Eén van de nieuwste ontwikkelingen op de energiemarkt is de thuisbatterij. Hiermee sla je jouw zelf opgewekte energie op om het op een later moment zelf te gebruiken. Normaal gesproken gebruik je circa 30% van de opgewekte energie zelf, met een thuisbatterij kan dit circa 70% worden. Op deze pagina laten we je kennis maken met de thuisbatterij!

Wat is een thuisbatterij?

Als je zonnepanelen op je dak hebt, kun je niet alle opgewekte stroom direct gebruiken. Wanneer de salderingsregeling verdwijnt en je een lagere vergoeding krijgt voor jouw terug geleverde energie, kan een thuisbatterij interessant worden. Een thuisbatterij slaat jouw eigen opgewekte stroom op. Zo kun jij dit op een later moment zelf gebruiken. Normaal gesproken gebruik je circa 30% van je opgewekte stroom direct op het moment van opwek, met een thuisbatterij kun je dit verhogen tot circa 70%. Je hoeft hierdoor minder energie van je energieleverancier af te nemen en je stroomkosten zullen nog verder zakken. De thuisbatterij wordt aangesloten op je meterkast en via een omvormer wordt de stroom die je opwekt, maar niet direct gebruikt, opgeslagen op de batterij. Wanneer de zon onder is, gebruik je de opgeslagen energie.

Ook zonder zonnepanelen kun je geld besparen met een thuisbatterij. Hoe je dat doet? Met een dynamisch energiecontract waarbij de prijzen variëren per uur. Hierdoor kun jij energie op het juiste moment inkopen. Allereerst moet je jouw eigen verbruik leren kennen. Op basis hiervan kun je jouw thuisbatterij optimaal instellen. Doordat de energietarieven fluctueren, kun je hieraan geld verdienen.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Om de werking van de thuisbatterij goed uit te leggen, laten we drie situaties zien. De woning met zonnepanelen maar zonder batterij. Grote kans dat het bij jou nu zo is. Als volgende laten we de woning zien met zonnepanelen en een thuisbatterij, maar dan overdag en tot slot laten we dezelfde situatie zien wanneer de zon onder is.

Saman Groep Werking Thuisbatterij overdag
Saman Groep Werking Thuisbatterij avond

Wanneer is een thuisbatterij voor mij interessant?

Een thuisbatterij kan in een aantal scenario’s interessant zijn. Een thuisaccu is voorlopig nog een product zonder subsidie. Ook is de aankoopprijs relatief hoog. Toch kan het in een aantal scenario’s interessant zijn om een thuisbatterij in overweging te nemen. We nemen de scenario’s met je door.

Je hebt overcapaciteit op jouw zonnepanelen

Als je relatief weinig zonnepanelen hebt, is de kans groot dat je een groot deel van jouw opgewekte stroom zelf verbruikt. Wanneer je juist overcapaciteit hebt op jouw zonnepanelen wek je meer stroom op dan je zelf nodig hebt. In deze situatie is het interessant om de extra opgewekte stroom op te slaan zodat je deze op een later moment zelf nog kunt gebruiken.

De salderingsregeling wordt afgebouwd

Als je zonnepanelen hebt en de salderingsregeling wordt afgebouwd, is het interessant om je eigen stroom op te slaan. Op dit moment is de salderingsregeling nog actief. Hiermee krijg je een goede vergoeding voor de stroom die jij teruglevert aan het net. De salderingsregeling wordt langzaam afgebouwd om in 2031 helemaal niet meer actief te zijn. Dat wil zeggen dat je vanaf 2031 een aanzienlijk lagere vergoeding krijgt voor de stroom die je teruglevert. Een thuisbatterij is in deze situatie erg interessant en wordt richting 2030 steeds interessanter.

Je vraagt meer stroom na zonsondergang dan overdag

Overdag wekken jouw zonnepanelen de meeste stroom op omdat de zon dan schijnt. Dit zonlicht wordt omgezet in energie. Grote kans dat je de meeste stroom pas gebruikt als het buiten donker is. Denk aan verlichting, het opladen van je auto en het gebruik van de televisie. Allemaal zaken die je overdag niet (veel) gebruikt, maar wel veel stroom vragen. Normaal gesproken verbruik je 30% van je opgewekte stroom direct zelf. Met een thuisaccu kun je dit percentage verhogen tot maar liefst 70%. Hiermee wordt je steeds meer zelf voorzienend.

Je wilt meer onafhankelijk worden van de energieleverancier

Met de huidige energietarieven en de abrupte wijzigingen hierin willen steeds meer mensen grip hebben op hun eigen energiehuishouding. Wanneer je ervoor kiest om je eigen energie op te wekken én op te slaan, ben je veel minder afhankelijk van je energieleverancier. Je kunt op deze manier grotendeels zelfvoorzienend zijn in je stroomverbruik.

Je hebt een uurcontract voor je energie

Ook zonder zonnepanelen kan een thuisbatterij interessant zijn. Heb jij een uurcontract voor jouw energie? Dan kun je met een thuisbatterij op het goedkoopste moment energie kopen om jouw batterij te vullen, die je op het duurste moment weer teruglevert of gebruikt. Met of zonder salderingsregeling, een thuisbatterij is in deze situatie altijd een interessante optie. Dat is snel verdiend!

wat kost een thuisbatterij?

Vraag jouw vrijblijvende offerte aan