, kun je ook nog kiezen om geld te lenen en op die manier jouw duurzame installatie te financieren.

  Via het Nationaal Warmtefonds kun je een lening krijgen om jouw woning te verduurzamen tegen aantrekkelijke rentepercentages. Ook zijn er gemeenten die leningen aanbieden om duurzaamheid te financieren, maar niet iedere gemeente doet dit. Bekijk hier of jouw gemeente meedoet.

  Wil je meer dan € 15.000 lenen? Dan is je hypotheekverstrekker vaak een betere optie. Je kunt je hypotheek dan verhogen tot 106%. Wel is het dan vereist dan je deze 6% volledig in duurzaamheid investeert. Wil je minder dan € 15.000 lenen, grote kans dat een andere manier voordeliger is.

  Zet jij ook stappen van verduurzaming?

  Nu je de verschillende mogelijkheden kent om jouw volgende stap in duurzaamheid te financieren, kun je direct aan de slag. Bezoek bijvoorbeeld onze website om je verder te oriënteren of plan direct een adviesgesprek in met één van onze adviseurs. Zij komen graag bij je langs, geheel vrijblijvend.

  De HappyDrops in gebruik: dit ervaar je

  Waterbehandeling reinigt je leidingen

  Is jouw HappyDrops net geïnstalleerd? Dan kun je wat waas in je water zien. Dit is volkomen veilig, maar wel een goed teken. Het betekent namelijk dat er het een en ander losgeweekt wordt vanuit je leidingen. Ga je kort na plaatsing op vakantie? Dan staat het behandelde water langer stil en kun je een grotere hoeveelheid waas/vuil zien in je water. Dit komt omdat het water langer stil stond en zo alle tijd had om aanslag los te weken.

  Op naar volledige ontkalking met HappyDrops

  Hoe snel je de effecten van HappyDrops merkt, is afhankelijk van de leeftijd van je leidingen en apparaten. De HappyDrops zorgt er namelijk voor dat de opgebouwde kalkaanslag loskomt en nieuwe niet meer kan ontstaan. Is het echter kalkaanslag van de afgelopen twintig jaar, dan zal het langer duren om alles los te weken dan wanneer je een nieuwe woning hebt. De totale ontkalking kan tot een half jaar duren. Dat klinkt niet leuk, maar het is niet gek aangezien de opgebouwde kalklaag dan ook veel dikker is dan na een korte periode. Is alles relatief nieuw? Houd dan rekening met enkele weken. Eén van de apparaten waar je als eerste effecten ziet, is de waterkoker.

  Poetsen vergemakkelijkt zonder nieuwe kalkaanslag

  Een veel gedane aanname is dat men met een HappyDrops niet langer hoeft te poetsen. Dat gaat helaas niet op. De allerbeste manier om de douchehoek bijvoorbeeld schoon te houden, blijft door deze droog te maken. Doe je dit niet, dan blijf je vlekken zien, hoe dat kan? De vlekken die aan je douchehoek kleven bestaan niet uitsluitend uit kalkaanslag, maar ook uit huidvet en zeepresten. Het grote verschil is de hardnekkigheid van de vlekken. Doordat kalk zijn plakkracht verliest, poets je de vlekken er moeiteloos af met het meegeleverde microvezeldoekje, eventueel aangevuld met een minimale hoeveelheid ontvetter.

  Vergeet niet dat HappyDrops de kalkmineralen behoudt. Deze kalkmineralen verliezen alleen hun plakkracht. Hierdoor zijn er nog wel vlekken zoals eerder benoemd. Echter brengt het behoud van de kalkmineralen juist voordelen met zich mee. Een traditionele waterontharder haalt de kalkmineralen volledig uit het water. Maar kalkmineralen zijn bijvoorbeeld ook goed voor onze botten en ons gebit, daarom is het ook fijn dat HappyDrops deze mineralen behoud.

  Niet goed? Geld terug!

  Tot slot begrijpen wij dat u sceptisch bent over de uitspraak ‘nooit meer kalkaanslag’, daarom hanteren wij een proefperiode. Bent u binnen vier weken niet overtuigd van het systeem? Dan kunt u het (laten) demonteren en terugsturen. U ontvangt dat het aankoopbedrag, exclusief montagekosten, retour. We hopen met deze blog goed uit te leggen hoe u de HappyDrops zult ervaren.

  Compensatie op de energierekening? Antwoord op de 4 meest gestelde vragen

  1) Hoe is uw energierekening opgebouwd?

  Op uw energierekening vind je altijd dezelfde onderdelen terug, namelijk;

  1. Energieprijs; de daadwerkelijke kale prijs voor de levering van de energie. Voor vele mensen stijgt dit vanaf 1 januari 2022. Voor mensen met een variabel energiecontract is de stijging nu al merkbaar.
  2. Netbeheerderskosten; dit bedrag wordt gebruikt voor het onderhouden van het gas- en elektriciteitsnet. Zo zorgt de netbeheerder ervoor dat je zo min mogelijk storingen ervaart.
  3. Belasting; de belasting die we betalen aan de overheid over onze energie. Via de belasting drijft de overheid te prijs op in de hoop dat men bewuster met energie omgaat of kiest voor duurzame energie.

  2) Hoe ziet de compensatie eruit?

  De compensatie op de energierekening bestaat uit twee onderdelen;

  • Een minder hoge energiebelasting; door de stijgende prijzen van gas, stijgt ook de prijs van elektriciteit. Het belastingtarief op elektriciteit gaat omlaag met 8,4 cent per kWh.
  • Een hogere belastingvermindering; er wordt altijd een belastingvermindering toegepast op de energierekening. Dit omdat de overheid begrijpt dat er een basisbehoefte aan energie is om te leven. Over het gedeelte wat de overheid ziet als basisbehoefte, betaalt men geen belasting. Dit was € 558 en wordt € 788. Dat is een extra bedrag van € 230 waarover je geen belasting betaalt.

  Ook kondigde de overheid op Prinsjesdag aan extra geld beschikbaar te stellen voor isolatie van woningen. Een goed geïsoleerde woning verbruikt vele malen minder energie dan een slecht geïsoleerde woning.

  3) Voor wie is de compensatie beschikbaar?

  De compensatie is voor iedereen beschikbaar, ongeacht jouw energieverbruik, isolatiewaarde of type energiecontract. Voorlopig wordt de compensatie alleen in 2022 toegepast. Hierna wordt de situatie opnieuw bekeken. Door deze compensatie bespaart een gemiddeld huishouden in 2022 circa € 400 op de energierekening. Hierbij gaat de overheid uit van een gemiddeld verbruik van 1.170 m3 gas en 2.384 kWh elektriciteit.

  4) Is nu het moment om duurzame stappen te zetten?

  Ja, dat is nu het juiste moment. Wanneer je ervoor kiest om jouw eigen groene stroom op te wekken middels zonnepanelen, ben je minder afhankelijk van jouw energieleverancier en dus ook van de energietarieven. Zeker wanneer je ervoor kiest om geheel of gedeeltelijk van het gas af te gaan, bespaar je aanzienlijk. Met een hybride warmtepomp bespaar je al tot 70% gas. Bovendien is er ook subsidie beschikbaar voor alle typen warmtepompen toegepast in bestaande woningen. Een hybride warmtepomp is vaak ook goed toepasbaar in wat oudere woningen. Wil je weten of dit ook mogelijk is in jouw woning? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan bij de Saman Groep.

  De elektrische auto opladen; wat zijn de kosten?

  Werkt een laadpas voor een elektrische auto overal?

  De meeste gerenommeerde laadpassen werken door heel Nederland en bij iedere laadpaal, denk aan E-Flux, Shell, ANWB, New Motion, Agri en Engie. Gaat u naar het buitenland? Dan is het wijs om voorafgaand te controleren hoe de dekking van uw laadpas in het buitenland is. Indien nodig kunt u dan nog een andere laadpas aanvragen met voldoende dekking in het betreffende land. Sowieso is het verstandig wanneer u afreist naar het buitenland om vooraf te bekijken hoeveel laadpalen u tegenkomt. Dit kan bijvoorbeeld via de ANWB routeplannen voor elektrische auto’s. De laadpaaldichtheid is in Nederland vrij hoog wanneer men dit vergelijkt met sommige andere landen.

  Zitten er kosten verbonden aan een laadpas voor een elektrische auto?

  Een laadpas kun t u vaak gratis aanvragen of aanvragen met een abonnementsvorm. Kiest u voor de gratis laadpas? Dan betaalt u vaak een starttarief (circa € 0,30 per laadsessie) bovenop de geladen stroom. Kiest u voor een abonnement? Dan betaalt u een maandelijks bedrag, vaak is dat lager dan € 5,00 per maand. Ook betaalt u dan geen starttarief per laadsessie, maar betaalt u alleen de geladen stroom. Wanneer u vaak bij openbare laadpalen laadt, is een abonnement voordeliger dan een gratis laadpas.

  elektrische auto opladen kosten

  Eén van de meest gestelde vragen blijft toch wel wat het opladen van de elektrische auto moet kosten. En dat is een begrijpelijke vraag. Bij het tanken van benzine staat de prijs groot op een bord, bij het laden van een elektrische auto is dat niet het geval. Vaak moet u in de app kijken van de aanbieder om te achterhalen wat u betaalt per geladen kWh. Om antwoord te geven op de vraag wat het opladen van een elektrische auto kost, maken we onderscheid tussen thuis laden, openbaar laden en op de zaak laden.

  Dit kost het om thuis uw elektrische auto op te laden

  Wanneer u ervoor kiest om uw elektrische auto thuis op te laden, betaalt u circa € 0,30 per geladen kWh. Dit is het gemiddelde energietarief voor stroom. Wel dient u dan een éénmalige investering te doen in een laadpaal voor thuis, dit gaat om circa € 600 – € 1.500. De hoogte van de investering is volledig afhankelijk van uw wensen. Houd er ook rekening mee dat er mogelijk nog aanpassingen in de meterkast moeten worden gemaakt alvorens u de elektrische auto thuis kunt opladen. Een eigen laadpaal biedt een enorm gemak. Heeft u zonnepanelen op het dak liggen? Dan wordt laden wel heel voordelig. Dan betaalt u namelijk geen € 0,30 per geladen kWh, maar wekt u de stroom zelf gratis op!

  Dit kost het om openbaar uw elektrische auto op te laden

  Laadt u uw elektrische auto in de wijk of onderweg op? Een openbare laadpaal hanteert vaak een tarief tussen de € 0,35 en € 0,40 per kWh geladen stroom. Wilt u snelladen zodat uw elektrische auto binnen een half uurtje weer 80% vol is? Reken dan op het dubbele tarief. Laadt u uw elektrische auto op bij bijvoorbeeld de Lidl? Dan is laden gratis. Er zijn diverse bedrijven met een duurzame missie die het opladen van de elektrische auto gratis aanbieden.

  Dit kost het om uw elektrische auto op de zaak op te laden

  De kosten om de elektrische auto op te laden bij bijvoorbeeld uw werkgever kunnen we minder transparant maken. De eigenaar van de laadpaal bepaalt namelijk zelf tegen welk tarief de stroom verkocht wordt. Vele bedrijven bieden dit kosteloos aan als service naar bezoekers en medewerkers, maar de keuze kan ook gemaakt worden om hier een tarief naar keuze voor te rekenen. Wat u betaalt per geladen kWh is dus volledig afhankelijk van het bedrijf waar u laadt.

  Tot slot; altijd voordeliger dan een benzine- of dieselauto

  Waar u ook kiest om uw elektrische auto op te laden, een elektrische auto is per kilometer altijd voordeliger dan een benzine- of dieselauto. Helemaal weten hoe dit zit? Lees onze blog met de vergelijking tussen een benzine- of dieselauto versus een elektrische auto.

  Daarom koop je een elektrische auto in 2022

  Subsidie elektrische auto was in 2021 een groot succes

  De subsidie op elektrische nieuwe auto’s en occasions ging in 2021 zo hard, dat de overheid besloot om in 2022 minder subsidie te verstrekken. Hoor je dat nu goed? Ja, inderdaad. De overheid ziet zo’n sterke groei in het aantal elektrische auto’s dat ze verwachten dat men ook met minder subsidie wel overstag gaat om elektrisch te rijden. In 2025 stopt de subsidie op de aanschaf van elektrische auto’s zelfs helemaal.

  Particuliere aankoopsubsidie in 2022

  Hoe was het in 2021 als particuliere rijder? Kocht je een nieuwe elektrische auto, dan kon je rekenen op € 4.000 subsidie. Kocht je een elektrische occasion? Dan was er een subsidie van € 2.000 beschikbaar.

  Waar mag je op rekenen in 2022? Bij aanschaf van een nieuwe elektrische auto ontvang je in 2022 nog € 3.350 subsidie, met het vooruitzicht dat de overheid dit bedrag ieder jaar verder afbouwt. Bij aanschaf van een occasion blijft het subsidiebedrag voorlopig nog wel € 2.000.

  Er is nog wel iets positiefs: je betaalt met een elektrische auto namelijk nog steeds geen wegenbelasting.

  Zakelijke bijtelling elektrische auto in 2022

  Hoe zit het voor de zakelijke rijder? In 2021 betaal je 12% bijtelling over de eerste € 40.000 van de catalogusprijs van de auto. Voor alles boven dit bedrag betaal je de reguliere 22% bijtelling.

  In 2022 betaal je al 16% bijtelling over de eerste € 35.000 van de catalogusprijs. Boven dit bedrag betaal je dan de reguliere 22% bijtelling. Ook dit voordeel wordt ieder jaar verder afgebouwd.

  Hoe nu verder?

  Hoe het er in de toekomst verder uit komt te zien weet eigenlijk niemand. De afgelopen Prinsjesdag zijn de regelingen ten slotte ook weer bijgesteld ten opzichte van het oorspronkelijke plan. Er zijn natuurlijk veel meer redenen om elektrisch te gaan rijden. Het financiële aspect is zeker niet het belangrijkste. Lees in deze blog waarom je elektrisch zou moeten gaan rijden!

  Schaarste in gas, hoe komen we de winter door?

  De prijsstijging is fors

  We horen overal dat de prijs van gas fors stijgt, maar wat stijgt er precies en hoeveel dan? En is er een gas alternatief? Uw energierekening bestaat uit kosten van de netbeheerder, de overheid en de energieleverancier. De overheidsheffingen waren in 2009 nog gemiddeld € 355, nu is dit al € 755. Kijkend naar het totaalplaatje; vorig jaar betaalde een vierpersoonshuishouden gemiddeld € 507 voor gas en licht, nu is dit circa € 1.229. Als de schaarste aanhoudt, zal de prijs verder stijgen.

  Van exporteur naar importeur

  Maar hoe kan dit dan? Voorheen was Nederland zelf exporteur van gas uit Groningen en zat de Nederlandse gasopslag goed vol. Omdat de gasboringen in Groningen steeds minder worden, wordt Nederland ondertussen importeur van gas. Aangezien er door heel Europa een tekort aan gas is en er niet veel leveranciers zijn, is de schaarste ontstaan.

  Grote zorgen over de energierekening

  60% van de Nederlanders maakt zich zorgen om de stijgende energieprijzen. De energierekening neemt bij vele gezinnen circa 10% van het maandinkomen in beslag. Ook heeft nu al bijna een vijfde van de bevolking moeite om de energierekening te betalen. Gelukkig verwachten de experts niet dat we in de winter zonder gas komen te zitten, uiteraard houden zij wel slag om de arm in het geval het een hele strenge winter wordt.

  gas alternatief

  Met het oog op de toekomst is het dus interessant om minder gas te verbruiken én na te denken over alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan een hybride warmtepomp. Deze oplossing past in bijna iedere woning en zorgt al snel voor een gasbesparing van 70%. Veel mensen denken dat een warmtepomp ontzetten duur is. Maar, je hebt al een hybride warmtepomp voor zo’n € 2.100 na aftrek van subsidie. Dat is helemaal niet veel duurder dan een nieuwe cv-ketel. Heb je een goed geïsoleerde woning en vloerverwarming? Dan zou je met een all-electric warmtepomp zelfs helemaal van het gas af kunnen. Wil je weten of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp? Lees hier snel verder!

  Prinsjesdag 2021: het klimaat als dringendste onderwerp

  Bestaande subsidie wordt uitgebreid

  Maak je een duurzame keuze? Dan wil de overheid je tegemoetkomen, maakten ze bekend op Prinsjesdag. De bestaande subsidie wordt uitgebreid met drie miljard euro. Wanneer je kiest voor een hybride warmtepomp, waarmee je tot 70% gas bespaart, ontvang je een subsidie tussen € 1.000 en € 2.100. Zo verdient de installatie zich extra snel terug. De keuze om de subsidie juist op een hybride warmtepomp toe te passen, is logisch. Een hybride warmtepomp is namelijk erg vaak toepasbaar in bestaande woningen. Ook worden er maatregelen uitgewerkt om betaalbare elektrische auto’s te stimuleren.

  Het Nationale isolatieprogramma

  Het volgende grote punt is het Nationale isolatieprogramma, bekend gemaakt op Prinsjesdag. Een goed geïsoleerde woning bespaart veel energie en CO2 ten opzichte van een slecht geïsoleerde woning. Ook biedt een goed geïsoleerde woning mogelijkheden om 70% gas te besparen of zelfs volledig van het gas te gaan. Met het aangekondigde isolatieprogramma worden de 20% slechtst geïsoleerde koop- en huurwoningen versneld geïsoleerd. Zo stoten ook deze woningen minder CO2 uit en worden ze klaargestoomd voor een gasloze toekomst.

  Verbeteren van de energie-infrastructuur

  Steeds vaker komt het signaal dat het energienet op diverse plaatsen in ons land vol raakt. Met als gevolg dat ondernemers op bepaalde locaties geen zonnepaneleninstallaties meer mogen plaatsen. De overheid erkent het probleem en wil dat de verduurzamingsslag wel door kan gaan. Daarom wordt er geïnvesteerd in het energienet. Ook worden delen van het gasnet omgebouwd om basis te bieden voor waterstof, zo worden alle duurzame energiebronnen gefaciliteerd.

  Wat betekent dit voor ondernemers?

  Voor de ondernemer komt er subsidie op elektrische bestelbussen. Ook krijgen Mkb’ers die investeren in duurzame techniek meer belastingvoordelen.

  Tot slot

  Meer weten over verduurzamen en de subsidiemogelijkheden? Vraag direct een vrijblijvend adviesgesprek aan. We helpen je graag verder. Zowel zakelijk als particulier.

  Uitbreiding van het energielabel voor woningen

  Een energielabel voor woningen

  Een energielabel vertelt je hoe energiezuinig jouw woning is. Gaat jouw woning in de verkoop of verhuur? Dan ben je verplicht het label te kunnen tonen aan de toekomstige koper of huurder. Zo hebben zij een indicatie van de toekomstige maandlasten, maar ook van de mogelijke energiebesparende maatregelen die zij kunnen uitvoeren. Bovendien stijgt de woningwaarde mee met het energielabel. Koop je een nieuwe woning? Dan is het fijn om te weten welke duurzame stappen er geadviseerd worden.

  De toevoeging aan het energielabel

  Sinds 1 augustus 2021 staat op  de nieuw aangevraagde labels ook vermeld of de isolatie van de woning voldoet aan de standaardnorm voor isolatie. Haalt jouw woning de standaardnorm? Dan is jouw woning klaar voor een toekomst zonder aardgas! Is de norm voor jouw woning nog iets te hoog gegrepen? Dan heb je met het energielabel nieuwe handvatten om jouw woning nog beter te isoleren en in de toekomst alsnog de norm te halen. Uiteindelijk gaan we met zijn allen voor zo min mogelijk gasverbruik en een duurzame toekomst.

  De standaard isolatienorm houdt rekening met het bouwjaar van jouw woning. Zo hebben vele woningen gebouwd vóór 1945 nog geen spouwmuren. Ook wordt er rekening gehouden met bepaalde bouwdelen die reeds geïsoleerd zijn om te voorkomen dat dit dubbel zou gebeuren.

  Heb jij in 2021 een energielabel aangevraagd, maar staat de isolatiewaarde hier nog niet op? Via mijn overheid kun je jouw aangevulde energielabel downloaden. Heb jij een energielabel nodig? Dat kan bijvoorbeeld via woninglabel.nl.

  Van het gas af met een warmtepomp

  Wanneer het label van jouw woning aangeeft dat jouw woning de standaardnorm voor isolatie haalt, weet je dat jouw woning verwarmd kan worden zonder aardgas. Als dit jouw wens is, komt de adviseur van de Saman Groep graag bij je langs om samen tot de beste warmtepomp voor jouw situatie te komen. Vind je helemaal van het gas af nog een stap te ver? Een hybride warmtepomp is ook een optie!

  Direct een afspraak maken?

  Nieuwe subsidie voor verduurzaming van het mkb

  Wat houdt een energieprestatieadvies (EPA) in?

  Wanneer u kiest voor een energieprestatieadvies komt de energieadviseur te plekke op uw bedrijf. De adviseur bekijkt het gebouw en de installaties. Ook levert de adviseur u een rapport aan waarin u ten minste het volgende kunt vinden:

  • De huidige energieprestatie van uw gebouw
  • De geadviseerde energiebesparende maatregelen
  • De voor- en nadelen van de genoemde maatregelen
  • Een kostenindicatie wanneer u het advies uit zou voeren
  • De (on)mogelijkheid om nul op de meter te realiseren voor uw gebouw

  Na ontvangst van dit rapport is de keuze uiteraard aan u hoeveel van de geadviseerde maatregelen u uit wenst te voeren. Stel dat het energieprestatieadvies u vertelt dat nul op de meter te realiseren is, dan komt de Saman Groep graag op locatie kijken voor bijvoorbeeld een warmtepomp en zonnepanelen. Onze adviseurs weten alles van duurzame energie. Ook kennen zij de subsidies en fiscale voordelen die u op de installaties zelf kunt krijgen bovenop de subsidie voor het energieprestatieadvies.

  Welke installaties of maatregelen kunt u verwachten in een energieprestatieadvies?

  Binnen het energieprestatieadvies kunt u denken aan maatregelen zoals isolatie en nieuwe beglazing of de installatie van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. Maar ook kleinere stappen, zoals ledverlichting of het gebruik energiezuinige apparaten, zitten vaak in een energieprestatieadvies. Iedere stap helpt u om energie en kosten te besparen. Zo houdt u meer budget over om uw onderneming verder op de kaart te zetten.

  Hoe werkt de subsidie Subsidieregeling Verduurzaming mkb (SVM)?

  Het aanvragen van deze subsidie mkb kan vanaf 1 oktober 2021. Totaal is er 28,2 miljoen euro beschikbaar. Binnen de subsidie valt het energieprestatieadvies (EPA) en de begeleiding bij uitvoering van de maatregelen.

  Wanneer komt u in aanmerking voor de Subsidieregeling Verduurzaming mkb (SVM)?

  Bent u een mkb’er met maximaal 250 werknemers? Is de jaaromzet niet hoger dan 50 miljoen euro? Huurt of heeft u één of meerdere bedrijfspanden? Én verbruikt het gebouw jaarlijks niet meer dan 25.000 m3 aardgas en 50.000 kWh elektriciteit? Dan komt u in aanmerking voor de Subsidieregeling Verduurzaming mkb (SVM).

  Wie geeft het energieprestatieadvies (EPA)?

  Het energieprestatieadvies (EPA) wordt opgesteld door een externe en onafhankelijke energieadviseur. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u op deze pagina een adviseur te vinden. Binnen deze subsidie valt ook begeleiding bij de uitvoering van de maatregelen. Een begeleider helpt u bijvoorbeeld met een financieringsplan om de maatregelen te realiseren.

  Wat zijn de voorwaarden voor Subsidie mkb (SVM)?

  Zoals eerder vermeld, zijn er een aantal punten waar u aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor de subsidieregeling Verduurzaming mkb.

  1. De subsidie bedraagt maximaal 80% van de gemaakte kosten met een maximum bedrag van 2.500 euro per bedrijfspand.
  2. De subsidie is uitsluitend aan te vragen wanneer u één of meerdere van de geadviseerde maatregelen daadwerkelijk uitvoert binnen twee jaar na het advies.
  3. De subsidie is niet van toepassing op de maatregelen zelf, hier zijn vaak andere subsidies voor beschikbaar.

  De Saman Groep helpt u graag verduurzamen

  Heeft u plannen om uw bedrijfspand te verduurzamen? De Saman Groep helpt u graag verder. Onze adviseurs kennen alle mogelijke stappen van verduurzaming en de bijbehorende subsidies. Bovendien komen zij vrijblijvend bij u op locatie langs om u te voorzien van het beste advies in uw situatie!

  Overweeg je zonnepanelen op jouw dak? Dit komt erbij kijken!

  Je bent een kleine energieleverancier

  Zodra de zonnepanelen op je dak liggen, wekken ze direct energie op. jij gebruikt de opgewekte energie op dat moment of je levert de energie terug aan het elektriciteitsnet. Wanneer je de opgewekte energie teruglevert aan het elektriciteitsnet ben je zelf een kleine energieleverancier. Om zicht te houden op de druk op het elektriciteitsnet moet je jezelf aanmelden op de website energieleveren.nl zodra je zonnepanelen hebt. Deze registratie kost niets, maar is wel wettelijk verplicht.

  Monitoren van de opbrengst

  De meeste eigenaren van zonnepanelen vinden het leuk om te zien hoeveel stroom zij zelf opwekken en hoeveel euro daarmee bespaard wordt. De omvormer van je zonnepanelen registreert de opbrengst en zorgt ervoor dat jij de opgewekte stroom kunt gebruiken. De Saman Groep levert omvormers van de merken SolarEdge en Solis. Beide fabrikanten bieden een mobiele app aan om zo de opbrengsten van jouw zonnepanelen inzichtelijk te maken. De apps zijn gratis te downloaden in de Apple App Store of Google Play Store.

  Terugvragen van de BTW

  Wanneer u zonnepanelen koopt, kan je als particulier de BTW terugvragen over de zonnepanelen en de installatie. De BTW is terug te vragen omdat de Belastingdienst jou als kleine ondernemer ziet die energie levert. De Saman Groep neemt de afhandeling van de BTW teruggaaf bovendien volledig voor haar rekening. Zo heb je hier geen omkijken meer naar.

  Is het de tweede keer dat je zonnepanelen aanschaft en de BTW terug wilt vragen? Dan is dat niet altijd mogelijk. Het is afhankelijk van het jaar waarin je de BTW van de vorige zonnepaneleninstallatie hebt teruggevraagd en de kleine ondernemersregeling. Ook moet je goed kijken of het gunstiger is om je af te melden als kleine ondernemer of juist aangemeld te blijven. Jouw belastingadviseur kan je hierover in advies voorzien.

  Subsidies per gemeente

  Voor zonnepanelen is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar. Echter bepaalt iedere gemeente zelf of er subsidie beschikbaar wordt gesteld. Wanneer een gemeente duurzaamheid erg belangrijk vindt, kunnen zij ervoor kiezen om een subsidie toe te kennen voor zonnepanelen, eventueel in combinatie met andere energiebesparende maatregelen.

  Wanneer je benieuwd bent naar de mogelijkheden in jouw gemeente kan je op de website van SVN eenvoudig bekijken welke stimuleringsregelingen er in jouw gemeente beschikbaar zijn. Informeer vervolgens bij uw gemeente of je in aanmerking komt voor een stimuleringsregeling.

  Garanties op jouw zonnepaneleninstallatie

  Op de zonnepaneleninstallatie die gemonteerd is door de Saman Groep krijg je altijd zes maanden volledige garantie. Daarnaast krijg je productgarantie op de zonnepanelen en omvormer. Je krijgt de meeste garantie op Meyer Burger: maar liefst 25 jaar. De productgarantie dekt productie- en materiaalfouten in de zonnepanelen. Ook hebben jouw zonnepanelen een vermogensgarantie. Daarmee weet je zeker dat jouw zonnepanelen na een bepaald aantal jaren nog een bepaald percentage van hun oorspronkelijke rendement opleveren.

  Op jouw omvormer zit meestal circa 10 jaar garantie. Wel is de garantie op je omvormer extra bij te kopen. Dat is door de gemiddelde levensduur van 15 jaar een prettig idee. Gaat jouw omvormer binnen de garantieperiode kapot, dan wordt deze binnen de garantie vervangen en kom je nooit voor onverwachte verrassingen te staan.

  Service & onderhoud van jouw zonnepanelen

  Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee en zijn vrijwel onderhoudsvrij. Regen spoelt namelijk het meeste vuil van de panelen af. Dat is wel zo fijn! Toch loont het om periodiek onderhoud uit te laten voeren. Onze gecertificeerde servicemonteurs houden uw installatie jarenlang in topconditie! Zo voorkom je storingen.

  Zonnepanelen en jouw energieleverancier

  Zodra jouw zonnepanelen geïnstalleerd zijn, kan je – indien gewenst – contact opnemen met jouw energieleverancier om je maandbedrag te verlagen. Zo betaal je nooit te veel voor jouw energiekosten. De meeste energieleveranciers sturen maandelijks een rapportage over het door jouw verbruikte stroom en gas. Op deze rapportage kan je eenvoudig zien hoeveel stroom je in die maand hebt teruggeleverd aan het energienet en welke vergoeding je daarover ontvangt van de energieleverancier. Dit bedrag staat meestal als minbedrag aangegeven en wordt één keer per jaar met jou verrekend op het moment dat u de jaaropgave ontvangt.

  Uw zonnepanelen verzekeren

  Het is belangrijk dat je de zonnepanelen aanmeldt bij jouw opstalverzekering, zodat deze goed meeverzekerd zijn. Vaak kost dit niks extra. Ook als je de zonnepanelen huurt zijn er mogelijkheden voor verzekering. Dan vallen ze namelijk onder het huurdersbelang van de inboedelverzekering. Dat is wel zo prettig.

  Hoeveel energie verbruikt een airco?

  Hoeveel kan jij besparen met een airco?

  Een airco is al jarenlang een populaire manier om een woning in de zomermaanden comfortabel aan te laten voelen. Maar wist je dat een airco nog veel meer kan bieden? In dit blog leg ik jou de financiële voordelen van een airco uit.

  Verbruik van de airco

  Wij ontvangen vaak vragen over het verschil tussen het vermogen van een airco en het daadwerkelijke stroomverbruik. Het vermogen van een airco geeft de capaciteit aan die de airco heeft om te koelen. Stel een airco heeft een vermogen van 5,0kW dan is dit het maximale koelvermogen dat de airco kan leveren. Echter: als een ruimte eenmaal op temperatuur is, dan zal hij een stuk minder energie verbruiken. De gemiddelde split-unit airco verbruikt 1,0kW stroom per uur.

  Verwarmen met een airco, hoe werkt dit?

  Je kan jouw woning ook verwarmen met een airco. Een airco werkt in principe hetzelfde als een warmtepomp. Het buitendeel van de airco onttrekt warmte uit de omgeving en de warmtewisselaar zet deze warmte met behulp van koudemiddel om in energie waarmee jouw airco het huis koelt. Dit proces werkt ook andersom. De airco keert zijn koudemiddelcyclus dan om. De lucht in de woning zal dan worden verwarmd en de kou zal naar buiten worden gebracht.

  Verwarmen met een airco en de stookkosten

  Je kunt jouw woning dus ook verwarmen met de airco. Je verwarmt jouw woning dan met stroom in plaats van gas. Elektriciteit is een stuk goedkoper dan gas en je kan het ook nog zelf opwekken. In onderstaande figuren leggen wij het kostenverschil uit.

  Besparen met een airco

  Zoals je in de modellen kan zien bespaar je tot wel € 1000.- per jaar op jouw stookkosten. Dit is mooi meegenomen! Heb je zonnepanelen? Dan is deze besparing nog veel hoger, gezien je jouw eigen energie gebruikt.

   

  Airco in combinatie met zonnepanelen

  Heb jij zonnepanelen op je dak of ben je van plan deze aan te schaffen? Dit is een hele goede combinatie met een airco! Je gebruikt dan jouw eigen groene stroom om jouw woning met een airco te koelen en verwarmen. De energie uit de zonnepanelen wordt dan direct door jouw airco gebruikt. Je hoeft dan geen energie van jouw energieleverancier af te nemen. Wist je dat drie zonnepanelen gemiddeld al genoeg is om een airco met 1 binnenunit te laten draaien? Een airco is dus niet alleen comfortabel, je kan er ook flink mee besparen op jouw energierekening.

  Is een onderhoudscontract aan te raden?

  Een airco is vrijwel onderhoudsvrij. Toch kan het geen kwaad om twee keer per jaar aandacht aan jouw airco te besteden. Zo is het bijvoorbeeld goed om periodiek een vochtige doek over de binnenunit en buitenunit te halen. Verder hopen stof en vuil zich op de filters, waardoor er geen schone lucht meer in de ruimte wordt geblazen. Met een stofzuiger kan je eenvoudig de buitenkant van de filters stofvrij maken. Spoel vervolgens de filters af met lauwwarm water.

  Verder zal het koelmiddel in de luchtkoeler op den duur opraken. Daarom is het belangrijk om het koelmiddel periodiek te laten bijvullen. Dit mag alleen gedaan worden door een STEK-erkende monteur. Het is namelijk een secuur werk waarbij er geen lucht in het systeem mag komen.

  Bij de Saman Groep kan je eenvoudig een onderhoudscontract afsluiten voor uw airconditioning of kiezen voor éénmalig onderhoud. Onze gecertificeerde monteurs komen dan langs voor controle en onderhoud aan jouw airco installatie. Sluit jouw onderhoudscontract af via samangroep.nl/service-onderhoud.

  Nog meer besparen? Kies voor ons actiemodel!

  Ontdek de Daikin Sensira, nu tijdelijk extra scherp geprijsd in ons assortiment. De Daikin Sensira biedt een combinatie van comfort en duurzaamheid. De airco is energiezuinig en heeft daarom ook een A++ label. De Sensira is ook te gebruiken als verwarming, waardoor je geen gas meer nodig hebt om jouw kamer te verwarmen.

  Vraag jouw adviesgesprek aan!

  Fosfaat in uw drinkwater met HappyDrops

  Wat is fosfaat in happydrops?

  Dat klinkt misschien nog een beetje spannend, het toevoegen van fosfaat door HappyDrops aan jouw drinkwater. Maar fosfaat is een natuurlijk mineraal dat aanwezig is in elke cel van ons lichaam. Bovendien heeft fosfaat een aantal belangrijke functies:

  1. Energie. Voor een goede energiehuishouding is fosfaat nodig. Dankzij fosfaat krijgen de cellen in het lichaam energie om processen uit te voeren.
  2. Skelet. Samen met calcium zorgt fosfaat voor stevigheid van botten en tanden. Calcium krijg je uit zuivelproducten.
  3. DNA. Ook fosfaat is een onderdeel van het DNA. DNA komt in ieder levend wezen voor. En is de basis van alle levende organismen en zit in de celkern van iedere cel. Zo bepaalt DNA bijvoorbeeld welke kleur ogen iemand heeft.
  4. Enzymen. Veel enzymen bevatten fosfaat. Fosfaat fungeert als bouwsteen. Enzymen zijn eiwitten die bepaalde reacties in het lichaam versnellen.

  Hoeveel fosfaat krijg je extra binnen via HappyDrops?

  Gemiddeld krijg je dagelijks 3.800 milligram fosfaat binnen via jouw voeding. Met de HappyDrops krijg je maximaal 4 milligram fosfaat extra binnen. Hierbij gaan we ervan uit dat je twee liter kraanwater per dag drinkt. Ter vergelijking: in een glas cola zit 50 milligram fosfaat. In een glas halfvolle melk maar liefst 140 milligram. De fosfaattoevoeging door HappyDrops is dus zeer beperkt en verwaarloosbaar.

  Zijn de fosfaten slecht voor het milieu?

  Fosfaatmineralen zijn de enige natuurlijke stoffen in water die een verbetering van de waterkwaliteit laten zien bij problemen met kalk en corrosie. Omdat fosfaat een fossiele grondstof is, moet deze grondstof waar mogelijk hergebruikt worden. Bovendien zorgen we er zo voor dat ook de volgende generaties toegang houden tot fosfaat.

  Alle toegevoegde fosfaten komen uiteindelijk in het afvalwater terecht. Deze eindigen bij de verschillende rioolwaterzuiveringsinstallaties. Dankzij de juiste technieken is het mogelijk om 98% van het fosfaat uit afvalwater terug te winnen en te hergebruiken. Zo zorgen de zuiveringsinstallaties voor een verbetering van de ecologische waterkwaliteit. Ook dragen ze bij aan een circulaire economie.

  Fosfaten en HappyDrops

  De invloed van de fosfaten die toegevoegd worden aan jouw drinkwater via HappyDrops, zijn al met al beperkt en verwaarloosbaar. En daarom niet slecht voor jouw gezondheid of het milieu. Bovendien zijn de fosfaten voor 98% herbruikbaar. Gelukkig maar, want zo kan je zorgeloos genieten van zacht water. Om dit te bevestigen voldoet HappyDrops aan de NEN1208, NSF normen en de JECFA adviezen. Ben je overtuigd? Bestel jouw HappyDrops hier.

  Zo kies je de beste waterontharder!

  Daarom kies je voor zacht water

  Maar laten we beginnen bij het begin. Waarom zorgt hard water ervoor dat een uw woonomgeving minder comfortabel is? Wanneer je kiest voor zacht water, zijn de volgende punten verleden tijd:

  Kalkaanslag in jouw badkamer en keuken

  De badkamer en de keuken zijn de vaakst terugkomende ruimtes om schoon te maken. En kalkaanslag speelt een grote rol hierin. Een waterontharder kan kalkaanslag wegnemen en je veel energie besparen in de schoonmaak van jouw woning.

  Ophoping van kalk in jouw elektrische apparaten

  Jouw wasmachine is een goed voorbeeld van een apparaat waar zich kalkaanslag in ophoopt. Deze kalkaanslag kan de werking van het apparaat belemmeren en de levensduur flink verkorten. Maar dit is ook van toepassing op bijvoorbeeld jouw koffiezetapparaat, kraan of vaatwasser.

  Drogere huid

  Hard water droogt de huid uit. Vooral mensen met klachten als eczeem hebben veel baat bij een waterontharder. De klachten verminderen vaak aanzienlijk wanneer men zacht water gebruikt. Ook voelen jouw haren zachter aan wanneer je doucht onder zacht water.

  Veel schoonmaakmiddelen en shampoo

  Om van kalkaanslag af te komen gebruik je veel schoonmaakmiddelen. Met zacht water heb je minder schoonmaakmiddelen nodig, maar ook minder shampoo.

  De verschillende soorten waterontharders

  Bij de Saman Groep bieden we twee oplossingen voor hard water. Een waterbehandelaar en een waterontharder. Beide systemen zorgen ervoor dat kalkaanslag verdwijnt, maar ze werken wel op een andere manier.

  Waterontharder

  Een traditionele waterontharder haalt de kalkmineralen helemaal uit het water. Deze voegt natrium (zout) toe en zo wordt van hard water, zacht water gemaakt. Voor het plaatsen van een waterontharder is een afvoer benodigd. Ook is een waterontharder een redelijk grote installatie. Een waterontharder koop je vanaf circa € 1.500 exclusief montage en deze vul je periodiek met onthardingszout. Ga naar de waterontharders.

  Waterbehandelaar

  Een waterbehandelaar zorgt dat de kalkmineralen zich niet meer kunnen hechten, maar de mineralen blijven wel aanwezig in het water. Een waterbehandelaar voegt natuurlijke fosfaatmineralen toe. Daardoor verliezen kalkmineralen hun hechtingskracht. Voor de plaatsing van een waterbehandelaar is geen afvoer of elektriciteit benodigd. Bovendien is een waterbehandelaar zeer compact. Een waterbehandelaar koop je vanaf € 649 exclusief montage en je vervangt periodiek de doseerunit. Ga naar de waterbehandelaar.

  Wanneer kies je welk systeem?

  Wil je kalk helemaal uit jouw water laten verdwijnen enheb je de mogelijkheid om het systeem aan een afvoer te koppelen? Dan kies je voor een waterontharder. Wil je de kalkmineralen wel behouden in je water ofheb je  geen mogelijkheid om het systeem aan een afvoer te koppelen? Dan kies je voor een waterbehandelaar. Beide systemen zorgen voor zacht water. Bestel jouw installatie hier.

   

  Waterontharder

  ✔ Kalk volledig uit het water

  ✔Aansluiten op afvoer nodig

  ✖ Stroompunt nodig

  ✖ Kalkmineralen behouden

  ✔Zout nodig om bij te vullen

  ✖ Doseerunit nodig om bij te vullen

  ✔Positieve invloed op energieverbruik

  ✔Zacht water

  ✔Instelbare hardheid

  Waterbehandelaar

  ✔ Kalk kan niet meer hechten

  ✖ Aansluiten op afvoer nodig

  ✖ Stroompunt nodig

  ✔ Kalkmineralen behouden

  ✖ Zout nodig om bij te vullen

  ✔ Doseerunit nodig om bij te vullen

  ✔ Positieve invloed op energieverbruik

  ✔ Zacht water

  ✖ Instelbare hardheid

   

  Nieuwe oplossing voor kalkaanslag bij de Saman Groep

  “We zien de afgelopen jaren een stijgende vraag naar waterontharders. Een waterontharder haalt kalkmineralen uit het water door gebruik te maken van natrium (zout). Maar, zo’n systeem vraagt wel een investering van € 1.500 tot € 3.000 inclusief montage. Dat is voor veel mensen toch een behoorlijk bedrag. Wij vinden het belangrijk om duurzaam en comfortabel wonen, leven en werken voor iedereen bereikbaar te maken. Daarom zijn we gaan nadenken over een alternatief wat bewezen effectief is, maar minder kost. Dit hebben we gevonden in HappyDrops. Het verschil met een traditionele waterontharder is dat deze waterbehandelaar ervoor zorgt kalkmineralen hun plakkracht verliezen. Dit gebeurt door een zeer beperkt aantal natuurlijke fosfaat mineralen toe te voegen. Daardoor lost bestaande kalkaanslag op en kan er geen nieuwe kalkaanslag meer ontstaan. Hiermee is dit product zowel duurzaam als comfortabel.”, aldus Joep Boonman, manager Klimaat & Elektra bij de Saman Groep. Vanaf vandaag is de HappyDrops te bestellen bij de Saman Groep. Na bestelling hangt de HappyDrops binnen vier weken werkend in jouw woning. De HappyDrops kost € 899 inclusief montage.

  Waterhardheid in Zuidwest-Nederland

  In Zuidwest-Nederland hebben we op veel plekken erg hard water. Hard water wordt uitgedrukt in Duitse hardheid (dH). In Nederland ligt de gemiddelde waterhardheid tussen de 8 dH en 12 dH. Hoe harder het water, hoe meer calcium en magnesium mineralen in het drinkwater. En daardoor ontstaat kalk. Hoewel hard water niet per se slecht is voor de gezondheid, is er wel van bekend dat mensen met een gevoelige huid of bijvoorbeeld psoriasis of eczeem, meer last krijgen van deze problemen door hard water. Daarnaast heeft hard water als gevolg dat er (veel) kalkaanslag ontstaat waardoor er vaker agressieve schoonmaakmiddelen het milieu in komen en elektrische apparaten, zoals wasmachines, vaatwassers en koffiezetapparaten minder lang meegaan.

  Offertes vergelijken? Zo kies je jouw duurzame installateur!

  Wij bieden jou een checklist aan om door te lopen zodat jij kiest voor de juiste aanbieder voor jouw situatie:

  1. Voordat je een offerte ontvangt komt er vaak een adviseur ter plekke om jouw situatie te bekijken is dit advies ter plaatse gratis of betaald? De kosten van een advies variëren van € 0 tot circa € 200.
  2. Stel, je hebt de offerte al ontvangen. Gaat het bij alle partijen om hetzelfde product? Het is belangrijk om na te gaan of het exact dezelfde installatie betreft. Is het hetzelfde merk, heeft de installatie evenveel vermogen?
  3. Ook niet onbelangrijk is de prijs. Wordt de prijs op dezelfde manier weergegeven? Kijk eens naar de volgende punten:
   – Is de prijs inclusief BTW bij beide partijen?
   – In het geval van subsidie; is de subsidie al van de getoonde prijs afgetrokken of nog niet?
   – Wordt de subsidie aanvraag ook voor jou afgehandeld of moet je dit zelf nog doen?
   – Is de prijs in- of exclusief montage van de installatie?
   – Wat zijn de voorwaarden van de montage?
   – Zijn alle aansluitmaterialen inbegrepen?
  4. Zijn de monteurs gecertificeerd? En is de aanbieder aangesloten bij een brancheorganisatie? Vaak zijn er dan regels waar de aanbieder zich aan moet houden wat je meer zekerheid geeft op een goed werkende en veilige installatie.
  5. Hoe zit het met de levertijd? Wellicht is het voor jou van belang om voor een bepaalde datum alles te hebben afgerond. Kunnen beide partijen dit op tijd organiseren voor je?
  6. Wanneer dien je de aankoop betaald te hebben? Is dit al voor levering of pas na levering zodra alles werkt en gereed is?
  7. Ontvang je dezelfde garanties bij beide partijen? Stel, de ene leverancier geeft je de beste prijs en 10 jaar garantie. Het kan zijn dat de andere aanbieder een hogere prijs hanteert, maar je 25 jaar garantie ontvangt. Op de lange termijn kan het dan verstandiger zijn om voor de duurdere offerte te kiezen.
  8. Is er na de plaatsing van de installatie nog een mogelijkheid om ook het onderhoud uit te besteden? Of doe je dit liever zelf?
  9. Misschien wel het allerbelangrijkste: welk gevoel heb jij bij de aanbieder en hoeveel vertrouwen hebben zij jou tot nu toe gegeven? Zoek eventueel online naar reviews om dit gevoel bevestigd te zien.

  De meeste aankopen doet men met gevoel. Vaak ook bij de grotere investeringen zoals zonnepanelen. In vele gevallen doe je er goed aan om jouw gevoel te volgen. Maar bij een ingewikkeldere aankoop is het ook enorm belangrijk om appels met appels te vergelijken. Zo weet ke uiteindelijk zeker dat je de juiste beslissing maakt.

  Stijgende energieprijzen, hoe komt dit en wat kan je doen?

  Waar bestaat de energieprijs uit?

  Allereerst is het goed om te weten hoe de energieprijs is opgebouwd. Deze bestaat namelijk uit drie onderdelen:

  1. Netbeheerder circa 25%

  De kosten van de netbeheerder nemen ongeveer een kwart van jouw energierekening in beslag. Jouw energieleverancier staat dit bedrag af aan de netbeheerder. Van dit bedrag verzorgt de netbeheerder het onderhoud aan het netwerk, de aansluiting op het energienet en de meters in jouw meterkast.

  2. Overheid circa 40%

  Over alles betalen we belasting. Dus ook over jouw energierekening. Jij betaalt energiebelasting, ODE en uiteraard 21% BTW. ODE staat voor Opslag Duurzame Energie- en klimaattransitie. Het bedrag wat binnenkomt via de ODE, gebruikt de overheid om de productie van duurzame energie te betalen. Ook maakt het de energierekening duurder. Zo wil de overheid stimuleren om zelf energie op te wekken en om zuiniger met energie om te gaan.

  3. Energieleverancier circa 35%

  Het is slechts een derde van jouw energierekening die de daadwerkelijke leveringskosten van de energieleverancier in beslag neemt. Dit is het bedrag wat jij betaalt per kWh stroom en m3 gas. Ook zitten er vaste leveringskosten in, ongeacht jouw verbruik.

  Wat veroorzaakt de stijgende energieprijzen?

  De energieprijzen stijgen flink dit jaar. Maar, hoe kan dit eigenlijk gebeuren? In de kern kunnen we drie ontwikkelingen benoemen die bijdragen aan de stijging van de energieprijzen.

  Het koude voorjaar

  Wanneer we een warm voorjaar hebben, gaat de verwarming minder vaak aan en is er dus minder vraag naar gas. Dit voorjaar was redelijk koud en niet heel zonnig. Dit zorgt ook voor mindere opbrengsten van de zonnepanelen, waardoor er ook meer stroom wordt gevraagd. Dit effect merken we echter nu pas. De energieleveranciers hadden wintervoorraden, nu raken deze op. Door het mindere voorjaar zijn de voorraden niet volledig bijgevuld. Bovendien is de vraag wél hoger geweest dan voorheen. Er is dus een stijgende vraag naar stroom en gas en minder aanbod. Dit drijft de prijs op.

  De CO2-emissies in de EU

  Binnen de Europese Unie is er een systeem om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Voor alle CO2 die uitgestoten wordt, moet betaald worden. De EU vergeeft en verkoopt deze emissierechten. Ieder jaar bieden zij minder emissierechten aan om zo duurzame energie te stimuleren. Omdat er steeds minder van deze rechten beschikbaar zijn, worden ze extra gewild en stijgt de prijs hiervan. De kopers van deze rechten, rekenen de stijgende kosten hiervan door aan de consument.

  De aantrekkende economie

  In de coronacrisis bereikten de gas- en stroomprijzen een dieptepunt. Hier profiteerden alle consumenten van mee. De energieprijzen daalden. Nu we weer uit het dal klimmen van de coronacrisis, stijgen de prijzen ook mee. Kijkend naar dit jaar is de stijging fors, maar we komen ongeveer terug op het prijsniveau van 2019.

  Meer stroomverbruik in de toekomst

  Om de klimaatdoelstellingen te halen zal er minder gas verbruikt gaan worden en meer stroom. Het elektriciteitsnet is hier nu nog niet klaar voor. De kosten om de capaciteit op het elektriciteitsnet uit te breiden zal jij uiteindelijk ook terug gaan zien op jouw energierekening. Het is verstandig om tegen die tijd zo veel mogelijk stroom zelf op te wekken.

  Meer stroom zelf opwekken

  Met deze ontwikkeling in het vooruitzicht is het verstandig om meer stroom zelf op te wekken, dit doe je bijvoorbeeld middels zonnepanelen. De stroom die je zelf opwekt hoeft je ook niet af te nemen bij jouw energieleverancier. Bovendien kun je met de zelf opgewekte stroom, ook jouw warmtepomp voorzien van stroom. Een warmtepomp helpt je om geheel (of gedeeltelijk) van het gas af te gaan. Zo ben je voorbereid op de toekomst, handel je duurzaam én bespaart je direct op jouw energiekosten.

  Energie opwekken met de Saman Groep

  Bij de Saman Groep is duurzaamheid ons specialisme. Wij helpen je verder met al jouw duurzame wensen. Dus of je nu zelf stroom op gaat wekken met zonnepanelen of helemaal van het gas af gaat met een warmtepomp? De Saman Groep helpt je verder. Neem direct contact met ons op om een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen.

  Neem direct contact met ons op!

  Het TF-signaal verdwijnt, wat zijn de gevolgen?

  Dag- en nachttarief verdwijnt voor mensen zonder slimme meter 

  Vroeger was het TF-signaal nodig om elektriciteitsmeters te laten schakelen tussen het dag- en het nachttarief (dubbeltarief). De afgelopen jaren heeft bijna iedereen in Nederland een slimme energiemeter gekregen. Die meter kan zelf schakelen tussen het dag- en nachttarief. Als het TF-signaal uit gaat kan je alleen nog gebruik maken van het dag- en nachttarief als u een slimme meter heeft.  

  Heb je nog geen slimme meter? Bijna ieder huishouden in Nederland heeft de slimme meter al meerdere keren gratis aangeboden gekregen. Wil je niet wachten of heb je nog niet eerder een slimme meter aangeboden gekregen? Neem dan contact op met jouw netbeheerder. 

  Overigens is het verschil tussen beide tarieven inmiddels minimaal en bij sommige energieleveranciers zelfs nihil. De verwachting is dat het helemaal gaat verdwijnen en dat energie in de toekomst juist overdag goedkoper wordt als er veel zonne-energie wordt opgewekt. 

  Heb je een boiler die schakelt op het TF-signaal? 

  Sommige woningen hebben een elektrische boiler die gekoppeld is aan het TF-signaal voor tariefschakeling en alleen ’s nachts opwarmt. Deze boilers liften in feite mee op het signaal. Het gaat om wat oudere systemen die vaak in flats en appartementengebouwen hangen. De meeste boilers kun je eenvoudig zelf weer aanzetten.

  Warmt je elektrische boiler tijdens de uren in de nacht automatisch op? Dan wordt jouw boiler waarschijnlijk automatisch aangezet door het toonfrequent-signaal (TF-signaal). Je moet actie ondernemen om jouw boiler ook na 1 juli 2021 nog te laten functioneren. In dit stappenplan lees je of er voor u iets verandert en wat u kunt doen.  

  Is een elektrische auto beter dan een benzine auto?

  Kosten van elektrisch rijden

  Een elektrische auto is op dit moment duurder in aanschaf dan een benzine auto. Circa 36% duurder zelfs. Maar onderaan de streep is dat beeld heel anders. Het opladen van de auto kost gemiddeld € 0,40 per kWh. Om 100km te rijden verbruikt een elektrische auto gemiddeld 20 kWh en het kost daarmee € 8,00.

  De benzineprijzen stijgen fors. Op dit moment kost een liter benzine € 2,00. Om 100km te rijden kost het circa € 15,00  uitgaande van een redelijk zuinige auto.

  Is elektrisch rijden goedkoper ondanks de hogere aanschaf? Ja! Op lange termijn wel. Al helemaal wanneer je thuis op kunt laden met stroom van jouw eigen zonnepanelen. Per 100km bespaart je al €7,00. Zo passeer je vanzelf het punt waar de elektrische auto voordeliger is.

  CO2-uitstoot van Nederland

  Om de elektrische auto op te laden verbruik je stroom. Binnen Europa wordt er op diverse manieren stroom opgewekt. In Noorwegen bijvoorbeeld met waterkrachtcentrales en Polen nog via steenkool. Laten we eerst kijken hoe groen de Nederlandse stroom is. Om in Nederland 1 kWh stroom op te wekken, stoten we gemiddeld 449 gram CO₂ uit. Vergelijken we dat met bijvoorbeeld Polen en Noorwegen, dan zien we dat de onderlinge verschillen groot zijn. Polen zit op 634 gram en Noorwegen op 28 gram CO₂-uitstoot. De manier waarop de stroom wordt opgewekt, maakt veel verschil voor de uiteindelijke uitstoot van CO₂. Het verschilt dus ook per land hoe duurzaam elektrisch rijden is, ervan uitgaande dat de eigenaar van de auto niet zelf de benodigde energie duurzaam opwekt.

  CO2-uitsoot van de elektrische auto

  Om een eerlijk oordeel te kunnen vellen over de duurzaamheid van elektrisch rijden, moeten we zeker kijken naar de CO₂-uitstoot. Maar niet alleen tijdens het rijden zelf. Ook de productie van de auto en de accu moeten meegenomen worden in het oordeel. Om een auto te produceren, komt er circa 10.200kg CO₂ vrij. Het verschil tussen een elektrische auto of een auto met een brandstofmotor is hierin nihil. Het grootste punt is de productie van de accu voor de elektrische auto, hierbij komt circa 5.100kg CO₂ vrij. Echter, per gereden kilometer stoot de elektrische auto minder CO₂ uit. Zo loopt de elektrische auto de achterstand van CO₂-uitstoot weer in. Na circa 39.000 gereden kilometers stoot de elektrische auto overall gezien al minder CO₂ uit dan de auto met brandstofmotor op evenveel kilometers. De vergelijking ziet er als volgt uit:

    CO₂-uitstoot bij productie auto CO₂-uitstoot bij productie accu CO₂-uitstoot na 220.000km Totale CO₂-uitstoot Gemiddelde kosten per km Gemiddelde kosten na 220.000km
  Elektrische auto 10.200kg 5.100kg 17.000kg 32.300kg € 0,10 € 16.400
  Auto op benzine 10.200kg n.v.t. 42.900kg 53.100kg € 0,15 € 28.500

  Een elektrische auto stoot in totaal dus gemiddeld 39% minder CO₂ uit. En heb je zonnepanelen op jouw dak? Dan is de CO₂-uitstoot na 220.000km natuurlijk nog veel minder.

  Ja, elektrisch rijden is beter

  Zowel voor het milieu als voor jouw portemonnee. Op de lange termijn is de verwachting dat de prijzen voor elektrische auto’s gaan dalen. Ook zullen er meer elektrische tweedehandsauto’s op de markt komen. Daarnaast gaat de ontwikkeling van accu’s hard. De accu is nu nog het duurste onderdeel van een elektrische auto. Zodra deze in prijs zakt, wordt de elektrische auto nog voordeliger. Bovendien zijn er ook plannen om gerecyclede accu’s mee te nemen in de productie van een nieuwe accu en ontstaat er steeds meer een circulaire economie. Dat maakt elektrisch rijden in de toekomst nog duurzamer dan het nu al is. De allerbeste combinatie? Die maak je met zonnepanelen op jouw dak!

  Nederland en de energietransitie

  Van het gas af, een goede keuze?

  De bevolking is verdeeld over duurzaamheid. Zo vindt 53% het heel positief dat het doel is gesteld om van het gas af te gaan. Maar 19% vindt dit een slechte ontwikkeling. Zij geven aan aardgas een relatief schone fossiele brandstof te vinden. Momenteel heeft circa 90% van de Nederlandse woningen nog een gasaansluiting.

  En Duitsland dan?

  De situatie omtrent aardgas in buurland Duitsland wordt vaak  genoemd als reden waarom aardgas relatief schoon is. In Duitsland ontvangt men nu subsidie om te kiezen voor aardgas. Een kwart van de woningen wordt daar namelijk nog verwarmd met een olieketel. Dat klinkt erg tegenstrijdig ten opzichte van Nederland en het Klimaatakkoord. Echter, in 2050 wil ook Duitsland van het gas af. Dus ondanks de verschillende startposities willen beide landen naar een aardgasvrije toekomst.

  Kies voor een duurzame energieleverancier

  Een positief geluid; 83% van de Nederlandse bevolking wil méér zonne-energie. Bij de keuze van een energieleverancier wordt er duurzaam en financieel overwogen. Het merendeel van 68% heeft liever groene energie, waar 22% liever goedkope energie h