Cortenstaal

Robuust en stoer cortenstaal

Energie besparen?

Ontdek hoeveel u kunt besparen met het Saman Bespaaradvies

Bent u een zakelijke bezoeker? Klik hier

Cortenstaal

Cortenstaal producten van de Saman Groep staan voor robuust en stoer. Deze producten verweren in de buitenlucht naar een mooie roestbruine kleur. De cortenstaal producten zijn verkrijgbaar in diverse maten. In deze Cortenstalen producten ook maatwerk mogelijk. Dus als uw maat er niet tussen staat, vraag dan gerust een prijs op via constructie@samangroep.nl

Het typische kenmerk is de roestbruine kleur, maar wat weinig mensen weten is dat cortenstaal super duurzaam is en jaren mee gaat.

  • Bloembakken/plantenbakken (vierkant/rechthoek/rond)
  • Borderranden/kantopsluitingen
  • Schuttingpanelen/tuinschermen/tuinverhogingen
  • Sokkels/zuilen
  • Terrashaarden/open haarden/tuinhaarden/houtopslag
  • Vijverranden
  • Kunstwerken
  • Skylines, letters, cijfers, figuren, naamborden, logo’s etc.
  • Vuurschalen
  • Moderne tuinaccessoires

Onze producten geven uw tuin een robuust karakter. Tuinornamenten van cortenstaal zijn bijzonder en exclusief, omdat cortenstaal vrijwel in geen enkel tuincentrum wordt verkocht.

Cortenstaal

Cortenstaal is een metaallegering die bestaat uit ijzer, koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom. Cortenstaal is ook wel bekend onder de naam corten of weervast staal. In vergelijking met andere metalen, heeft cortenstaal namelijk een hogere weerstand tegen ‘atmosferische verwerking’ door onder andere zuurstof, zand en vocht.

Is cortenstaal sterk?

Ja, het is heel sterk én heel erg duurzaam. De sterkte is vergelijkbaar met die van andere gelegeerde staalsoorten zoals roestvast staal.

Waarom roest cortenstaal niet door?

De roestkleurige ‘oxidehuid’ zorgt ervoor dat zuurstof niet bij het dieper liggende materiaal kan. Hierdoor vertraagt het roestproces.

Maakt het uit hoe dik het cortenstaal is?

Je kunt dunne en dikke platen cortenstaal gebruiken, hierin zit ook vaak het prijsverschil. Dunne platen roesten veel eerder door. Wij gebruiken alleen A-kwaliteit cortenstaal.

Daarbij is het belangrijk om te weten waar het staal gebruikt gaat worden, zodat het materiaal op de juiste manier verwerkt kan worden.

Is cortenstaal duurzaam?

Net als alle andere staalsoorten is Corten 100% recyclebaar. Doordat het een zuivere staalsoort is zonder extra beschermlagen kan het zonder probleem weer omgesmolten worden tot nieuw staal. Ook gaat het echt tientallen jaren mee. Daarom is het ook het favoriete materiaal van tuinontwerpers in natuurlijke en duurzame tuinen.

Verkleuring

De roestvorming geeft de kleur aan het materiaal. Dat is ook waarom bij veel kunstobjecten, architectuur of tuininrichting gekozen wordt voor corten. Het begint met blank staal. Afhankelijk van de luchtvochtigheid duurt het enkele weken tot maanden totdat zich rondom een egale roodbruine roestlaag heeft afgezet. Dit proces is trouwens wel te versnellen met slimme trucs, wat ook weer zorgt voor andere kleurnuances. De oranje roestkleur is niet definitief. Constructies die tientallen jaren buiten staan, verkleuren langzamerhand van oranje via roodbruin naar bruin.

Constructie

Bekijk ons constructiewerk

Maatwerk is ons dagelijks werk. Van ontwerp tot realisatie, Saman Groep heeft ruime ervaring.


Constructie

Metaal op maat

Uw wens is onze uitdaging. Saman Constructie ontwerpt en realiseert metaalproducten op maat.