Lef en moed!

Lef en moed!

1539907200|Frits Verhoef

Grote kans dat als u dit leest u net op vakantie bent geweest. En grote kans dat u bij de keuze van het soort vakantie en de bestemming met allerlei zaken rekening heeft gehouden: het weer, uw portemonnee, de reistijd, wat u ter plekke kunt doen, wat de lokale keuken bereidt enzovoorts. En grote kans dat u de hoeveelheid energie die het kost om op de bestemming te komen en de energie die u gebruikt tijdens het jetskiën niet in uw afwegingen heeft meegenomen. Ik durf daar een goede fles wijn om te verwedden, want rekening houden met de hoeveelheid energie doet niemand.

ENERGIETRANSITIE: Als we het echt willen, kan het!

Jakob van Berkel, Hoogleraar duurzaamheid

28-09-2018|Jakob van Berkel, Hoogleraar Duurzaamheid, Hoge School Zeeland

Een duurzame samenleving, waarbij de aarde ongeschonden van de ene aan de andere generatie wordt overgedragen, kan alleen bestaan met hernieuwbare ofwel duurzame energie. Dat is energie die van buiten de aarde komt, in menselijke termen onuitputtelijk is, en bij gebruik onze omgeving niet vervuilt. De bron is de zon die al sinds mensenheugenis de energie levert, direct als zonnestraling, of indirect als afgeleide vormen: windenergie, biomassa en waterkracht. Jakob van Berkel, Hoogleraar Duurzaamheid aan de HZ University of Applied Sciences, legt in deze blog uit dat de transitie naar hernieuwbare energie mogelijk is en dat we een duurzame samenleving naar de volgende generaties kunnen overdragen.

Persbericht: Postcodestroom in Hoedekenskerke van start!

Ellen van den Broek

16-03-2018|Ellen van den Broek

Op initiatief van drie inwoners van Hoedekenskerke, is 'Postcodestroom Hoedekenskerke’ van start gegaan. Een duurzaam project in zonne-energie dat tot stand is gekomen door een samenwerking tussen inwoners van Hoedekenskerke, de gemeente en het bedrijfsleven.

Een Postcodestroom (of Postcoderoos) project is een goed alternatief wanneer mensen geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen of willen plaatsen, maar toch van zonne-energie gebruik willen maken. In het project  worden collectief zonnepanelen gelegd op een beschikbaar gesteld dak, waarbij men zich inschrijft voor een gewenst aantal zonneparticipaties en zo toch verduurzaamt. In ruil voor deelname (de investering) ontvangen de deelnemers, naar rato van het aantal zonparticipaties, jaarlijks een teruggave van de energiebelasting die men betaald heeft over de energie die men thuis gebruikt.

Hard water en waterontharders

Ellen van den Broek

23-02-2018|Ellen van den Broek

Wat is eigenlijk hard water?
Water krijgt de term hard water als er veel kalk (calcium en magnesium) in het water zit. De hardheid van drinkwater (uitgedrukt in dH, deutsche Härte), is bijna nergens precies hetzelfde. In de regio Zeeland bestaat er een waterhardheid van 8,5 dH, en op Schouwen Duiveland zelfs van 14,5 dH (bron: waterhardheid.nl). Maar, wat wordt veroorzaakt door hard water en hoe werkt een waterontharder?

Saman Groep winnaar MVO-prijs 2016!

18-04-2016|Kim Geleijn

Wij mogen ons de komende twee jaar de Beste Maatschappelijk Verantwoorde Onderneming van Schouwen-Duiveland noemen!