Eén van de nieuwste ontwikkelingen op de energiemarkt is de thuisbatterij. Hiermee sla je jouw zelf opgewekte energie op om het op een later moment zelf te gebruiken. Normaal gesproken gebruik je circa 30% van de opgewekte energie zelf, met een batterij kan dit circa 70% worden. Op deze pagina laten we je kennis maken met de thuisbatterij!

WAT IS EEN THUISBATTERIJ?

Als je zonnepanelen op je dak hebt, kun je niet alle opgewekte stroom direct gebruiken. Wanneer de salderingsregeling verdwijnt en je een lagere vergoeding krijgt voor jouw terug geleverde energie, kan een thuisbatterij interessant worden.

Een thuisbatterij slaat jouw eigen opgewekte stroom op. Zo kun jij dit op een later moment zelf gebruiken. Normaal gesproken gebruik je circa 30% van je opgewekte stroom direct op het moment van opwek, met een thuisaccu kun je dit verhogen tot circa 70%. Je hoeft hierdoor minder energie van je energieleverancier af te nemen en je stroomkosten zullen nog verder zakken.

De installatie wordt aangesloten op je meterkast en via een omvormer wordt de stroom die je opwekt, maar niet direct gebruikt, opgeslagen op de accu. Wanneer de zon onder is, gebruik je de opgeslagen energie.

WAAROM EEN THUISBATTERIJ KOPEN?

Ook zonder zonnepanelen kun je geld besparen met een thuisbatterij. Hoe je dat doet? Met een dynamisch energiecontract waarbij de prijzen variëren per uur. Hierdoor kun jij energie op het juiste moment inkopen.

Allereerst moet je jouw eigen verbruik leren kennen. Op basis hiervan kun je jouw thuisaccu optimaal instellen. Doordat de energietarieven fluctueren, kun je hieraan geld verdienen. Dit levert een groot voordeel op voor jou.

HOE WERKT DEZE INSTALLATIE?

Om de werking van de thuisbatterij goed uit te leggen, laten we drie situaties zien. De woning met zonnepanelen maar zonder batterij. Grote kans dat het bij jou nu zo is. Als volgende laten we de woning zien met zonnepanelen en een thuisbatterij, maar dan overdag en tot slot laten we dezelfde situatie zien wanneer de zon onder is.

Saman Groep Werking Thuisbatterij overdag
Saman Groep Werking Thuisbatterij avond

THUISBATTERIJ KOSTEN

Er zit op dit moment geen subsidie op een thuisbatterij in Nederland. Op vele maatregelen krijg je 30 procent subsidie, maar helaas is dit op deze installatie (nog) niet het geval. De verwachting is dat dit wel komt op het moment dat de salderingsregeling wordt aangepast.

De Saman Groep voert thuisbatterijen van Huawei. Zij hebben al veel ervaring met deze installatie en vergroten hun markt flink in de komende jaren. De terugverdientijd van de thuisbatterij is op dit moment nog niet erg kort. Ook dit wordt aantrekkelijker wanneer de salderingsregeling wordt aangepast.

Op dit moment kiezen mensen vooral voor een thuisbatterij om minder afhankelijk te zijn van de energieleverancier en meer te doen met hun eigen duurzame energie.

In onderstaande tabel vind je de thuisbatterij prijs per type. Wil je weten of een thuisbatterij ook voor jou interessant is? Lees hier het hele artikel!

THUISBATTERIJ VOOR IEDEREEN

De thuisbatterij is stapelbaar. Daarom is deze installatie gemakkelijk in te zetten voor een klein huishouden, maar ook voor een groot huishouden. De kleinste batterij slaat 5 kWh op. Je kunt er drie stapelen waarmee je tot 15 kWh komt.

Eventueel kun je ook twee torens naast elkaar zetten en zo tot maar liefst 30 kWh opslag komen. Let wel op dat de batterijen flink wegen en je hiervoor dan ook ruimte nodig hebt.

EEN THUISBATTERIJ IN COMBINATIE MET ZONNEPANELEN

De Saman Groep biedt vele duurzame installaties aan. Voor iedere installatie kun je een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen. Een thuisbatterij is interessant in combinatie met een flexibel energiecontract of met zonnepanelen.

Een thuisbatterij met zonnepanelen is namelijk in staat jouw eigen zonne energie op te slaan. Als je een digitale meter hebt, registreert deze vanzelf wat je verbruikt en teruglevert. Afhankelijk van het formaat van jouw zonnestroominstallatie kies je een bijpassende batterij.

Thuisaccu’s kunnen extra interessant zijn wanneer je een elektrische auto hebt. Deze laad je meestal vol op het moment dat jouw zonnepanelen geen stroom opwekken.

EEN EIGEN OMVORMER

Een thuisaccu heeft ook een eigen omvormer. De stroom die jouw zonnepanelen opwekken, gaan naar jouw omvormer. Hierna gaat de stroom naar de meterkast en gebruik jij de stroom zelf of gaat deze terug naar het net als jij de stroom niet nodig hebt.

Als je kiest voor een thuisaccu krijg je nog een extra omvormer. Deze zit tussen de meterkast en de thuisaccu in. De stroom uit je meterkast kan namelijk niet meteen de batterij op.

De accu kan de stroom enkele dagen bewaren. Wanneer je de stroom wil gebruiken, gaat deze via de omvormer naar de meterkast. Vervolgens kun je de stroom zelf weer gebruiken.

Vraag jouw vrijblijvende offerte aan